Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Spinning babies

Hej på er!

Jag lägger ju då och då upp grejer som har med Spinning Babies (SB) att göra och får ofta frågor om det så här kommer lite allmän info och hänvisning till vart ni kan läsa mer om tankesättet och övningarna.

Annons

Spinning Babies är ett varumärke och ett tankesätt snarare än en metod. Det finns tyvärr ingen vetenskaplig evidens för det så det finns alltså inga bevis för att det funkar förutom en stor erfarenhetsbaserad kunskap och otaliga vittnesmål. Jag själv får ofta meddelanden från kvinnor som fått fina resultat av att använda Spinning Babies, och jag tror på att det funkar. Men jag hoppas såklart på att detta är nåt som kommer forskas mer på i framtiden, kanske det är nåt för mig att ta tag i i framtiden.

 

Annons

Grundtanken med SB är att barnets position i livmodern och bäckenet är av yttersta vikt för förlossningsförloppet och att det går att hjälpa barnet hitta en optimal position för att underlätta passagen i förlossningskanalen. Under en förlossning innebär det att man använder cervix öppningsgrad som en del i att bedöma förlossningens progress men att man fokuserar MINST lika mycket på vart i bäckenet bebisen befinner sig. Istället för att automatiskt tänka att lösningen på en långsam progress är att öka trycket nedåt, med hjälp av värkstimulerande dropp till exempel, så kan man först fundera på hur man kan ge plats åt bebisen att rotera ner. Hur mycket plats bebisen har beror mycket på muskler, ligament och symmetrin i bäckenet samt var moderkakan sitter. Tanken är att en livmoder i balans i bäckenet ger bebisen en optimal förutsättning för att positionera sig. Bebisar positionerar sig på det bästa sätt de kan i det utrymmet de har. Ökar vi utrymmet så ökar vi möjligheterna. Detta kan göras under graviditet och under förlossning. Jag själv fick fina resultat av Side Lying Relealse under min förlossning när min son hade svårt att tränga ner mot bäckenbotten.

 

Round ligament of uterus Pregnancy Round ligament pain Groin ...

 

Spinning Babies används ofta för att hjälpa en bebis som ligger i säte, på tvären eller vidöppet att vända sig till rätta. Men det kan användas av alla gravida (utan kontraindikationer), även de med en bebis som har huvudet ner. Det finns olika övningar för olika ändamål. För att läsa mer så gå gärna in på www.spinningbabies.com där de beskriver allting utförligt, dock på engelska.

Annons

 

Spinning Babies® Parent Class – LIFESOURCE DOULA FITNESS AND NUTRITION
Forward Leaning Inversion

 

Där står bland annat om enkla dagliga aktiviteter som kan göras under graviditeten för att underlätta smärtor, hjälpa bebisen positionera sig och underlätta kommande förlossning. Det står om övningar som kan göras för att hjälpa en bebis som ligger i säte att vända sig med huvudet ner. Det står om flera övningar som kan göras med det ändamålet men den jag har mest erfarenhet av är Forward Leaning Inversion (FLI) det är en klassiker inom Spinning Babies som kan göras av alla gravida (utan kontraindikationer) men görs särskilt av dem som önskar att bebisen vänder på dig i sen graviditet. Har man en bebis med huvudet ner så brukar en gång om dagen i 30 sekunder eller under tre långa andetag rekommenderas. Är man över vecka 30 och har ett barn i säte eller i tvärläge så rekommenderas man att göra det 5-7 gånger under en dag, 30 sekunder per gång och 15-120 minuter emellan gångerna. Om ni vill göra detta läs på innan så ni har rätt teknik, det är viktigt för resultat. Läs även på om kontraindikationer och fall då detta inte kommer funka t.ex. om man har olika livmoderanomalier. Allt detta står på hemsidan jag länkat till. Exempel på kontraindikationer, alltså när man inte ska göra FLI, är högt blodtryck, lågt blodtryck, polyhydraminos, blödningar under graviditet m.fl.

 

Annons
Pin on Pregnancy and Labor Techniques
Side Lying Release

 

What is the breech position, what happens when a baby is breech ...

Jag vill även tillägga att en bebis som ligger i säte inte behöver innebära nån fara. Om du vill, om förutsättningarna tillåter (finns vissa kriterier som ni kan läsa om i min sparade stort på Instagram med titeln Sätesbjudning) och kompetensen finns så brukar det gå jättebra att föda vaginalt även om bebis ligger i säte. Tyvärr varierar kompetensen i landet och mellan kliniker stort så det är inte överallt en vaginal födsel erbjuds tyvärr. Men kompetensen ökar och drömmen vore att födande i hela landet fick samma möjligheter. Tills dess har vi Spinning Babies i alla fall.

 

Annons

Har ni egen erfarenhet av Spinning Babies så berätta gärna i kommentarerna! Jag tycker det är så kul att läsa. 

 

 

11 kommentarer till “Spinning babies”

 1. Lovisa skriver: 12 maj, 2020

  Hej! Tack för din fantastiska blogg!
  Jag har ingen erfarenhet av Spinning Babies (mer än ett ökande intresse), men har en fråga som jag hoppas du kanske kan hjälpa mig att få svar på och som kanske har lite med SB att göra!?
  Jag är gravid vecka 34 och var idag hos BM. Efter att bm lyssnat och känns på bäbis sa hon att bäbisen var vänstervriden.
  Vad innebär det att bäbisen är vänstervriden? kan det påverka förlossningen på något sätt? kan jag i så fall försöka med SB för att hjälpa bäbis att vrida sig till höger?
  Ha en fin dag!


  1. asabea skriver: 12 maj, 2020

   Hej!! Forskningen kring detta är också bristfällig tyvärr men oftast innebär det ingen fara alls utan de flesta bebisar lyckas rotera till framstupa kronbjudning innan förlossningens slut ändå, men för vänstervridna barn kan det kräva mer av en rotation för att nå dit. Spinning Babies kan som sagt användas av alla även de med bebis som har huvudet ner så att just din bebis lägger sig så i förhållande till din livmoder. Så det är bara att köra på om du inte har några kontraindikationer för det. Lycka till!


 2. Annie skriver: 13 maj, 2020

  Hej och tack för så bra blogg!
  Min bebis låg i säte men vändningsförsök av läkare lyckades, var tyvärr aldrig prat om SB och att hjälpa bebis att själv vända sig, men det brukar det kanske inte vara. Hade också god hjälp av side lying under förlossningen, så tacksam över fantastisk barnmorska som bidrog till en så bra förlossningsupplevelse. Satan vad coolt ert yrke som barnmorskor är!! Superhjältar ❤️


  1. asabea skriver: 13 maj, 2020

   Härligt att det lyckades! Nej SB är inte så himla utbrett tyvärr så det informeras sällan om det. Härligt att du fick testa side lying release under förlossningen i alla fall!


 3. Mira skriver: 13 maj, 2020

  Hej! Tack för en fin blogg. Jag är i slutet av min första graviditet och gjorde ett misslyckat vändningsförsök i slutet av förra veckan. Nu är ett kejsarsnitt planerat och sätesförlossning verkar inte vara ett alternativ. Känner
  mig lite uppgiven kring att fortsätta göra övningar och tycker också att känns läskigt på egen hand så här i slutet? Gjorde FLI regelbundet innan vändningen utan framgång.

  Vet inte vad jag vill säga mer än att det är dubbla känslor kring att acceptera, ställa om och förbereda sig inför kejsarsnitt eller kämpa vidare med övningar och hoppas på vändning.


  1. asabea skriver: 13 maj, 2020

   Jag förstår. Om du vill fortsätta göra övningar och inte har några kontraindikationer för det så ta hjälp av någon som kan stå brevid dig medans du gör dem och dubbelkolla att du har rätt teknik. Men känn inget dåligt samvete om du inte vill eller orkar göra övningar, jag är övertygad om att du kämpat på och gjort det du kunnat med förutsättningarna du haft. Ibland så funkar det helt enkelt inte och det handlar inte om att du har gjort någonting fel.
   Hur du än föder ditt barn så hoppas jag att det ska bli en positiv upplevelse för dig och att du ska vara stolt över dig själv.


 4. Verastaszelbygg.se skriver: 13 maj, 2020

  Väldigt informativt. Minns foglossningen så väl, speciellt den i ryggen.


 5. Dalia skriver: 14 maj, 2020

  Hej,
  Jag är så ledsen att jag inte hittade dig förut!
  Jag är i slutet av min första graviditet (v.36+3) och gjorde ett misslyckat vändningsförsök idag.
  Nu är ett kejsarsnitt planerat och sätesförlossning är inte ett alternativ då mitt bäcken inte var tillräckligt stort.
  En av barnmorskorna jag träffade idag berättade om spinningbabies och jag blir frustrerad då jag inte fått den här informationen tidigare. Min bm har hela tiden sagt att jag inte kunnat påverka hur barnet ligger.
  Så jag känner mig också lite uppgiven kring att göra övningar och om de kommer att hjälpa.
  Vill verkligen föda vaginalt men behöver känna lite mer hopp om att det kommer att bebis vänder sig innan 4 juni då snittet är planerat. Läkaren på bb menade att det skulle vara ett mirakel om han lyckas vända sig själv.

  Vet inte heller vad jag ska säga mer än att det är dubbla känslor kring att acceptera, ställa om och förbereda sig inför kejsarsnitt eller om jag ska kämpa vidare med övningar och hoppas på vändning.


  1. asabea skriver: 19 maj, 2020

   Om det går att kombinera förutsättningslösa spinning babies övningar och att ändå mentalt förbereda dig för kejsarsnitt så tycker jag du ska göra det. Om det nu är en dröm du har att föda vaginalt. Om du inte har några kontraindikationer kan du ju köra FLI några gånger per dag, det är inte tidskrävande. Men att ställa in dig på att det ev inte kommer ge resultat och att det i så fall absolut inte är ditt fel! Ibland vill eller kan bebis inte vända sig. Men skulle det ge resultat är det en härlig överraskning, eller ett mirakel som den där läkaren hade sagt 🙂


 6. Julia skriver: 15 maj, 2020

  Jag fick prova Side Lying Release under min förlossning och det kändes så bra! Min sambo och barnmorskan höll i mig och det kändes så bra att vi liksom aktivt jobbade tillsammans med bebisen och hjälpte honom. Jag tyckte också att jag liksom kände hur det hände något för varje gång jag vände mig. Det blev på så sätt även psykiskt bra för att det blev så tydligt att processen gick framåt. Vill gärna prova detta mer nästa gång(om vi får fler barn och är glad att min barnmorska föreslog det och var så aktiv med oss.


 7. Kajsa skriver: 01 januari, 2021

  Hej! Tack för en grym blogg! Under min förlossning gick min bebis hjärtljud ned vid kraftiga värkar när jag va runt 6 cm öppen. Efter läkarens bedömning så sa dom att jag skulle ställa in mig på
  Kejsarsnitt. MEN. Sen kommer ett barnmorskeskifte och en fantastisk barnmorska sa. – om du vill och orkar så kan vi testa spinning babie och så avslutar vi med lite afrikansk skak. Finns inget att förlora på det, funkar det så kan det vara så att bebisen ligger lite snett, att det är därför hjärtljuden går ner vid kraftig värk. Sen rystade hon mina höfter med ett lakan och avslutade med att skaka höfterna vid varje värk.

  När hon efter detta undersökte mig hade bebisen helt lagt sig rätt och vi ställde in kejsarsnittet! En helt fantastisk upplevelse! Efter detta blev jag sååå pepp på att krysta ut bebisen. Så tacksam över att just den barnmorskan kunde detta. Utan henne hade vi behövt snitta. <3

  Hoppas verkligen att man kan forska mer på detta så att fler lär sig. Var så tydligt att det funkade.


Dela på:
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/livet/min-helg-i-bilder/