Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Om jag skulle skriva en bok

Jag har fått frågan, från ett par olika förlag faktiskt (!) att skriva en bok. Det är otroligt smickrande tycker jag. Min initiala reaktion när jag fick frågan för första gången var att tacka nej. Tankar som att jag inte kan skriva tillräckligt bra, vem vill läsa det jag har att säga, har jag ens nåt att säga cirkulerade. Så tråkig inställning. När jag sen har pratat med mina vänner och min kille om det så har jag tänkt om lite. Kanske jag har nåt att säga som kan vara värdefullt för andra att läsa, jag upplever ju att jag har det på Instagram så varför inte i bokform? Jag överväger tanken men har inte helt landat i vad en eventuell bok skulle handla om eller hur den skulle vara utformad. Jag har några idéer men jag skulle gärna höra från er om det är något ni saknat i bokform när det gäller sådant som jag brukar ta upp; graviditet, förlossning, post partum och amning. Om det finns nåt ämne ni skulle vilja att just jag skrev om. Det behöver inte vara bara ett ämne, det kan vara flera. Fritt fram att säga om ni tycker en bok är en dålig idé också, men motivera gärna varför i så fall. Uppskattar hjälpen.

Annons

Annons

Här är en bild på Emilia Bergmark-Jiménez nysläppta bok En förälders födelse som jag inte hunnit läsa än men som jag tycker är så otroligt vacker.

7 kommentarer till “Om jag skulle skriva en bok”

 1. Linnea skriver: 08 oktober, 2020

  Nu har jag inte läst baking babies och hej hej vardags bok Mammaroll och snippkontroll (men jag tror att den är himla bra!) men jag har fått uppfattningen att den är ganska fokad på just mammakroppen och mammasjälen. Jag tänker att en bok som typ kompletterar den lite fast är mer fokad på barnet vore fantastiskt. Det är den kunskapen jag mest har hämtat hos dig, som tex amning (flaskning), kvällsoro, babypotting, bära barn, fjärde trimestern, samsovning, high need babies osv. Typ första året med barn med mycket fokus på spädbarnstiden (det är ju den man brukar ha mest funderingar kring).

  Sedan tror jag att du skulle kunna skriva mycket bra om graviditet och förlossning också men det bör nog vara en separat bok då som fokuserar på barnet (och mamman) innan barnet är fött. Annars blir det nog lite mycket att klämma in i en och samma bok 🙂


 2. Felicia skriver: 08 oktober, 2020

  Jag skulle köpa din bok på stört om du skrev en! Jag har faktiskt bestämt att du (din instagram) är den jag lyssnar på och tar råd av mest nu under min graviditet då jag känner ett behov av att sålla bland alla råd som finns där ute. Jag upplever att du har ett helt eget sätt att förklara, ett sätt som är tillåtande, vetenskapligt, ödmjukt, snällt och varmt. Ett sätt som gör mig väldigt trygg! Jag vet inte exakt vad som saknas där ute när det gäller ämnen som rör graviditet, bebisar och barn men jag vet att just det du gör på instagram gör otrolig nytta för många av oss här ute! Så en bok där du är du tror jag blir bra oavsett infallsvinkel!


 3. Ida skriver: 08 oktober, 2020

  Tycker det vore jättekul om du skrev en bok!
  Som gravid i ett samkönat par är min drömbok en bok som riktar sig till blivande föräldrar och HELT undviker begrepp som mamma och pappa, utan istället skriver t.ex. gravid och medgravid. Jag och min sambo har upptäckt att det är väldigt svårt att hitta böcker som låter bli att kalla den gravida för mamman och den andra föräldern för pappa/partner. Det är smärtsamt att läsa sådana texter eftersom vi hela tiden påminns om att vi är utanför normen. Dessutom är det smärtsamt för min sambo att det bara är jag som refereras till som ”mamman” eftersom jag är gravid, medan min sambo ju också kommer att bli mamma till vårt barn. Det kan låta som petitesser men det vore så skönt att få läsa en bok där en inte gång på gång blir ledsen av att inte känna sig inkluderad.
  Tack för en fantastisk blogg där jag lärt mig väldigt mycket! Jag har alltid varit rädd för att vara gravid och är fortfarande lite rädd för förlossning, men jag tror verkligen att din blogg och ditt instagramkonto (särskilt din senaste förlossningsberättelse och film) gjort mig mer trygg i vad som komma skall.


 4. A skriver: 08 oktober, 2020

  Vad roligt att höra! Grattis, det är du värd:)
  Jag har läst Emilias bok och tycker den har många fina tankar och insikter kring hur det är att bli mamma och föräldraskapet i stort. Något liknande koncept fast från ditt perspektiv hade varit intressant att läsa. Ex vis hur upplevde du det att bli mamma, första tiden med bebis, vad hände/vad gjorde du och ditt barn under föräldraledigheten. Känslor, tankar osv. Jag personligen tycker det personliga är mer spännande än ren fakta och information:)


 5. Jessica skriver: 10 oktober, 2020

  Upplever att en stor del av många böcker handlar om vaginal förlossning. Skulle vilja ha en bok som handlar mer om hur de är under graviditeten för både den gravida, barnet och partnern. Ex hur man kan förbereda sig innan inför amningen, tips och bra metoder för att få till de (om de går). Skulle även vara intressant att få läsa om kejsarsnitt (och inte att de är tre sidor och vaginal 30 sidor) processen innan, under förlossningen och tiden efter.


 6. Matilda skriver: 14 oktober, 2020

  Jag skulle jättegärna läsa mer om ”normbrytande” föräldraskap. Normbrytande som i svensk-norm, såsom bära i sjal, samsovande, fri amning, babypottning, swaddling etc. Samt hur mammor (och pappor) gör i olika kulturer. Älskar allt du skriver om och älskar också Amats ämnen, skulle vara intressant (och viktigt ämne) att slå ihop kulturkrockar och föräldraskap♥️


 7. D skriver: 22 oktober, 2020

  Det hade varit fint att läsa en bok du skrivit. Hade varit jättehjälpt av det, särskilt som förstföderska!!


Dela på:
Annons
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/barn/sa-olika-det-kan-vara/