Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Väg dina ord när du pratar med mig

Idag fick jag ännu en påminnelse om att man behöver väga sina ord lite extra när man pratar med en gravid person. Jag pratade med en familjemedlem om mitt mående och att jag mår så himla mycket bättre nu, jag mår till och med riktigt bra.

Annons

Han undrade om jag inte ens är trött och när jag svarade nej på det kontrade han med kommentaren ”är du säker på att du ens är gravid”. Det sades med ett skratt och var inte sagt med nån illvilja alls. Men det har etsat sig fast och väckt massa hjärnspöken hos mig om hur bebisen i magen egentligen mår. Plötsligt började det snurra tankar om att min mage är ju faktiskt ganska liten… och jag känner ju mycket färre fosterrörelser den här gången… Allt pga en liten kommentar som var menad att vara rolig.

Annons

Att bära ett barn och hoppas att det barnet ska födas frisk är så otroligt skört och ord spelar roll, kanske extra mycket just då. Så var försiktiga med vad ni säger till en gravid person om hennes graviditet. Samma sak gäller förresten kommentarer om en nybliven förälders föräldraskap, där kan vi snacka skört!

2 kommentarer till “Väg dina ord när du pratar med mig”

  1. Maria skriver: 07 mars, 2020

    Alltså detta. Min första graviditet hade jag en liten mage, väldigt liten första halvan. Och detta fick jag höra VARJE DAG.”Va?! Är du i vecka(välj valfri vecka) det trodde jag aldrig, magen som är så liten”. En person frågade tom ifall barnet verkligen kunde må bra där inne i en så liten mage. Slutade i total panik hos mig och extra kontroll hos barnmorskan då jag blev övertygad om att mitt barn inte växte som det skulle.
    Lugnande ord och sträng tillsägelse att sluta lyssna på människors kommentarer. Ut kom en välskapt flicka på 3475 gram 4 dagar över tiden:)


    1. asabea skriver: 08 mars, 2020

      Märkligt hur så många verkar vara experter på hur stor en gravidmage BÖR vara.


Dela på:
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/livet/alskar-att-bli-aldre/