Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Plättbloggen

Nämen hej, det är plätt-queen här! Nej men jag förstår att vissa är trötta på mitt tjat om dessa otroligt enkla plättar jag gör för att få i min stora kille grönsaker. Men varje gång jag lägger upp att jag gjort plättar får jag massa frågor om recept. Så uppenbarligen finns det fler plättfantaster än jag där ute.

Annons

Jag har ju inga recept direkt men jag tänkte börja höfta måtten och berätta vad jag har i såklart, så ni andra med grönsaksvägrare får lite inspo! Ni får gärna dela tillbaka lite inspiration till mig. För att göra det enklare för de som är intresserade av det här rafflande ämnet så lägger jag allt under kategorin plättar från och med nu!

Jag får ofta tips om att testa att göra våfflor med samma typ av smet. Det är ett jättebra tips för att variera konsistens och om man tycker det är jobbigt att stå och steka, jag är bara lite lat så jag gör oftast på samma gamla sätt. Jag får även tips om smoothies, vilket jag gör ibland men då får jag inte i honom lika mycket.

Här är min senaste batch plättar med zucchini i! Första gången jag testade det och det gick hem.

 

Annons

Man kan ju testa att ha i det man har hemma helt enkelt. Jag försöker dock välja milda smaker för att inte avskräcka. Syftet med plättarna för mig är inte att lära honom om nya smaker, det försöker jag göra genom att erbjuda olika typer av mat och även om han ratar att smaka det så försöker jag få honom att lukta och känna på nya saker. Plättarna kör jag för att få i honom lite mer varierat kost bara så jag vill hålla dem milda och goda.

Jag har alltid ett ägg och en banan som bas men man kan säkert byta bananen mot nåt annat sött typ dadlar eller sötpotatis, så länge man har i nåt som binder smeten. Ägget kan man byta ut mot chiafrön om man låter smeten stå en stund.

Jag har nyligen upptäckt att bönor i olika former är jättebra att ha i, de smakar inget och ger smeten en bra konsistens. Linser funkar likadant men då måste man ju koka först. Det här hade jag i senast (obs uppskattade mått!):

1 banan

1 ägg

Annons

1 msk chiafrön

0.5 dl kikärtor

En näve färsk spenat

En riven rå morot (liten)

1 tsk kanel

1 nypa salt

Annons

Mixa allt till en slät smet med stavmixer och stek till plättar. Är man ambitiös kan man ju göra roliga figurer av dem men pepparkaksformar men det orkar inte jag! Servera plain eller med bär. Voilà!

 

 

Kommentarer till “Plättbloggen”

  1. M skriver: 12 november, 2020

    Jag gjorde med ägg, banan, havregryn, babyspenat, hallon, svarta vinbär, aprikos, kardemumma, chia- och hampafrön 🙂 Juste, hade även i pumpafrön och riven kokos.


Dela på:
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/livet/10515/