Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons
Annonssamarbete med Pampers

Svar på frågor från frågestund på Instagram!

Halloj! Jag utlyste ju frågestund på min Instagram som en del av mitt samarbete med #Pampers och #Pampersbebisskola. Jag fick ett gäng frågor, roliga frågor at that! Här kommer de svaren.

 

Kan hinnsvepning förvärra förlossningen?

Forskningen kring hinnsvepningar och dess effekt går isär så det är svårt att säga något definitivt om dem. Syftet med dem är att livmodertappen ska mjukna och att det ska hjälpa värkarbetet komma igång. Det finns studier som pekar på att hinnsvepning minskar risken för överburenhet d.v.s att man går över v. 42+0.

Den främsta negativa effekten som man ser att hinnsvepning är smärta. Att själva hinnsvepningen är obehaglig eller smärtsam enligt vissa och att det kan orsaka smärtsamma oregelbundna värkar, som dock är ofarliga men kan vara jobbiga och leda till sömnbrist bl.a. Det är också vanligt att man får en mindre blödning efteråt. Det talas ibland om en ökad risk för infektion vid hinnsvepning men det finns i nuläget inga studier som styrker det. Liten ökad risk för infektion finns förvisso alltid när man för in fingrar eller annat främmande i vagina.

 

Varför ges det så oerhört lite information kring veckan/veckorna efter förlossningen, främst gällande kvinnans kropp? (kortade ner denna fråga men detta var den grundläggande frågan)

Det är en väldigt bra fråga som jag inte har svaret på. Som ni kanske vet då gör jag det lilla jag kan för att försöka förändra det här då jag tycker det är åsidosatt. Det speglar sig redan på barnmorskeutbildningen där ett väldigt stort fokus ligger på graviditet och förlossning och alldeles för lite, enligt mig, på tiden efter.

Har man aldrig fött barn förut tycker jag också att fokuset främst ligger på förlossning för det såklart känns väldigt stort och något man måste fokusera fullt på, därför blir tiden efter ofta bortglömd och man kanske inte kan ta in den information man får om det. Men jag önskar att mer knut skulle kunna läggas på tiden post partum redan på MVC och att man skulle få bra muntlig och skriftlig information om vad man kan vänta sig och hur man kan förbereda sig. Eftervården hade också kunnat uppdateras, hembesök av barnmorska och fysioterapeut första veckorna efter förlossning vore en dröm!

Jag undrar om i sommar och bad och bröst. Kan en bada efter dess att man läkt ordentligt efter förlossningen eller är risken stor att en kan få mjölkstockning?

Jag förmodar att du tänker på kylan, att den ska orsaka mjölkstockning? Min upplevelse är att det är väldigt individuellt hur känsliga brösten är för kyla. Personligen är jag inte knslig alls men vet vissa som reagerar bara de känner kalla vindar. Så jag skulle utgå från dig själv, jag tycker inte det är fel att testa ett bad efter att avslaget avtagit, och se hur det känns.

Generellt orsakas mjölkstockning främst att att brösten töms otillräckligt om man till exempel gjort ovanligt långa uppehåll med amningen eller barnet ammat med fel teknik.

 

Om man vill kombinera amning med lite flaskmatning, typ för att kunna komma iväg några timmar som mamma, när är en bra tid att börja introducera flaskan och är det något särskilt man ska tänka på?

Kombination av amning flaskmatning går jättebra för många, medan andra har svårt att få bebisen att ta flaska och andra har svårt att ge barnet bröstet efter att de introducerat flaska och barnet föredrar det. Så mycket beror på barnet du har framför dig. Min rekommendation är att oavsett hur du tänkt amma om du vill helamma, delamma eller endast amma för mys att du (om det känns rimligt för dig och det går) börjar med helamning dvs ammar exklusivt och inte ger annat tillägg. Det möjliggör att produktionen av mogen mjölk kommer igång, barnet vänjer sig vid bröstet och både du och barnet lär er amningsteknik. Sedan efter ett par veckor när mjölkproduktionen är igång och man känner att amningstekniken sitter kan man förslagsvis introducera flaska. Väljer man att ge ersättning så får man komma ihåg att mjölkproduktionen kommer anpassa sig därefter och minska. Men så länge det känns okej för en är det ju ingen fara. Ett annat alternativ om man vill bibehålla mjölkproduktionen är att använda bröstpump och ge bröstmjölk på flaska. Där är det väldigt olika hur mycket man får ut med pumpen, det säger inte så mycket egentligen om hur mycket barnet får i sig för pumpens förmåga att driva ut mjölk kan inte jämföras med barnets förmåga att göra det. Får man inte ut några mängder på en sittning kan man testa att pumpa på andra tider på dygnet, jag upplever att morgonen är lättare. Viktigt att man ser till att ha ätit och druckit ordentligt innan och har det lugnt runtomkring sig, man kan gärna titta på eller amma sitt barn samtidigt också, det hjälper ofta utdrivningen av mjölken. Man kan även bunkra bröstmjölk i frysen så man har när det behövs.

Vill man introducera flaska tidigare är så är det inte fel men det är viktigt att känna till att det kan påverka amningen genom att mjölkproduktionen blir otillräcklig och att barnets sugförmåga försämras. Vissa barn väljer som sagt att rata bröstet när man introducerat flaskan också eftersom de föredrar det snabba flödet av mjölk från flaskan. Det finns särskilda nappflaskor som är avsedda att minska risken för det genom att barnet måste jobba lite för att få ut mjölken.

Hur påverkas kroppen av att man successivt minskar amningen i takt med att barnet äter mer vanlig mat? Blir det hormonella omställningar och dylikt eller är det bara att produktionen minskar vid mindre amning?

Vissa upplever liknande känslor under nedtrappningen av amning som vid baby blues strax efter förlossning, alltså nedstämdhet, irritation, ångest, humörsvängningar etc. Men absolut inte alla. Det finns väldigt lite forskning på detta fenomen men man tror att det handlar om de förändrade hormonnivåerna som nedtrappning eller avslutad amning innebär. Det är då främst hormonerna prolaktin och oxytocin som minskar. Prolaktin som behövs för mjölkproduktionen är också associerat till känslor av lugn och avslappning avslappning. Oxytocin som ibland kallas må-bra-hormonet eller kärlekshormonet behövs för utdrivningen av mjölken. När dessa hormoner sjunker är det ganska logiskt att det kan påverka en känslomässigt.

Varför skrivs inte värkdroppets justeringar in i journal?

Min erfarenhet är att det visst journalförs, i partogramet. Men rutinerna på olika kliniker ser olika ut.

Finns det babyskydd (till bil) att låna från SÖS när en ska hem?

Nej, det fanns det förut men de försvann för ofta så man har slutat med det. Ta med egen babyskydd till BB SÖS alltså.

Tips på hur man blir av med mjölkstockning?

 • Mjölkstockning beror oftast på att brösten inte tömts tillräckligt pga utglesad amning eller fel amningsteknik.
 • Amma ofta om möjligt, se till att det drabbade bröstet känns tömt så mycket som möjligt (man kan dock inte tömma bröst helt eftersom bröstmjölk produceras hela tiden) utan att låta det andra fylla på sig för mycket.
 • Amma alltid det drabbade bröstet först.
 • Se till att barnet har rätt sugteknik.
 • Massera bröstet lätt innan amning. Varma kompresser på bröstet innan amning kan hjälpa mjölken flöda lättare.
 • Ha bekväma ej åtsittande bh på dig om du vill ha bh alls.
 • Ät näringsrik mat och drick mycket vätska för att stödja ditt immunförsvar.
 • Testa att amma medans du lutar dig över barnet såhär

Bild från kellymom.com

 • Kalla kompresser eller kålblad på brösten mellan amningar för att smärtlindra och minska svullnad upplever många som effektivt men det finns inte stark evidens för det. OBS att detta kan hämma mjölkproduktionen så det ska göras med försiktighet och under begränsad tid.

The Reason why Women Put Cabbage leaves on their Breasts | eHealthFeed

 

Min lilla tjej som är 3 veckor hade rastat i vikt på 2 veckors kontrollen, nu ammar vi och kör ersättning efter amningen. Känner att detta funkar bra för oss. Tror du jag kan fortsätta med detta hela tiden eller bara under en kort period? Hade velat veta mer om delamning/stödamning/ersättning.

Ja om det funkar för er och du önskar delamma så ser jag inget skäl att sluta. Det är bara bra att du känner till det jag nämnde ovan med risk för påverkad mjölkproduktion och att barnet föredrar flaskan. Men så behöver det ju inte bli och man kan amma av många anledningar utöver att ha det som måltid.

Tre bra tips på böcker för första tiden med bebis eller första tiden då man själv är förälder hade varit supernice.

Jag har en hel sparad story med massa tips från följare om böcker inför att få barn, kolla min Instagram!

 

Tips/Metod för andning under krystfasen?

Det här är lite av en smaksak, man måste hitta ett sätt man själv är bekväm med. När man ska trycka på så brukar man ofta bli ombedd att hålla in all luft så allt tryck hamnar nedåt i bäckenbotten. I värkpaus uppmuntras man ofta andas normalt eller om det är smärtsamt eller man har svårt att inte trycka på så ombeds man ibland flåsa. Jag personligen gillade inte att flåsa under krystskedet utan jag tyckte bara det var stressande. Då föredrog jag att andas normalt i värkpaus under de allra sista värkarna när det brände, alltså fokusera på ATT andas inte så mycket hur det gick till. Försöka hålla utandning och inandning ungefär lika långa och fokusera framförallt på utandningen för det är den man ofta stressar igenom när man har ont. Gällande att hålla andan under krystning så tycker jag det kan vara bra om det är svårt att få till tekniken på annat sätt, men min upplevelse är att om man har en stark krystkänsla så berättar kroppen själv hur du ska göra och att man ska våga lyssna på det.

Ska man väcka bebisen nattetid för att amma eller låta den sova?

Det beror lite på barnets ålder, är det ett alldeles nyfött barn så säger jag ja, det är bra att väcka barnet för att den inte ska sjunka för mycket i blodsocker. Men är barnet något äldre och ni får ihop minimum 8 ordentliga amningar per dygn, din mjölk har runnit till och barnet mår bra och går upp i vikt som den ska så ser jag inget skäl att väcka barnet på natten.

Jag vill kanske föda i vatten men undrar hur barnmorskan håller perinealskydd då? Eller räcker värmen från badet för att mjuka upp vävnaderna? Jag undrar även vilken ställning som är bäst att föda i om man vill undvika bristningar? (Kortade ner frågan)

Vattnet i sig är ett form av perinealskydd. Det enda som det finns stark evidens för att det minskar risken för bristningar är ju att hålla våta varma kompresser mot mellangården under utdrivningsskedet och under en vattenfödsel får man samma effekt under hela förloppet. Dessutom innebär födsel i vatten oftast att man föder i en upprätt ställning som inte belastar mellangården så som en liggande ställning, det i sig är också ett form av perinealskydd. Barnmorskan kan fortfarande verbalt guida den som föder och på så sätt indirekt skydda från bristningar. Händerna behöver alltså inte alltid vara på mellangården för att ge ett skydd. Men finns ett behov av det kan man ställa sig på ett sätt så att barnmorskan når mellangården med händerna t.ex. fyrfota.

Läs gärna mitt inlägg om vattenfödslar om du är intresserad av det, där har jag svarat på vanliga frågor om att föda i vatten och tar upp det faktum att risken för bristningar har visat sig bli mindre när man föder i vatten.

Gällande vilken ställning som är bäst så anses avlastande ställningar för mellangården vara bäst för det syftet t.ex. sida eller fyrfota. En annan viktig sak för att skydda mellangården är att det får gå långsamt under de sista värkarna så vävnaden får en chans att töja ut sig.

 

Min fråga: bör man vänta med att försöka bli gravid nu under covid-19? Hur länge bör man vänta i så fall? Om inte, kommer man få gå på alla kontroller som vanligt?Hej! Vill börja med att säga att jag älskar ditt konto, du är så inspirerande! ????

Tack ????

Det där är nåt man får besluta själv tycker jag men det finns ju inga sånna allmänna rekommendationer. Är man väldigt orolig över corona och det inte är nån stress med barn kanske det är värt att vänta. Men hur länge man i så fall kommer behöva vänta kan ingen svara på just nu.

Jag är ju själv gravid och känner mig lugn med det. Känner man sig lugn, att det inte orsakar avsevärd stress i ens liv och man är påläst om risker och konsekvenser osv tycker jag man kan köra på.

Man får gå på de flesta kontroller som det ser ut nu. Förutom KUB som på vissa ställen inte erbjuds alla längre (dock att det i vissa landsting alltid är så, att det bara erbjuda de med förhöjd risk). Man får som gravid inte ha med något sällskap på sina besök däremot. På förlossningen får man än så länge ha med en frisk anhörig, på vissa ställen får man även ha med doula.

Får jag fråga mer om vad det beror på. Alltså jag fattar att det är hormoner, men lite mer exakt vilka hormoner och exakt HUR de utmynnar i tex gråt osv så intensivt?

Bra fråga! När man är gravid ökar hormonerna östrogen och progesteron drastiskt för att bidra till att livmodern ska kunna växa, livmoderslemhinnan ska vara kvar och för att bibehålla moderkakan. Efter förlossningen så sjunker de igen lika drastiskt. De här hormonerna är även kopplade till neurologiska system som påverkar ens humör så den drastiska förändringen tror man därför påverkar till emotionell instabilitet hos en del (många).

 

Kan en få värkar och öppna sig även om bebisen ligger i tvärläge? Tänker att inget pressar nedåt i de fallen.

Jadå det kan man. Precis som man kan få det om bebisens huvud är högt och rörligt eller om bebisen inte är fullvuxen nog att pressa ner mot cervix. Man vet ju inte helt vad som sätter igång en förlossning men troligen är det ett hormonellt samspel som får cervix att mogna och börja öppna sig. Däremot behövs oftast ett tryck mot modermunnen för att man ska öppna sig fullt och barnet ska tränga ner.

 

Hur hur huuur får man en bebis som är BESATT av amning och dessutom ointresserad av bebisgröten att sova längre på nätterna? Min 6 månaders bebis vaknar halvt 5-8 ggr per natt av gråt och blir snabbt mkt mer ledsen om han inte får tröstas med amning. Svårt att veta hur mycket som är tröstfaktor och hur mycket som som hade hjälpts av att han åt mer innan läggdags… men ändå han är all about the boobs. Nu får han dessutom sin första tand vilket innebär ännu med grinig/missnöjd.

Hej!! Jag lider med dig det gör jag verkligen. Min son föddes en riktig boob man och har aldrig tagit flaska eller napp och började äta riktig mat väldigt sent. Jag skulle säga att han började äta så smått när han var typ 10 månader. Innan dess helammande jag i princip och jag ammade OFTA. Han ammade på natten till han var 15 månader då jag tog beslutet att det det var över.

Jag vet ändå inte om jag är rätt person att fråga om det här. Dels för att det inte finns nåt solklart rätt svar, alla barn och familjer är ju olika och en grej passar inte för alla. Och dels för att min egen strategi nog inte är det du vill höra.

Men såhär, om du tänker att han skulle sova bättre om han var mätt och det är så att han tar flaska (gör han det?) ja då skulle jag testa med ersättning eller välling innan läggdags. Ersättning tar längre tid för bebisar att smälta än bröstmjölk och de blir mer deckade av det. Det tvistas en hel del kring välling som du säkert vet men det kanske kan vara ett alternativ under en övergående period.

Om han inte tar flaska och du inte vill sluta nattamma (det blir ju en kamp i sig) så tycker jag det blir lättare om man försöker förlika sig med att det är så här en tid nu, det är inte föralltid, han är ännu bara en liten skrutt. Med tiden kommer amningen glesas ut och han kommer äta mer. Det är inte ovanligt att det inte sker redan vid 6 månader.

Jag personligen förlikade mig med det och följde min sons önskemål kring amning när han var i den åldern. Det blev lättare för alla tycker jag samt att vi samsov och jag därmed snabbt kunde ge bröstet utan att det hann bli nåt gråt. Men jag fattar att det inte är nåt för alla.

Ledsen att jag inte har ett tydligt svar på hur du ska göra men jag lovar dig att det kommer att bli lättare snart hur du än gör!

Hej Asabea! Jag har en fråga du gärna får svara på om du har möjlighet. Har inte lyckats hitta något bra svar på egen hand. Är gravid i v. 38+4 med första barnet och har provat att handmjölka lite för att stimulera mjölkproduktionen. Jag får ut någon droppe åt gången, men från ena bröstet kommer det även ut blod

Kommentarer till “Svar på frågor från frågestund på Instagram!”

 1. Becca skriver: 29 april, 2020

  Hej! missade tyvärr frågestunden, men har ett ämne som jag skulle tycka var väldigt intressant att höra mer om: PMDS/PMDD i samband med graviditet och post partum. Jag känner mig så sjukt frustrerad över att det finns så lite forskning kring PMDS generellt. Hemskt att ha ett halvt liv mer eller mindre med ett brutalt lidande och inte veta vad som händer i kroppen. Är dessutom rädd att det dels ska bli värre efter FL, samt för förlossningsdepression eller psykos. Så pass att jag är rädd för att skaffa barn, för både mitt och barnets skull. Vet du något kring detta?

  En till fråga: känner du likt mig frustration kring den bristande forskningen kring kvinnokroppen, du som jobbar med den? Tänker att det är så mycket saker man inte vet och borde kunna ta reda på hyffsat enkelt, bara att det inte prioriteras? Men jag kanske har fel.


Dela på:
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/fragelada/blod-i-brostmjolken/