Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Covid-19 och graviditet, vad man vet just nu

Hej alla fina. Jag får mycket frågor nu om covid-19 relaterat till graviditet så jag har skrivit ett inlägg här nedan med info och svar på vanliga frågor. Det jag har skrivit är baserat på dokumentet Coronavirus (COVID-19) infection and pregnancy publicerat av RCOG, Royal College of Midwives, Royal College of Paediatrics och Child Health, Public Health England och Health Protection Scotland. Länk till hela dokumentet finns i referenser, läs gärna där för mer detaljerad info, tänk dock på att mycket att det som står är riktad till Storbritanniens sjukvård, inte Sveriges.

Annons

Det är viktigt att tänka på att det här är ett nytt virus som vi lär oss om hela tiden och situationen ändras dagligen. För aktuell information om läget i Sverige ring 113 13 eller besök folkhälsomyndigheten.se. För frågor om aktuella rutiner på det sjukhus man planerar att föda så är det bäst att titta på deras hemsida eller ringa till dem för att få aktuell information, många kliniker uppdaterar även om läget på sina sociala medier. Är man sjuk är det viktigt att ringa till sin barnmorskemottagning eller förlossningsavdelning för råd innan man åker dit.

Om ni har några frågor som ni tror jag kan svara på kan ni gärna kommentera dem under det här inlägget. Min inkorg på Instagram är väldigt full just nu så det finns risk att det dröjer innan kan svarar där.

 

Annons

Vad har covid-19 för effekt på gravida?

Som sagt så är detta ett nytt virus så det är svårt att säga nåt med säkerhet men gravida verkar inte bli mer sjuka än den övriga populationen som smittas av covid-19. Man förväntar sig att de flesta gravida som kommer drabbas endast kommer få milda eller måttliga influensaliknande symtom. Allvarligare symtom som lunginflammation och andningssvårigheter har man sett främst i den äldre populationen, de med nedsatt immunförsvar och de med kroniska sjukdomar som diabetes, cancer och kronisk lungsjukdom. Särskilt försiktiga behöver gravida som faller i de kategorierna självklart vara då symtomen kan vara allvarligare om de blir smittade. Gravida är generellt mer mottagliga till infektioner än den övriga populationen men bedöms ändå inte tillhöra riskgruppen i nuläget.

Inga dödsfall har rapporterats bland gravida. För närvarande finns endast ett rapporterat fall av en gravid person som behövt andningshjälp, hon var gravid i v 30 och behövde föda barnet med akut kejsarsnitt och har återhämtat sig bra.

 

Hur det smittar?

Annons

De flesta covid-19 smittor har skett genom kontakt människor emellan men några nyare fall har inte kunnat härledas till kontakt med någon infekterad person, viruset tros sprida genom droppsmitta (hostningar, nysningar etc), kontaminerade ytor och avföring.

Man har även sett att det finns personer som är smittade som har inga eller väldigt milda symtom.

Endast ett fall av smitta från mor till barn har dokumenterats i skrivandes stund. Experter tror att det är osannolikt att ett foster skulle bli smittat i magen. I en studie har man testat fostervatten, navelsträngsblod och bröstmjölk bland annat från covid-19 smittad mamma och inga av proverna testade positivt på viruset. I en annan studie testade man tre moderkakor från mammor smittade med covid-19 och kunde inte då heller hitta något virus. Därför tror man att den smittan som nu har dokumenterats troligen har skett efter att barnet har fötts. För närvarande finns inget som tyder på att smitta kan ske genom kontakt med vaginalt sekret heller.

 

Hur påverkas fostret?

Annons

Det finns ingen evidens i nuläget att smitta hos en gravid skulle öka risk för missfall eller fosterdöd. Då man har studerat tidigt gravida med SARS eller MERS (som också är former av coronavirus) har man inte sett samband mellan infektion och ökad risk för missfall eller fosterdöd.

Eftersom man inte tror att fostret smittas i magen så tror man inte heller det finns risk att viruset påverkar fostrets utveckling i magen.

Det finns rapporter av personer som fött prematurt som är smittade men det är oklart om det skett spontant eller pga smittan.

 

Referenser/Läs mer

Annons

 

9 kommentarer till “Covid-19 och graviditet, vad man vet just nu”

 1. Joanna skriver: 15 mars, 2020

  Tack för ditt inlägg!

  Vet man något om hur nyfödda/spädbarn påverkad av viruset och hur man behandlar dessa? Är det en bra grej att bemöta detta virus likt RS virus; inga besökare som visar minsta symptom? Eller borde man vara ännu mer restriktiv med besökare? Exempelvis personen åker pendeltåg för att besöka = nej, eller person som dagen innan besök varit i stor galleria = nej?


 2. Anna skriver: 15 mars, 2020

  Tack för att du delar med dig av den här informationen!! <3


  1. asabea skriver: 16 mars, 2020

   Så lite så ❤️


 3. Jonna Pedevilla skriver: 15 mars, 2020

  Tack för allt du skriver och delar med dig av! Du gör en så stor skillnad till det bättre.


  1. asabea skriver: 16 mars, 2020

   Tack fina du ❤️


 4. Torun skriver: 15 mars, 2020

  Uppskattar verkligen att du lägger tid på att enkelt förmedla information på det här sättet. Uppskattar överlag allt du gör men kändes extra skönt att läsa något som gav stöd till vad jag tänkt och tror men utan att ha haft någon egentlig koll på ? Jag är gravid i v. 35 och är inte orolig för virusets påverkan på bebis i magen (och ännu mindre nu). Men är såklart orolig för saker runtomkring som om min kille ska kunna va med på förlossningen eller inte etc. Och överlag hur en liten bebis ska hållas hyfsat frisk så länge som möjligt med ett storasyskon på förskolan. Men det löser sig det med. Tack i alla fall! ❤️


  1. asabea skriver: 16 mars, 2020

   Förstår verkligen att man känner viss oro när man snart ska föda barn. Det är ju ovisst som det är att vara gravid. Men ja, det mesta löser sig ❤️


Dela på:
Annons
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/amning/att-sluta-nattamma-hur-gor-man-egentligen/