Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

World Breastfeeding Week

1-7 augusti är det world breasfeeding week. En vecka som internationellt är till för att främja amningen världen över. I Sverige är amning norm men i många länder är det inte så. Ett skäl till det är att nyblivna föräldrar i många länder förväntas börja arbeta bara några veckor efter att de fött. Det begränsar ju såklart förutsättningarna för att kunna bibehålla en fungerande amning. Det säger sig självt när det tar 3-4 månader innan mjölkproduktionen stabiliserat sig.

Annons

Vi i Sverige är ju verkligen ett praktexempel på hur bra man kan göra det för nya föräldrar. Det är jag stolt över.

Som sagt upplever jag att amning är norm i Sverige, eller i alla fall i Stockholm där jag bor och arbetar. Jag baserar det på att den övervägande majoriteten av de nyblivna mammorna jag träffar på BB har en önskan om att amma. Jag tycker även att jag nästan bara fått positiv respons på min egen offentliga amning, bortsett från några sura miner på senaste nu när min son inte är pytteliten.

Annons

Så jag tycker Sverige har kommit långt, absolut, men jag skulle vilja öka kunskapen kring amning generellt och specifikt kring mjölkproduktionens mekanismer och amningen under en längre tid (de flesta omföderskor jag träffar har ammat sina äldre barn mindre än 1 år).

 

Min ambition var att ha nån typ av temavecka här och på instagram där jag skrev massa om amning men vi får se vad jag hinner! Min ambition just nu är att inte bränna ut mig ???? Men det finns massa tid att prata amning, inte bara den här veckan.

P&K!

Annons

2 kommentarer till “World Breastfeeding Week”

  1. Sofia skriver: 08 augusti, 2019

    Hej! Uppskattar din blogg (och instagram) väldigt mycket! Jag skulle gärna se ett inlägg om vaginal förlossning kontra planerat kejsarsnitt när modern redan blivit förlöst en gång med kejsarsnitt. Som jag förstår det är vaginal förlossning alltid förstahandsvalet då (såvida det inte finns komplikationer), men visst är riskerna med detta ändå förhöjda? Efter två kejsarsnitt får man ju inte föda vaginalt alls. Hur ska man våga ”testa” att föda vaginalt när man vet att det kan bli uterusruptur och svåra hjärnskador på barnet?


    1. asabea skriver: 11 augusti, 2019

      Hej Sofia! Ja det kan jag försöka göra. Det stämmer att riskerna är förhöjda om man har gjort ett kejsarsnitt tidigare. Det brukar ju gå bra men man övervakar med kontinuerligt CTG och vill inte ha för mycket värkar just pga risken för uturusruptur vid ärrvävnaden. Ska försöka hinna/komma ihåg att göra ett inlägg om det.


Dela på:
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/forlossning/forlossningskonton-att-folja/