Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Blod i bröstmjölken

Jag kommer lägga ut svaren på min frågestund som jag utlyste på Instagram igår senare under dagen men jag tjuvstartar lite med en fråga jag fick häromdagen som jag ville dela med er för jag tror det kan vara intressant för fler.

Annons

 

Annons

Hej Asabea! Jag har en fråga du gärna får svara på om du har möjlighet. Har inte lyckats hitta något bra svar på egen hand. Är gravid i v. 38+4 med första barnet och har provat att handmjölka lite för att stimulera mjölkproduktionen. Jag får ut någon droppe åt gången, men från ena bröstet kommer det även ut blod (inte från något synligt sår utan från bröstvårtan) som gör att mjölken blir röd. Är det vanligt/ovanligt och vad beror det på? Är det farligt? Har du något tips på vad man kan göra för att undvika att det kommer blod i bröstmjölken? Tack på förhand! 

 

Hej! Först och främst vill jag säga att jag inte ger några individuella medicinska råd på Instagram. Det bästa är alltid att tala med din barnmorska som är insatt i hela din historia och kan undersöka dig face to face. Men jag kan ge lite generell information!

Annons

Det är nog vanligare än man tror med blod i bröstmjölken men kan lätt missas i och med att det krävs att man handmjölkar/pumpar eller att barnet kräks för att man ska kunna se att det är blod i mjölken.

Lite blod i bröstmjölken är relativt vanligt under tidig amning, alltså de första dagarna av amningen, eller under graviditeten om man börjar handmjölka redan då, och det beror ofta på olika förändringar i bröstet. Om man har blod i bröstmjölken längre än en vecka efter förlossningen är det klokt att uppsöka läkare.

Några potentiella orsaker till blod i bröstmjölken:

Annons
 • Mjölkgångar och körtelvävnad som expanderar snabbt, särskilt efter förlossning
 • Såriga bröstvårtor som brister när barnet suger. Detta är ett tecken på att nåt inte stämmer i amningstekniken och behöver åtgärdas.
 • Skadade kapillärer i bröstet vilket kan orsakas av att man handmjölkar för hårt eller har för hög inställning på bröstpumpen då dessa kapillärer är känsliga.
 • Intraduktalt papillom En godartad tumör vid en mjölkgång nära bröstvårtan. Den kan blöda när man ammar, handmjölkar eller pumpar men orsakar ingen smärta. Det är en relativt vanlig orsak till blod i bröstmjölken. Blödningen brukar avta av sig själv.
 • Fibrocystiska bröst vilket är ett samlingsnamn för godartade förändringar i bröstvävnaden. Det är ett vanligt fenomen och även en relativt vanlig orsak till blod i bröstmjölken.
 • Barnet har svalt blod under förlossningen. Ibland kräks nyfödda upp blodigt fostervatten under förlossningen då de svalt mammas blod under födseln. Detta kan ibland växlas ihop med att det är blod i bröstmjölken.
 • Mastit. Infektion i mj

Blod från mammans bröst är i regel ofarligt för barnet. Det kan dock irritera deras mage vilket resulterar i att de kräks upp den blodiga mjölken. Sker detta upprepade gånger kan det vara klokt att enbart pumpa/handmjölka på det bröstet tills att blödningen avtar. Kommer blodet från såriga bröstvårtor så är det ofta smärtsamt och då kan man vilja eller få rådet att avlasta bröstet från amning till det läkt, men det beror alltså på smärtan inte på att blodet i sig är farligt för barnet.

Help! There's Blood In My Breastmilk!": What You Need To Know ...

Annons

2 kommentarer till “Blod i bröstmjölken”

 1. Annahtcab.com skriver: 29 april, 2020

  Jag har hört att man inte ska försöka mjölka under graviditeten?


  1. asabea skriver: 29 april, 2020

   Det rekommenderas på vissa håll att det ska göras om man är gravid och har diabetes och att man då ska spara mjölken för att ge det som tillmatning till det nyfödda barnet som lätt sjunker i blodsocker. Det är en satsning som genomförs på Södersjukhuset i Stockholm efter att denna studie visat att det inte är associerat till några faror för gravida med i övrigt lågriskgraviditeter https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28589894
   Det finns inget som tyder på att det är farligt att handmjölka i sen graviditet, det kan dock leda till sammandragningar varpå man bör ta en paus.


Dela på:
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/barn/forsta-natten-i-egen-sang/