Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Rutinultraljud

Nu har snart halva min graviditet gått. Jag tycker det har gått väldigt fort, även om de första jobbiga veckorna ibland kändes otroligt långa.

Igår var jag på rutinultraljudet. Min kille fick vänta i regnet utanför pga besöksförbudet 🙁 Det var förstås lite tråkigt men väntat och förståeligt. Jag hade honom på FaceTime och fysiskt sällskap av en fin barnmorska som betedde sig som om mitt ultraljud var det första och häftigaste hon sett haha. Det var uppskattat. Allt såg jättefint ut. Bebisen var vaken och jag fick en superfin bild när den sög på tummen, så himla gulligt! Förutom att bebisen såg frisk ut så blev jag väldigt glad att moderkakan satt högt upp och inte nära eller över modermunnen, det kan ju vara ett hinder för att få föda vaginalt och var nåt jag tänkt en del på eftersom jag förra gången fick göra extra ultraljud för den satt lågt.

Annons

Så än så länge finns inga hinder för mig att få föda vaginalt hemma. Mycket kan hända de närmsta månaderna med det är min målbild och jag har börjat förbereda mig lite. Bland annat har jag hyrt en förlossningspool och bokat två underbara barnmorskor som planerar att bistå mig under förlossningen. Jag är så pepp! Men först ska jag försöka njuta av resten av den här graviditeten trots den kollektiva stress som vi omringas av.

Annons

Är det nån av er läsare som också har BF i slutet av sommaren? Eller tidigare för den delen? Hur mår ni i dessa oroliga tider?

25 kommentarer till “Rutinultraljud”

 1. Linnea skriver: 19 mars, 2020

  Har bf 4 maj. Känns väldigt osäkert var vi är då med tanke på att det värsta inte har kommit än, och smittan/riskerna/restriktionerna ökar hela tiden nu. Läste att spädbarn räknas som en riskgrupp i Danmark nu, vilket väl kanske innebär hårdare restriktioner på förlossningen om samma sak beslutas i Sverige.
  Jag hoppas att min man får vara med på förlossningen. Jag hoppas att vårt barn inte tas ifrån oss pga någon slags smittrisk. Vet att det inte är så nu även om mamman är smittad, men det kan ju ändras när som helst oavsett om man bär på smitta eller ej.
  Än så länge är vi friska och håller tummarna. Men tycker att hela situationen är jobbig i och mer graviditeten och att det inte är så långt kvar till bf…


  1. asabea skriver: 20 mars, 2020

   Jag förstår din oro. Det är omöjligt att veta hur det ser ut i maj och den ovissheten är ju inte lätt att hantera såklart. Jag försöker ta det en dag i taget och inte oroa mig eftersom det inte hjälper min situation. Vem vet hur det blir men kom ihåg dina rättigheter, ditt barn kan inte bara tas ifrån dig som jag skrev i ett inlägg tidigare. Önskar dig stor lycka till när det är dags, hoppas du ska få den förlossning du önskar. Kram!


 2. B skriver: 19 mars, 2020

  Vad skönt att allt såg bra ut! Tycker så synd om alla som inte får ha med sig någon på sina ul men förstår också varför.
  Har bf i mitten av juni och är inte så oroad av corona i sig men blir däremot lite stressad av alla som är oroade åt mig, haha. Gör vad jag kan för att undvika att bli smittad (och smitta) men börjar tvivla på om jag gör tillräckligt för att skydda mitt ofödda barn. Gör utbildningspraktik där jag inte har möjlighet att jobba hemifrån. Avbryts den måste jag göra om hela. Självklart är barnet viktigare men ändå så svårt…
  Hoppas ni mår bra hela familjen


  1. asabea skriver: 20 mars, 2020

   Ja det är inte så lätt att navigera sig kring all information särskilt då åsikterna skiljer sig åt mellan olika länder och läget ändras varje dag. Stor kram till dig!


 3. Malin skriver: 20 mars, 2020

  Hej och tack för din fina och innehållsrika blogg! Den ger mig både bra information/ kunskap om min graviditet och kommande förlossning men också allmän inspi, så tack för det! 🙂 Jag har också BF i slutet av sommaren, (mitt första och väldigt efterlängtade barn hurraaa!!) och har fått information om att jag måste komma till barnmorskan ensam framöver, alltså utan min fru. Så jag anade att det skulle bli detsamma på rutin-ultraljudet som jag ska ha 9/4. Grejer kan ju ha hunnit förändras tills dess men likely not. Jag håller tummar och tår för alla som ska föda inom kort att det kommer att gå bra och att situationen är annorlunda i slutet av sommaren! Kram!


  1. asabea skriver: 21 mars, 2020

   Det är nog bra att ställa in sig på att få gå ensam på sina besök framöver. Så kan man bli glatt överraskad om det inte blir så. Man får påminna sig om att det är för personalens skull som träffar så många människor varje dag, så viktigt att de håller sig friska och kan ta hand om alla som ska föda.
   Men mycket kan hända på en sommar! Lycka till!


 4. Micki skriver: 20 mars, 2020

  Jag är gravid i vecka 22, BF 29 juli. Som B skriver är jag inte särskilt rädd för Corona i sig (för min egen del), men desto mer oroad över vad som potentiellt kan hända efter och i samband med förlossningen.
  Har absolut märkt av senaste veckorna hur viruset har påverkat vården. Två av mina besök har ställts in pga sjukdom (ett hos MVC och ett hos psykolog jag fått remiss till för att prata om tidigare obehagliga upplevelser inom vården i samband med missfall). Förlossningskursen jag skulle boka är också inställd minst 4 veckor framåt.
  Jag har förståelse för att mycket måste bortprioriteras för tillfället och eftersom jag i allmänhet mår väldigt bra och har en tid kvar innan BF känner jag mig ändå lugn. Lider dock med dem som befinner sig i mer kritiska stadier just nu och hoppas att de ändå får den vård och uppmärksamhet de behöver!
  Tack för en en informativ och fin blogg och Instagram! Och grattis till din graviditet ?


  1. asabea skriver: 21 mars, 2020

   Då har vi BF nästan samtidigt 🙂 Vilken del av eftervården är du rädd ska falla bort? Jag kan verkligen förstå den oron, särskilt om man väntar första barnet och allt är nytt.


   1. Micki skriver: 21 mars, 2020

    Det jag mest tänkt på är huruvida min partner kommer kunna vara med vid förlossningen eller inte, och vad som kommer gälla kring att skydda barnet efter födseln. Vilka restriktioner som kommer finnas kring allt detta i slutet av sommaren, helt enkelt. Om man kommer kunna umgås med släkt och vänner i den utsträckning man skulle vilja, osv… Men jag fastnar inte särskilt länge i de tankarna. Så mycket som kommer hinna hända innan dess, så man får verkligen ta en dag i taget och se hur det utvecklar sig!


 5. Lia skriver: 20 mars, 2020

  Härligt att höra att det ser bra ut med bebisen! Jag väntar mitt första barn och har bf 4/6. För det mesta känner jag mig lugn nu i coronatider och försöker hålla mig informerad om läget och välja vilken typ av media jag tar in. Ibland kommer oron över mig men mest över att andra är är oroliga för mig. Upplever att jag gör det jag kan för att undvika smitta, arbetar hemifrån, undviker folksamlingar och undviker ”onödig” kontakt generellt. Har ett jättefint stöd från min man så det hjälper mig otroligt mycket. Försöker ta en dag i taget och se till att försöka behålla min mentala hälsa.

  Tack för bra inlägg och din fantastiska insta! Du har gjort mig så sjukt peppad på kommande förlossning. Ta hand om dig!


  1. asabea skriver: 21 mars, 2020

   Det låter som du har en perfekt i ställning! Att oroa sig hjälper ingen. Vi får öva på att ta dagen som den kommer. Önskar dig stort lycka till när det är dags ❤️


 6. Jenny skriver: 21 mars, 2020

  Jag är i v 29 och har bf i början av juni 🙂 andra barnet, längtar! Men hade en jobbig första förlossning och vill verkligen denna ska bli ett fint minne. Hur bokar man barnmorskor för hemmafödsel? Kan du inte berätta mer om det? Tack för fin insta, och lycka till med allt själv!


  1. asabea skriver: 21 mars, 2020

   Va roligt!! Inte så långt kvar nu. Hoppas du ska få en bättre upplevelse denna gång. Jag kan absolut berätta mer om hur man gör om man vill ha en hemförlossning, håll utkik!


   1. E skriver: 22 mars, 2020

    Blev också nyfiken att höra mer om hur man gör en hemförlossning 🙂 Kul att du ska berätta mer om det.
    Jag har bf i slutet av juli och känner mig inte orolig över Corona-situationen. Jag bor i de norra delarna av vårt land och här lunkar det mesta på som vanligt just nu. Något som jag däremot funderar mer på är att hinna till BB i tid när det väl är dags… Det är ca 15 mil enkel väg till BB från där vi bor. Funderar på hur alla kvinnor som fött barn här från orten har upplevt det, att sitta i bilen med värkarna så pass länge? En släkting hann nästan fram till BB men födde i bilen när det var ca 1 mil kvar.
    Så sånt här tänker jag på lite grann… Är inte orolig men funderar som sagt. Tack förresten för en jättefin och bra blogg ❤️ Du hjälper många.


    1. asabea skriver: 24 mars, 2020

     Åh jag lider verkligen med dig… Jag hade tyckt det var tufft, det är ju inte så härligt att åka bil med värkar. Jag tänker att du får satsa på att åka in ganska tidigt, risk att man blir kvar på sjukhuset länge då såklart men kanske är bättre än att föda oplanerat hemma eller i bilden. Stort lycka till!


 7. majaimee skriver: 21 mars, 2020

  Är kanske cirka tre veckor? efter dig med bf 28 augusti, känns väldigt tryggt på något sätt att följa din graviditet. Särskilt nu i den här pandemin faktiskt, uppskattar enormt att du söker upp fakta åt oss som blir lugna av kunskap! Har en nära familjemedlem i riskgrupp och min sambo är mycket försiktig med mig som gravid och vår lilla son på 11 månader så vi håller oss så isolerade som vi bara kan. Har varit föräldraledig tillsammans sen i juli så mycket är egentligen inte annorlunda, men vi klättrar helt klart på väggarna.

  Har också mycket svårare att gå in i och uppskatta den här graviditeten likt den första. Då kändes kroppen magisk, hur många krämpor den än fick. Nu måste den i första hand finns till för vår son och det är svårt. Har du någon oro för att inte räcka till åt båda barnen? Jag vill tex tandemamma och ser så många fördelar med det, men min sambo är orolig att det ska bli för mycket för mig och att vår son ska bli mer avundsjuk på att inte kunna amma när helst han vill och ser det som bättre att han får sluta i god tid. Jag kommer låta han sluta amma själv på dagen men vill sluta nattamma av den orsaken, tror inte att jag räcker till åt två små på natten men det är fruktansvärt svårt att sluta. Det är ju det enda han vill ha… finns det de som klarar att tandemamma syskon med 16 månader emellan dygnet runt undrar jag ??‍♀️ Oroar mig dels för sömnbrist men också kaos om barnen väcker varandra och inte får amma samtidigt. Tror nämligen att min son skulle klösa ut ögonen på den lilla med tanke på hur han kan riva och nypa mig ibland…!!


  1. asabea skriver: 24 mars, 2020

   Nja jag har inte tänkt så mycket på att inte räcka till. Men de känslorna kommer säkert komma. Jag tycker så mycket hänger på vad det är för barn man får, de är ju så olika. Jag har också tänkt fram och tillbaka kring tandemamning och jag har inte stängt den dörren än. De jag haft kontakt med som tandemammar talar om det väldigt positivt. Jag personligen hade inte orkat amma båda dygnet runt mest för att jag tyckte det var sjukt tufft med nattamningen på slutet, som jag skrivit om innan. Som tur är har du ganska lång tid på dig att komma på hur du vill göra!


 8. Martina skriver: 22 mars, 2020

  Har bf i början av juni. Längtar så mycket! Tänker mest på personalen i vården, vill att det ska finnas tillräckligt med personal på BB såklart… Och att de som jobbar ska hinna äta, få rast, vila med mera! Litar inte 100 % på information från svenska myndigheter, ser så olika ut från land till land även i Norden. Rörigt känns det.


 9. Helen skriver: 24 mars, 2020

  Åh va härligt att allt såg bra ut! Och va roligt att du planerar att föda hemma. Ser fram emot att höra mer om detta! Jag skulle jättegärna föda hemma nästa gång. Har bf 1 augusti, andra barnet. Hade en tipptopp första förlossning men en 100% dålig start då vi blev hemskickade nästan direkt (detta var runt jul 2018) – så känns väldigt viktigt att första tiden men denna bebis inte blir lite kaotisk. Men är eg inte orolig, det är så långt dit och ingen vet hur det kommer se ut då.
  Kram!


  1. asabea skriver: 24 mars, 2020

   Exakt! Just nu känns det verkligen som en evighet dit när allting förändras från dag till dag.


 10. Mare skriver: 25 mars, 2020

  Jag har bf 5 maj! Min oro är mest att min man skulle bli sjuk till förlossningen men jag försöker vara rationell och tänka att den risken finns ju alltid (även om risken att drabbas av Corona är större än annan sjuka). Men vi gör vad vi kan och jobbar hemma, har dock vår 2-åring på förskolan men så får det vara. Sedan är det väl tiden efter som känns lite oklar, främst om de vill skicka hem en från sjukhuset snabbt och även smittorisken för bebis. Men vi får se hur läget är då och anpassa oss. Oavsett är jag så pepp på en till liten familjemedlem <3


  1. asabea skriver: 27 mars, 2020

   Ja det är mycket ovisshet nu, man får öva på att ta dagen lite som den kommer. Önskar dig stort lycka till.


 11. Linnea skriver: 30 mars, 2020

  Hej, jag har BF nu den 14e april så om drygt två veckor. Väntar mitt första barn så allt känns nytt overkligt och spännande!

  Men såklart man är orolig och stressad i dessa tider. Dessutom så har jag graviditetsdiabetes så varit på extra kontroller som min man inte har fått vara med på, nästa är nu den 1a april. Då ska jag få veta om eventuell igångsättning. Min man får ,än så länge, vara med på förlossningen men inte på bb enligt nya riktlinjer i Göteborg. Vilket är extremt tråkigt och läskigt! Allt kommer vara nytt och man behöver ha stöd vilket han är. Och pga graviditetsdiabetes så kommer jag vara inlagd minst 3 dagar för att hålla koll på mitt och vår dotters blodsocker. Så det är många dagar som går förlorade i närhet och stöd från den personen man har som trygghet i det hela. Kommer kännas ensamt att få uppleva hennes första dagar helt själv 🙁


  1. asabea skriver: 31 mars, 2020

   Förstår verkligen att det känns tufft med en sån omställning. Inte det man tänkt sig när man fött sitt första barn. Ni får se till att ta vara på teknologin och facetimea eller liknande hela tiden. Stor kram till dig!


   1. Linnea skriver: 31 mars, 2020

    Tack för din förståelse! ❤️ Verkligen inte det man har tänkt sig, framför allt inte när man väntar och ska föda sitt första barn. Man känner sig ensam och tom i det hela. Jag tror dessutom att man inte kommer få dela rum på bb pga smittspridningen så man kommer ligga helt själv. Hoppas på att få veta mer imorgon. Det är väl det positiva i det hela, att FaceTime osv finns.
    Tack och kram till dig också! ❤️Hoppas det blir lugnare när det är dags för dig och andra att föda ?


Dela på:
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/corona/coronasmittad-mamma-ska-inte-separeras-fran-yfott-barn-nya-riktlinjer/