Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Gravida påverkas av covid-19

Nu har Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg skärpts sina rutiner kring besökare på sjukhuset och det påverkar de som planerar att föda barn där. Detta gäller för Kvinnoklinken från och med 12 mars tillsvidare:

  • Endast en anhörig får vara med på förlossningen och på BB-avdelningen. Man får alltså inte byta person som är med, endast en person under hela förlossningen och eftervården.
  • På ultraljud, specialist- och obstetrisk mottagning inklusive väntrummet så tillåts inga anhöriga. Endast den gravida får gå på rutinultraljud till exempel.
  • På BB-mottagningen inklusive väntrummet tillåts endast den nyförlösta och den nyfödda, inga anhöriga. Till BB-mottagningen kommer man till exempel för att göra hörseltest eller uppföljning med barnläkare efter man blivit utskriven från BB.
  • Auroramottagningen, dit man går för samtalsstöd, tillåts inga anhöriga endast den gravida.
  • Alla informationsträffar är för närvarande inställda.

 

Annons
Läs senaste nytt om det nya coronaviruset hos folkhälsomyndigheten.se och var kritisk till all information ni läser på sociala medier.
Annons

 

Jag förstår verkligen varför man vidtar dessa åtgärder och misstänker att flera kvinnokliniker kommer följa Sahlgrenskas exempel. Smittan behöver stoppas och man vet för lite om hur den påverkar gravida och nyfödda. Dessutom vore det en katastrof om massa barnmorskor tvingades till karantän. Men jag känner så himla mycket för alla som ska föda och inte kommer få det stöd de har tänkt sig. Jag skulle ta det väldigt hårt om jag inte fick ha med mig min familj när jag föder. Det är en av anledningarna till att jag vill föda hemma, att jag vill kunna bestämma helt och hållet själv vilka jag har med mig.

Förhoppningsvis ger alla dessa åtgärder resultat snabbt så vi slipper ha massa restriktioner. Många frågar förresten om jag är rädd för corona viruset. Svaret är nej det är inget jag går runt och är rädd för, det ligger inte riktigt i min natur. Men jag anpassar mig till situationen och tar den på allvar. Jag tänker att det är viktigt för oss unga och friska att tänka på att de åtgärder vi vidtar är framförallt för andras skull, för de som är sköarst och inte klarar av en svår infektion. Tvätta händerna ORDENTLIGT och stanna hemma om du är det minsta förkyld, det kommer man långt på!

 

Annons

EDIT 13 mars: Flera sjukhus, bland annat Södersjukhuset, följer Sahlgrenskas linje och stramar åt regler kring besökare. Se vad som gäller på just ditt sjukhus om du är i behov av vård. Kram på er! This too shall pass.

 

Dela på:
Annons
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/amning/svar-pa-fraga-om-brostpump/