Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Vikten av stöd

Jag kom på att jag glömde en viktig grej i mitt inlägg om min förberedelse inför förlossning! Mina stödpersoner ❤️ De har varit otroligt viktiga under båda mina födslar. Vid första var det min kille och min ena syster som var med, plus att en av barnmorskorna var en person jag känner och tycker om vilket var en lyxig bonus.

Annons

 

Annons

Nu senast hade jag med mig min kille, båda mina systrar, en vän och två barnmorskor jag känner och tycker om. Mamma var där för att hämta min son och kom tillbaka när han lämnats på förskolan. Vilket team alltså. Kände mig så stöttad av varenda en, som att de gjorde jobbet med mig.

Annons

 

Jag vet att det finns en kultur i Sverige av att födande är nåt privat, nåt som oftast endast är till för den som föder och den andra föräldern, plus massa okänd vårdpersonal hehe. Men jag tänker att det kan vara värt att öppna upp för tanken av att ha med någon ytterligare stödperson. Någon som agerar doula på ett sätt. Det behöver inte nödvändigtvis vara en utbildad doula som man betalar, även om det är toppen om man har möjlighet, det kan vara vem som helst som man litar på; ens syskon, förälder, vän, kusin etc. Jag tror det är bra att ha med en till person som kan vara ett extra stöd till båda föräldrar (om man är två), någon som inte går igenom nåt så omvälvande som att bli förälder. En till röst som kan tala för den som föder. Någon med sinnesnärvaro att ställa relevanta frågor. Någon som kan finnas där om den andra föräldern behöver vila eller gå iväg av nån annan anledning. Många doulor säger att partnern ofta är skeptisk till att ha med en till person av rädsla att det ska förminska deras roll men efter födseln är det ofta de som är gladast av att en till person varit med. Det är inte för alla såklart men kan vara nåt att överväga i alla fall.

Annons

Min första födsel var lång, då var det så tacksamt att ha min syster där som kunde avlösa min kille lite, är så glad att inte allt ansvar låg på honom. Det är mycket att begära av en som väntar sitt första barn och aldrig närvarat vid en födsel förut tycker jag. Barnmorskan och undersköterskan finns ju också där när man är på sjukhus men det varierar hur mycket tid de har för en och dessutom går det inte riktigt att jämföra med nån som man känner och litar på sen innan.

Min andra födsel gick fort och jag var väldigt inne i mig själv men jag stärktes ändå av närvaron av så många som älskar mig i samma rum. Så det rekommenderar jag starkt, att omringa dig med människor som du känner och som älskar dig.

2 kommentarer till “Vikten av stöd”

  1. Carolina skriver: 03 september, 2020

    Ska föda tredje barnet om någon vecka och hade bestämt innan graviditet att ha med en doula, det var mitt enda krav för att bli gravid en tredje gång. Jag blev gravid och pang så kom pandemin och doulor förbjöds.. bor i västra Götaland och här tillåts fortfarande bara en person på förlossningen (känner inte att jag kan porta min man hehe), så tråkigt att kvinnors hälsa och mående aldrig kan prioriteras! Har så svårt att förstå att det är tillåtet att trängas och flockas i alla andra delar av samhället men inte ha en extra person med på sin förlossning.. och extra svårt att smälta att doulor tillåts i Stockholmsregionen men inte i övriga landet. Inspireras så mycket av din förlossningsberättelse och video och drömmer om att kunna föda så men får istället godta ett tredje trauma i ensamhet på sjukhus, ett på vilket man inte ens får föda i vatten.. kom igen 2000-talet!


    1. asabea skriver: 05 september, 2020

      Åh jag hoppas du får en fin upplevelse trots ej optimala förutsättningar ❤️


Dela på:
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/barn/att-bara-i-sjal-nar-det-ar-kallt/