Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Tillbaka hos Helena Maass

Igår var jag tillbaka hos Helena på Mälaröarnas Akupunkturklinik. Hon satte hela födelseförberedande setet idag vars syfte är att stabilisera de hormoner som är verksamma i en graviditet och förlossning. Öka det som behöver ökas och sänka det som behöver sänkas. Det är västerländsk medicin kunnat bevisa rent vetenskapligt, att akupunktur är hormonreglerande. I Kina där akupunktur började så talar man snarare om energier. Eftersom det är en uråldrig teknik så kände man inte till det här med hormoner när det begav sig men man förstod hur de verkade på kroppen i form av att påverka vår energi. Helena satte nålar uppifrån och ner på mig för att energin i födandet ska gå neråt. Kraften ska gå neråt. Nåt man kan behöva påminna sig själv under en födsel, tänka ner ner ner, tung, tung, tung. Om man är rädd för smärtan och vill fly den, vilket är lätt hänt, finns annars en tendens att vilja fly uppåt, stå på tå, spänna sig, använda sin höga ljusa stämma. Allt det som motverkar kraften neråt och gör smärtan värre.

Annons

Min storasyster Elizabeth följde med mig igår och Helena bjöd den hårt arbetande tvåbarnsmamman på lite avslappnande nålar också. Det var en härlig stund där vi fick prata ostört för ovanlighetens skull.

Annons

Annons

4 kommentarer till “Tillbaka hos Helena Maass”

 1. L skriver: 07 augusti, 2020

  Vilka studier finns det som visar att akupunktur är hormonreglerande?


  1. asabea skriver: 07 augusti, 2020

   Det finns många, har du testat att söka på tex PubMed? En snabb googling fick fram denna review som första resultat https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3962314/ Om du söker lite så kan du hitta.


 2. Hanna skriver: 07 augusti, 2020

  Skönt för er båda. Själv är jag 2 dagar ”över tiden” (lite emot att räkna exakt från BF) och fått tid för igångsättning om en vecka (i min region sätter man igång 41+0 – 41+2). Hoppas verkligen inte det ska behövas. Försökte prata med min BM idag om hinnsvepning, men hon var otroligt negativt inställd till det och jag fick be om en undersökning för att se om jag var något mogen. Skulle nämligen gärna se att det sätter igång naturligt. Tyckte hennes inställning var tråkig, pga trodde ändå hinnsvepning var något som var ganska standardmässigt? Vad är din uppfattning om det? Sen kändes det inte som hon ens försökte göra en ordentlig undersökning utan sa bara: jag får inte ens tag i livmodertappen så det är helt omoget. Så det va ju lite nedslående. Men jag mår ändå toppen och kan träna och sånt, så försöker ha tålamod 🙂

  Tack för en otroligt fin blogg och att du finns på internet. Det har varit helt underbart att titta på dina youtube-videor m.m. Verkligen underlättat för mig i coronatider när man inte får så mycket stöd från den vanliga vården.

  Massa kramar


  1. asabea skriver: 07 augusti, 2020

   Åh lycka till! Hoppas det kan komma igång av sig själv om det är vad du önskar ❤️ Hinnsvepning har ju visat kunna minska risk för överburenhet men det verkar skilja sig åt mycket hur villiga barnmorskor på MVC är att göra det, det finns olika riktlinjer kring det. Jag gjorde flera inför min förra förlossning och vill gärna slippa denna gång för jag tänker i efterhand att det var orsak till mina pinvärkar. Men riskerar man igångsättning tycker jag det är bra att testa först. Trist om du inte blev undersökt ordentligt… om du får en till chans så testa att lägga händerna under rumpan så det är lättare för barnmorskan att nå livmodertappen. Kram!


Dela på:
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/graviditet/forlossningsforberedande-akupunktur/