Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Veckans fråga: Får man sova på rygg när man är gravid?

Hej Asabea! Har försökt hitta svaret på den här frågan men blir inte riktigt klok på allt jag läser, så jag testar att fråga dig. Min fråga är om det är farligt att sova på rygg under graviditeten? Och om svaret är ja, från vilken vecka är det farligt?

 

Annons

Hej!! Det här är en fråga jag fått många gånger under mina frågestunder och en fråga jag själv ställde min barnmorska när jag var gravid. Det är nämligen inget vi fått lära oss särskilt mycket om under barnmorskeutbildningen och råden som ges verkar ofta vara godtyckliga. Frustrerande när man bara vill att nån ska säga hur man ska göra! Svaret min barnmorska på MVC gav var att det inte är någon fara att sova på rygg så länge man inte mår dåligt av det. Det är det rådet man generellt verkar ge i Sverige. Men låt mig presentera lite mer fakta samt mina egna tankar kring detta så du sen kan fatta ett informerat beslut om hur du vill göra.
Skälet till att man ibland avråder gravida att ligga på rygg är risken för vena cava syndrom d.v.s att magen trycker på de stora venerna i kroppen som leder tillbaka blod till hjärtat. Sker ett sånt tryck hämmas blodflödet i kroppen och det finns risk för syrebrist till både foster och den gravida. Vena cava syndrom märks genom att den gravida ofta får symtom som yrsel, illamående och ångest i och med att blodtrycket sjunker. Symtomen, som ofta upplevs obehagliga, får de flesta gravida att känna ett starkt behov av att ändra ställning för att minska besvären. Oftast regerar den gravida alltså innan nån allvarlig syrebrist sker. Jag ska även tillägga att risken att drabbas av vena cava är mycket liten, men den existerar så det är värt att känna till och ta på allvar. Men de allra allra flesta gravida ligger på rygg en eller flera gånger per dygn utan att det är några problem alls.

Annons

 

Bild från ctgutbildning.se som ska illustrera vena cava syndrom

 

Jag tycker också det är värt att känna till en studie från Storbritannien (2017) som har blivit väldigt uppmärksammad. Det är en stor enkät- och intervjustudie där man har tittat på sovmönster hos 291 personer som fött ett dödfött barn efter v. 28 och 733 personer som fött ett levande barn. Det man kom fram till var att det fanns ett samband mellan den position den gravida somnade i och risken för intrauterin fosterdöd (IUFD), d.v.s att barnet dör i magen. Studien fann att risken att drabbas av IUFD ökade 2.3 gånger om den gravida somnat på rygg natten innan barnet dött. Det här är den största av fyra liknande studier som alla kommer fram till samma sak. Fler studier behövs där man tittar på om en ändrad sovposition minskar risken för IUFD, men utifrån de här studierna har man i vissa länder, som Storbritannien och Nya Zeeland, anammat råden att gravida från den tredje trimestern bör somna på sidan, lägga sig på sidan om de vaknar på rygg, samt ligga på sidan när de vilar. 

Annons

 

Min käraste ägodel under min graviditet var den här gravidkudden. Fattar inte hur jag skulle ha kunnat sova bekvämt utan den.

 

Inte meningen att skrämma någon med den här information och jag vill poängtera att riskerna för att drabbas av IUFD fortfarande är mycket små. Men eftersom forskningen nu visar på detta samband tycker jag det är viktigt att vi barnmorskor är transparenta med det. Men lova att ni inte går och blir livrädda om ni råkar ligga lite på rygg nu, som sagt så är det en naturlig del av sovmönstret att man hamnar på rygg en eller flera gånger per natt och det allra viktigast är att gå på hur kroppen mår. Är man väldigt tung, eller har en särskilt tung mage (t.ex. om man har flera bebisar i magen) bör man vara lite extra noga eftersom det då är lättare att trycket på de venerna blir stort.

Annons

 

Hur jag personligen tänkte kring att ligga på rygg när jag var gravid

Jag tyckte det var skönt att somna på rygg när jag var gravid men eftersom jag var medveten om, och lite orolig för, de komplikationer som jag nämnde ovan så sov jag alltid med en kudde inkilad under min högra sida i slutet av graviditeten. På så sätt var min mage tippad åt vänster när jag låg på rygg och jag tänkte att trycket neråt då inte skulle bli lika starkt. Jag fick idén eftersom det är så man gör på operation under ett kejsarsnitt just för att undvika vena cava syndrom. Men jag har inga vetenskapliga belägg för att det är en bra metod, men det lugnade min oroliga själ i alla fall.

Hoppas du fick någorlunda svar på din fråga, eller åtminstone tillräckligt med information för att fatta ett beslut. Om du vill läsa mer om det här eller kolla på studierna jag skriver om så kolla referenserna här nere.

Annons
Annons

Dela på:
Annons
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/livet/nar-vi-firade-rosanna/