Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Läsarfråga: Hjälp hur ska jag göra för att min bebis inte ska kräkas!

Jag fick en fråga på Instagram som jag tänkte att jag kunde dela svaret på här för det är säkert fler som undrar över detta. Här är frågan, något nerkortad:

Hej! Jag är gravid med mitt andra barn och önskar att amma kommande barn precis som jag gjorde med första. Jag har dock en fråga hur jag ska undvika/hantera kräkningar och hicka? Minns att vårt första barn kräktes så otroligt lätt och ofta och jag skulle helst undvika det denna gång. Tack igen för det du gör!

Annons

Mitt svar: Hej! Först och främst så behöver det ju absolut inte bli så att ditt nästa barn får besvär av okomplicerad reflux som det låter som första kanske hade. Men det är vanligt bland bebisar att under deras första levnadsår kräkas mer eller mindre. Det är oftast normalt, men inte alltid. Hälften av alla bebisar 0-3 månader kräks minst en gång per dag. Det brukar peaka vid 2-4 månaders ålder. För de flesta har detta avtagit vid 7-8 månaders ålder och de flesta bebisar har slutat kräkas vid 12 månaders. Anledningen till att de flesta bebisar kräks efter måltid är att de deras matsmältningssystem inte är helt utvecklat än så att mat lättare kommer upp igen genom esofagus (matstrupen).

Om du har en bebis som kräks men som går upp i vikt och kissar som vanligt och är hyffsat nöjd så är det högst troligt ingen fara. Även om det såklart kan vara jobbigt med kräkningar jämt.

Annons

En vanlig orsak till kräkning är också att bebisen får mjölk snabbare än den kan hantera, antingen p.g.a. bebis ammar väldigt intensivt eller att den som ammar har mer mjölk än vad bebisen kan hantera. Kräkningar är också vanligare om bebisen sväljer mycket luft t.ex. om man har en bebis som ofta släpper bröstet under amningen.

Några fler mindre vanliga orsaker till att bebisar kräks mer än normalt

 • Överproduktion av bröstmjölk eller kraftig utdrivningsreflex, detta kan oftast åtgärdas relativt lätt. Jag kan skriva ett separat inlägg om det vid tillfälle.
 • Att bebis är känslig för något den äter eller som mamman äter t.ex. komjölk. Bör utredas via BVC.
 • Bebis har Gastroesofageal refluxsjukdom (GERD) Reflux som ger besvär som beror på att ventilen mellan magsäck och magstrupe inte fungerar som den ska. Är detta medfött blir det ofta bättre inom 12-24 månader. Symtom kan vara frekventa kräkningar som verkar innebära obehag hos barnet eller frekventa sura uppstötningar. Frekvent hicka, rapning. Svårigheter att sova och allmänt missnöje pga obehag. Misstänker man GERD så ta upp det med BVC.
 • Bebis har Infantil hypertrofisk pylorusstenos (IHPS), en medfödd sjukdom och ovanlig sjukdom. I Sverige drabbas cirka 1 på 1000 spädbarn. Risken ökar om mamma som ammar röker eller om barnet flaskmatas. Men man vet inte exakt orsak förutom att det troligen beror på genetiska faktorer. Symtomen börjar oftast vid 3-5 veckors ålder och visar sig genom normalfärgade kaskadkräkningar.  Bebis med IHPS har otillräcklig viktuppgång och är ofta undervätskade. Behöver utredas via BVC.

 

Amningstips för att minska kräkningar hos bebisar

 • Amma ofta, på barnets signaler. Då blir måltiderna tätare men mindre i mängd och barnet har lättare att smälta mjölken.
 • Låt gärna barnet amma i upprätt eller halvt upprätt position.
 • Har bebis svårt att amma och släpper bröstet ofta rekommenderas mycket hud mot hud och att se om det funkar bättre att amma i rörelse medans man vaggar eller har barnet i sjal eller medans man badar eller barnet är sömning till exempel.
 • Se till att barnet har ett korrekt tag om bröstet för att undvika att barnet sväljer luft.
 • Låt barnet amma klart på ett bröst innan du erbjuder det andra bröstet. Vänta alltså tills barnet släpper självmant. Att avbryta amningen abrupt för att byta bröst kan öka risken för kräkningar.
 • Försök att ta det lugnt med bebis efter måltid. Låt gärna bebis sitta upprätt och se om bebis vill rapa.
 • Var observant på just ditt barn och vad som verkar funka för att minska kräkningar för just honom eller henne.
Annons

 

Andra saker att tänka på

 • Risk för reflux är mindre om man ammar och för de med reflux är bröstmjölk oftast mest skonsamt för det bryts ner snabbare än bröstmjölksersättning vilket minskar risken för det att komma upp som kräkning.
 • Tobakrök runtomkring barnet ökar risk för reflux.
 • Koffienintag hos den som ammar kan öka risk för reflux.
 • Allergi är nåt man bör ha i åtanke om bebis är drabbad av reflux.
 • Risk för reflux brukar vara störst när bebis ligger på rygg, särskilt direkt efter måltid, ha gärna barnet upprätt t.ex. i bärdon.
 • Undvik plagg och dylikt som trycker på bebisens mage

 

 

Annons

Referenser/Här kan du läsa mer

Annons

 

 

3 kommentarer till “Läsarfråga: Hjälp hur ska jag göra för att min bebis inte ska kräkas!”

 1. Linnmove-it.se skriver: 14 maj, 2020

  Min dotter kräktes efter varje amning/ersättning/välling fram tills hon var 8 månader gammal. Höll på lite till och från i några månader till efter det. Inget som var fel enligt BVC, allt normalt. Men sååå jobbigt.


  1. asabea skriver: 19 maj, 2020

   Det verkar verkligen jobbigt och opraktiskt.


 2. Sanna skriver: 15 maj, 2020

  Hej Asabea,
  Tack för ditt konto på IG och den här bloggen, lär mig jättemycket!
  Jag har en fråga som jag undrar om du skulle kunna svara på? Jag går Sjuksköterskeprogrammet, går ut termin 3 nu i juni. Har lyckats landa sommarvik på BB/antenatal avd, kunde inte vara lyckligare 🙂
  Jag undrar om du skulle kunna berätta lite vad man som USK kan läsa på lite extra inför detta, utom kanske det uppenbara kring amning. Typ akut gynekologi, blödning postpartum osv?


Dela på:
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/spinning-babies/spinning-babies-2/