Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Intressant studie om sen avnavling av nyfödda i behov av andningshjälp

Ola Andersson är forskare och överläkare på neonatalavdelningen på Skånes universitetssjukhus i Malmö. Hans forskning om sen avnavling (läs mer om vad det innebär här) har lett till förändrade rutiner kring avnavling världen över då man visade på tydliga fördelar med att vänta några minuter efter födseln innan man navlar av.

Nu kan man ta del av hans senaste studie där de tittat på om det även är gynnsamt att vänta med att klippa navelsträngen på barn som inte mår bra när de föds och behöver andningshjälp. Istället för att klippa navelsträngen och ta barnet till ett annat rum så fick en del barn i studien vara kvar hos mamman med navelsträngen intakt och få andningshjälp där.

Studien genomfördes i Katmandu i Nepal under 2016. Vilka barn som fick sen avnavling lottades ut och föräldrarna informeras om studien innan förlossningen.

Annons

Resultaten visade att barnen som fick sen avnavling syresatte sig betydligt bättre 10 minuter efter födseln jämfört med barnen som avnavlades fort och togs iväg. Hjärtfrekvensen var också högre bland barnen som avnavlades sent och de hade överlag högre APGAR poäng. Slutligen, barnen som avnavlas sent började andas på egen hand snabbare än de som avnavlades tidigt!

Så intressanta fynd visst?? 

Läs studien här.

 

Annons
Annons

UPDATE: Just nu pågår SAVE-studien i Malmö (Sen Avnavling vid behov av Ventilation/Sustained cord clamping Awaiting Ventilation) vars syfte är att utvärdera vad som händer om man klipper navelsträngen direkt jämfört med om man väntar med avnavling i de fall barnet kräver återupplivning.

4 kommentarer till “Intressant studie om sen avnavling av nyfödda i behov av andningshjälp”

 1. Clara skriver: 10 september, 2019

  När jag jobbade som uska i sommar var det en barnmorska som var så himla duktig och även på att veta den senaste forskningen. Det larmades från ett förlossningsrum, då hade barnmorskan redan hämtat en ventilationsmask eftersom hon misstänkte att barnet skulle vara taget. Vi larmade till barnpersonal medan hon gav andningshjälp med navelsträngen kvar såklart och barnet började skrika innan barnpersonalen var på plats!
  Hon och kollegan var så lugna, hade koll på barnets puls och litade på vad de kunde göra inne på förlossningsrummet.


  1. asabea skriver: 13 september, 2019

   Såå bra! Glad jag blir!


 2. Klara skriver: 10 september, 2019

  Såå intressant! Mitt första och mitt andra barn andades inte och behövde hjälp i akutrummet och jag kände mig ledsen att det inte blev någon sen avnavling som Jag hade hoppats på. Nu gick allt bra men ändå. Fick mitt tredje barn i januari och hon andades och fick senavnavling. Förhoppningsvis kommer det att kombinera i framtiden ?


  1. asabea skriver: 13 september, 2019

   Jag tror det är framtiden, ja!


Dela på:
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/barn/gulsot-hos-nyfodda/