Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Nu börjar kommentarerna om magen

En grej som störde mig nåt otroligt förra graviditeten var alla kommentarer jag fick om min mages storlek. Då handlade det oftast om att min mage var sååååå stor!! ”Säker att det inte är tvillingar?” ”Oj det är nog en riktigt stor bebis där inne” ”Vad äter du egentligen?” Sånna kommentarer kanske inte stör alla men det stör mig! Jag tycker det är så otroligt rude och okänsligt att kommentera en persons kropp på det sättet. Man har ingen aning om vilken oro, kroppsnoja etc det kan trigga. Min kompis som var gravid samtidigt fick massa kommentarer om hur liten magen var ”hoppas barnet växer ordentligt” ”Är du säker att du är i vecka x?” var kommentarer hon fick. Det kan ju sjukt stressande att höra sånt som gravid när man redan kanske är nojig.

Annons

Häromdagen fick jag min första mag-kommentar den här graviditeten. Personen tyckte jag var väldigt liten för att vara i vecka 16. Detta efter jag sagt hur mycket jag längtar efter känna bebisen för då känns det som man vet om den mår bra. Rude som sagt!

Annons

Vi kan väl bara komma överens om att inte kommentera storleken på folks gravidmagar?? Det är helt onödigt.


Jag med min alldeles lagom stora mage!

15 kommentarer till “Nu börjar kommentarerna om magen”

 1. Mira skriver: 19 februari, 2020

  Hej! Åh jag relaterar till det du skriver! Just nu är det återkommande kommentarer kring att jag ser trött ut som jag får säkert flera gånger i veckan på jobbet. Jobbar inom vården så vet inte om det är någon typ av missriktad omtanke? Nu är jag i v. 26 och förutom foglossning så känner jag mig faktiskt inte så trött alls. Blir sååå störd av onödiga kommenterar.
  Ta hand om dig!


 2. Amanda skriver: 20 februari, 2020

  Men ååååh så mysig magen verkar vara!!


 3. Sofia skriver: 20 februari, 2020

  Enig. Det gäller kommentarer generellt. Jag var väldigt öppen med min oro och ångest under graviditeten, rädslan för att nåt skulle hända bebisen. När jag nämnde för min arbetsledare att jag börjat köpa bebiskläder i vecka 20 svarar hon ”Man ska aldrig skaffa bebissaker så tidigt, vad som helst kan hända, du har väl hört om xxx som förlorade sitt barn jättesent i graviditeten?” Jag blev heeelt förkrossad. Gravida ska man bara peppa. Du har en lagom mage och allt kommer gå bra!


  1. Julia skriver: 20 februari, 2020

   Alltså folk som säger sånt gör mig så arg! Har suttit och ätit viss mat i lunchrummet o kollegor som typ”får du verkligen äta det där?” Verkar som man måste utveckla selektiv hörsel som gravid för att ignorera alla dumma kommentarer. Heja oss❤️


  2. asabea skriver: 21 februari, 2020

   Alltså det är så sjuuukt okänsligt. Hur kan man säga så? Vad vill man säga med en sån kommentar? Är så ledsen att du behövde höra det.


 4. Julia skriver: 20 februari, 2020

  Håller med till 100%! Fått höra att jag har liten mage och fick kommentarer i v 30 när man känner sig supergravid ”åh nu börjar det ju synas att du är gravid” vaddå nu börjar det? Jag är ju nästan klar och jag och min kropp har jobbat hårt för att komma hit!
  Att slänga ur sig kommentarer om andras kroppar är aldrig ok, gravid eller inte gravid. ”Vad fin du är idag” och liknande är såklart alltid mysigt dock:)
  Som gravid har jag uppskattat mycket mer när folk frågar saker istället som ”hur mår du?” eller ”Hur känns allt?”.
  Tack för superfin och informativ blogg! (Och insta)
  Kram❤️


  1. asabea skriver: 21 februari, 2020

   Håller med! ❤️ Kram!


 5. Sofia skriver: 20 februari, 2020

  Relaterar!! Har blivit så ledsen när personer har kommenterat att min mage inte är så stor, vilket har blivit en noja för mig. Nu är jag i v. 35 och fick senast igår höra av en kollega: ”Oj då! Min dotter är i v. 20 och är lika stor som dig nu”. Förstår inte hur människor kan vara så OKÄNSLIGA. Hur som helst, du är toppenfin!


  1. asabea skriver: 21 februari, 2020

   Liksom VAD vill man säga med en sån kommentar? Det är så otroligt okänsligt. Alla bär sina barn på olika sätt.


 6. Mi skriver: 20 februari, 2020

  Är ca 2 veckor efter dig i min graviditet, också med andra barnet. Tycker det är SÅ roligt att följa dig och relaterar till så mycket av det du skriver. <3


  1. asabea skriver: 21 februari, 2020

   Åh va roligt!


 7. Anna skriver: 20 februari, 2020

  Usch, jag fick också sjuuuuukt mkt kommentarer om min stora mage när jag var gravid, så himla tröttsamt. Kände mig fin ändå men blev väldigt jobbigt att behöva ”försvara” vilken vecka jag var i till alla som tyckte magen var för stor. Och jag blev också väldigt trött på de som inte fattade att jag blev ledsen/irriterad ”för de är ju bara intresserade”. Nä, folk behöver skärpa sig!


 8. iano skriver: 21 februari, 2020

  Så sant. Dumheter att över huvud taget peta i våra kroppar på jämförande vis… så många blir ledsna och oroliga. Jag har dessutom aldrig hört talas om någon som uppskattat den här typen av kommentarer (även om det inte oroade eller upprörde) . ?


  1. asabea skriver: 21 februari, 2020

   Nej, inte jag heller!


 9. Lovisa skriver: 24 oktober, 2020

  Relaterar så mycket till det här! Det är som att det enda kollegor eller familj kan komma på att säga till mig nu är att min mage blir större…
  ”Nämen nuuuu kan man ju verkligen se att du är gravid!”
  ”Oj då, du blir då bara större och större!”
  ”Hej Tjockis!”
  Det förvånar mig att det är så mycket fokus på magen och inte på mig som person – jag är ju fortfarande mig själv, fastän min mage växer. Hade varit så skönt att istället få ”Hur mår du idag?” eller ”Va vacker du är!”


Dela på:
Annons
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/barn/barnboktips/