Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

En liten update och KUB

Jag mår bättre! Vågar jag säga det? Är ju så rädd för att jinxa grejer… okej jag mår bättre JUST NU. Jag har inte varit nedstämd på ett par veckor och senaste veckan har illamåendet och den otroliga tröttheten visat sig allt mindre. Hurra!

Annons

I fredags gjorde vi KUB och allt såg bra ut, det var en så stor lättnad för mig och jag känner nu att jag vågar tänka lite mer på framtiden med ett till barn.

Annons

KUB står för kombinerat ultraljud och blodprov, i Stockholm erbjuds det till alla gravida i vecka 11 till 14. Men det är såklart frivilligt. Rutinerna kring vem som får göra KUB skiljer sig åt mellan landsting. Det man tittar på är hur sannolikt det är att fostret har någon kromosomavvikelse. Det ger alltså ingen diagnos utan en siffra på sannolikhet, en risk på allt mellan 1:500 till 1:20000 räknas som en låg risk. Får man en högre sannolikhet kan man göra fostervattenprov, moderkaksprov eller NIPT (ett blodprov) för att ställa en diagnos. Den vanligaste kromosomavvikelsen är Trisomi 21 (Downs Syndrom) men det finns andra trisomier som är mer sällsynta och allvarligare för fostret.

Jag tycker man ska fundera en vända innan man bestämmer sig för att göra KUB. Många gör det nog för att man vill ha ett ultraljud och se sin bebis men man bör fundera lite på hur man kommer agera om man får ett svar som inte är det man önskar. Är det så att man endast vill ha ett ultraljud så prata med din barnmorska, det går troligen att ordna.

Annons

2 kommentarer till “En liten update och KUB”

  1. Ninagronstadning.se skriver: 04 februari, 2020

    Vad bra att du förklarar det där med KUB och sannolikhet. I Skåne har de också infört rätt till KUB-test.


  2. Kajsa skriver: 24 oktober, 2020

    Hej! Blir inte riktigt klok på de där gränsvärdena. Jag har hört att från 1:200 bedöms risken som låg, men på andra håll talas det om 1:1000. Och du nämner 1:500. Vem är det som sätter gränserna?


Dela på:
Annons
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/forlossning/doula/