Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Fosterrörelser

Det är spännande att vara gravid igen och få bekräftat hur olika alla graviditeter är. En stor skillnad denna gång är att jag inte känner fosterrörelser lika tydligt. Som jag minns det så kände jag fosterrörelser väldigt tydligt sist och redan från vecka 16. Jag upplevde det inte riktigt som fladder utan som mini-sparkar från start. Den här gången kom rörelserna senare och är inte lika tydliga. Så det är lite tvärtom från vad man brukar säga om omföderskor. Ofta så känner man ju rörelser tidigare andra gången. Det spelar säkert in att jag inte känner efter lika mycket den här gången för jag har mindre tid för det helt enkelt men också att jag har moderkakan i framvägg denna gång. Sist hade jag den i bakvägg. Det innebär alltså att moderkakan denna gång ligger på den sidan om livmodern som är närmast magen medan den förra gången låg på den sidan som är närmast ryggen. Moderkakan blir alltså som en stötdämpare denna gång vilket gör rörelsena mindre tydliga.

Annons

L var dessutom lättväckt redan i magen och det räckte med att jag buffade lte på magen för att få en reaktion. Jag fick absolut tillbaka för det konstanta väckandet när han var född… Jag försöker undvika att buffa alltför ofta denna gång och låta den lilla sova hehe. När jag blir orolig att jag inte känt rörelser på längde, för det händer då och då att oron smyger sig på, då försöker jag lägga mig på sidan, blunda och verkligen känna in efter. Det funkar oftast. Gör det inte det så buffar jag hehe.

Annons

Från v. 25 ungefär brukar barnmorskan på MVC propsa på att man måste känna fosterrörelser varje dag, att man ska notera barnets rörelsemönster och att man ska kontakta förlossningen om man upplever minskade fosterrörelser. Men jag vet att många tycker det där är klurigt och det är det. Vad innebär minskade fosterrörelser egentligen, det är inte alltid så lätt att avgöra och det som gör det svårare är ju att det bara är en själv som kan göra den bedömningen. För mig funkar just det där med att ta en paus och verkligen känna in kroppen, att göra det dagligen gör det även lättare att få kontakt med barnet och lära sig hens rörelsemönster tycker jag.

Annons

Bilder från slutet av förra graviditeten.

6 kommentarer till “Fosterrörelser”

 1. E skriver: 27 mars, 2020

  Tack för ett bra och lugnande inlägg. Läste för nån dag sedan i en liten aftonbladet ”family”-broshyr att man ska känna fosterrörelser varannan timme från v. 25 och framåt och om man inte gör det ska man kontakta barnmorska. Det gjorde mig nojig :O Tycker det lät otroligt mycket och ofta? Ska man gå runt och tänka och känna hela dagarna?
  Är i v. 23 nu så jag är ju inte där än, men så här långt så känner jag bäbisen varje dag under olika moment under dagen vilket är jättekul. Men det är inte så att jag klockar direkt?…


  1. asabea skriver: 28 mars, 2020

   Jag har aldrig hört det sägas att det är just varannan timme man ska känna… det kan ju vara en ny riktlinje som jag inte känner till men jag tycker det verkar mycket. Jag tror snarare på att försöka lära känna just sitt barns rörelsemönster och när på dagen barnet brukar vara aktiv och utgå från det.


 2. Arnela skriver: 28 mars, 2020

  Tkr du är så himla vacker?


  1. asabea skriver: 28 mars, 2020

   Tack ❤️


 3. Linnea skriver: 28 mars, 2020

  Vet du något om hur det ser ut med rekommendationer kring nyfödda och amning (samt annan skötsel) nu? Jag har förstått att det är noggrann hygien, kanske tom munskydd, som gäller om mamman är smittad eller visar symptom. Men om mamman är till synes frisk, är det fritt fram att ta hand om sitt barn ”som vanligt” då (med sunt förnuft såklart), eller rekommenderas det ändå extra noggrann hygien?


  1. asabea skriver: 29 mars, 2020

   Det finns inga sånna rekommendationer vad jag vet. Men man säger att friska gravida ska vara lika försiktiga som resten av befolkningen. Jag kommer personligen försöka vara extra noggrann med hygien, som man alltid bör med nyfödda dvs att inga ska vara sjuka kring barnet (förutom ev syskon det kan ju vara svårt att förhindra) och att alla som tar i barnet behöver tvätta händerna noggrant först och jag kommer försöka helamma för att skydda mot infektioner.


Dela på:
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/okategoriserade/tre-saker-jag-atit/