Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Förlossningsförberedande akupunktur

Hallå! I förrgår var jag iväg till Ekerö för att få akupunktur hos barnmorskan Helena Maass. Det var min hembarnmorska som tipsat om henne. Jag hade en så fin och avslappnad stund där. Helena är en mycket erfaren barnmorska som även arbetar med hemfödslar så vi hade mycket att prata om.

Annons

Jag kan inte mycket om akupunktur men har fått det många gånger hos min kiropraktor och jag upplever att det hjälpt mina besvär kring svanskotan (som jag bröt under min första förlossning) väldigt mycket. Jag har även vana av det från förlossningen där vissa särskilt utbildade barnmorskor kan sätta akupunktur i avslappnande syfte samt för att hjälpa moderkakan att släppa efter födsel. Akupunktur är en mångtusenårig kinesisk tradition som används världen över för att behandla en rad olika åkommor, inte minst smärta. Syftet med min behandling var att balansera graviditetshormonerna och att hjälpa mig att slappna av i kroppen inför födsel. Man kan även använda akupunktur som ett sätt att försöka sätta igång en förlossning. Eftersom jag väntade in min andra barnmorska som kom till Sverige från Norge igår så var inte det vårt huvudsyfte denna gång men jag har bokat en ny tid nästa vecka där jag hoppas att fokus ska vara dels på avslappning men också på att trigga igång förlossning. För att det ska ge effekt behöver kroppen dock vara mogen, det orsakar alltså inte pinvärkar vilket jag var noga att fråga om. Inför min första förlossning så gjorde jag nämligen flera hinnsvepningar som triggade igång smärtsamma ineffektiva värkar, och jag undviker gärna en liknande upplevelse denna gång.

Annons

Om jag går dit på onsdag, förutsatt att jag inte fött då, så ska jag ställa fler frågor om exakt vilka nålar som gör vad och hur de reglerar hormonerna. Hon satte även en nål som skulle hjälpa leverns arbete och en som skulle hjälpa tarmen, den senare verkar ha haft effekt 🙂

Annons

Annons

4 kommentarer till “Förlossningsförberedande akupunktur”

 1. Kimkngel.se skriver: 03 augusti, 2020

  Kan man bryta svanskotan under förlossning?! Fy så otäckt, stackars dig!


  1. asabea skriver: 04 augusti, 2020

   Ja men det är ganska ovanligt. Men ja, det var inte kul.


 2. lisa skriver: 04 augusti, 2020

  Spännande! Detta tar jag med mig som ett tips inför min förlossning i november 🙂 Så kul att följa dig under graviditeten!


 3. Lene Røraas Monfaite skriver: 14 februari, 2021

  Vad kul att läsa att det finns i Sverige också. Letade och frågade flera akupunktörer där jag bodde i Sverige innan min förre förlossning, men ingen jag pratade med hade en gång hört om förlossningsförberedande akupunktur, men i Norge är det inget konstigt alls. Är nu gravid för 2:a gång och vill gärna hitta någon som kan. Tack för att du delar!


Dela på:
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/familj-3/firade-min-lilla-mammas-66-arsdag/