Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Veckans fråga: Att föda vaginalt efter en kejsarfödsel

Hej Asabea! Jag har via serier men också verkliga personer hört om kvinnor som fött med kejsarsnitt och som sen fått allvarliga ärrbildningar(?) på livmodern som inneburit att de avråtts från att bli gravida igen p.g.a livmodern nog inte klarar av att bära fler barn. Hur vanligt är detta? och framförallt: Hur vet man att detta inte drabbar ens livmoder. Blev snittad oktober 2018 och har inte haft några komplikationer VAD JAG VET men det är ju ingen som undersökt mer än vaginalt + kollat ärret på magen. Jag har dessutom hört att efter två kejsarsnitt så får man inte föda vaginalt. Jag vet ärligt talat inte hur jag ska våga bli gravid och föda barn någonsin igen.

Annons

 

Hej! Jag ska försöka svara så gott jag kan med det jag vet. Jag kan tyvärr inte svara på hur man vet säkert om man har ett ärr som kommer brista eller ej, några fullkomliga garantier finns ju inte. En individuell bedömning görs i samband med en ny graviditet. Jag kan inte heller svara på hur vanligt det är att man avråds från att bli gravid igen efter en kejsarfödsel men jag skulle vilja påstå att det är mycket mycket ovanligt. Det jag kan berätta är det jag vet om risker med vaginala förlossningar efter att man genomgått en kejsarfödsel. Här kommer fullspäckat med fakta baserat på vetenskapliga studier:

Men först lite kort för er som inte vet vad en uterusruptur innebär, uterus betyder livmoder och ruptur betyder ju att någonting går sönder. Uterusruptur är alltså att livmodern går sönder, den största risken för att det ska ske är om man tidigare gått igenom en kejsarfödsel och ärret i livmodern går sönder. Risken för uterusruptur är låg i Sverige (sker det vid 0,9-1,3% av alla förlossningar) och ofta märks det fort så att man kan vidta åtgärder (omedelbart kejsarsnitt) innan det sker allvarliga komplikationer. Behandlar man inte en uterusruptur i tid är det dock livshotande för både barnet och den födande.

Efter en tidigare kejsarfödsel lyckas 80% föda vaginalt när förlossningen satt igång av sig själv, 70 % efter igångsättning och 90 % om man någon gång tidigare fött vaginalt. Att man tidigare genomgått en vaginal förlossning, antingen innan eller efter ens kejsarfödsel minskar risken för ruptur med 80 %. Chansen att man lyckas föda vaginalt efter två tidigare kejsarfödslar är 60% enligt American School of Obstetrics and Gynecology (ASOG) och de avråder inte heller från att man provar att föda vaginalt om man så önskar.

Annons

Frekvensen uterusrupturer efter ett tidigare kejsarfödsel är <1% och efter två tidigare kejsarfödslar är 2–3%. Igångsättning efter tidigare kejsarfödsel ökar risken för uterusruptur med 2–3%. De flesta rupturerna sker under den senare delen av öppningsfasen. Risken för ruptur ökar vid tvillinggraviditet jämfört med simplexgraviditet. Det vanligaste tecken på att en uteruptur har skett är att CTG-kurvan blir, vad vi inom professionen kallar patologiskt, samtidigt som den som föder upplever en kraftig smärta i nedre delen av magen. Om man planerar att föda vaginalt efter att man genomgått en kejsarfödsel bedöms man som högrisk, just pga den lilla men allvarliga risken för uterusruptur, därför vidtar man särskilda åtgärder för att ständigt hålla koll på barnet i magen. Man har i regel CTG kopplat under hela den aktiva fasen av förlossning och är försiktig med användandet av värkstimulerande dropp eftersom man inte vill ha för mycket värkar då det är påfrestande för livmodern.

Söker man på #VBAC (vaginal birth after cesarean) så kan man läsa många förlossningsberättelser från personer som genomgått en vaginal förlossning efter kejsarfödsel. Tex hon på bilden här!

 

Positiva förutsättningar för att kunna föda vaginalt efter en kejsarfödsel

Tidigare vaginal förlossning

• Spontan start istället för induktion

• Att den födande genomgått kejsarfödseln i långt framskriden förlossning då hon hunnit öppna sig helt (blivit retraherad)

Annons

• Att den som föder är lång

• Att den som föder har vad som klassas som normalt BMI

• Mer än 1,5 år emellan förlossningarna

 

Ökad risk för uterusruptur

Tidigare operation på livmodern (kejsarfödsel är vanligast men även myomoperation och uterusperforation)

• Förlossning tidigare än 18 mån efter kejsarfödsel

Annons

• Skattad fostervikt över 4000 g

• BMI över 30

• Omogen cervix och igångsättning (med vaginalt prostaglandin, långdraget förlopp)

• Utdraget förlopp, framförallt i sent öppningsskede och utdrivningsskede

• Överstimulering d.v.s. mer än 5 värkar på 10 min

• Att den som föder är kortare än 160 cm

• Okänt typ av ärr vid föregående kejsarfödsel

Annons

• Lång latensfas

• Lång vattenavgång

 

Riktlinjer vid vaginal förlossning efter tidigare kejsarfödsel (kan variera beroende på sjukhus)

Har den som föder lång latensfas ska hen inte skickas hem utan läggas in med sovdos

• Eftersträva att förlossningen startar spontant

Blir det igångsättning ska det i första hand ske med ballongkateter eller att man tar hål på fosterhinnorna (amniotomi) – man ska undvika prostaglandin

Annons

Kontinuerligt CTG under öppnings- och utdrivningsskede

• Man ska överväga att anlägga en intrauterin (inne i livmodern) värkmätare om värkregistrering en via CTG-dosorna fungerar dåligt, t ex vid högt BMI

Man ska undvika överstimulering – dvs den som föder ska ha högst 4–5 värkar på 10 min

• Man ska överväga kejsarfödsel om förlossningen är utdragen särskilt om det är sent under öppningsskedet och i utdrivningsskedet

Den gravida som önskar vaginal förlossning efter två tidigare kejsarfödslar ska informeras om riskerna och man ska göra en individuell bedömning om förutsättningarna för en vaginal födsel.

 

Mycket fakta och statistik jag vet! I slutändan handlar det lika mycket om vad du önskar och känner dig trygg med. Men jag hoppas mitt faktaspeckade svar gav dig lite mer klarhet kring dina förutsättningar i alla fall.

Annons

Kram! ????

 

 

Referenser

Södersjukhusets interna riktlinjer för vaginal förlossning efter kejsarsnitt. Framtagen av Tove Wallström, Medicinskt ledningsansvarig läkare, Julia Savchenko, Medicinskt ledningsansvarig läkare & Hanna Åmark, Biträdande överläkare.

ACOG Practice bulletin no. 115: Vaginal birth after previous cesarean delivery. Obstetrics and gynecology. 2010;116(2 Pt 1):450-63.

Al-Zirki I, Daltveit A, Forsén L, et al. Risk factors for complete uterine rupture. Am J Obstet Gynecol 2017;216:165

Annons

Ryan GA, Nicholson SM, Morrison JJ. Vaginal birth after caesarean section: Current status and where to from here? European journal of obstetrics, gynecology, and reproductive biology. 2018;224:52-7

Bujold E, Gauthier J. Risk of uterine rupture associated with an interdelivery interval between 18 and 24 months. Obstet Gynecol 2010;115:1003.

Cahill A, Waterman B, Stamilio D, et al. Higher maximum doses of oxytocin are associated with an unacceptably high risk for uterine rupture in patients attempting vaginal birth after cesarean delivery. Am J Obstet Gynecol 2008;199:32.

 

 

 

Annons

10 kommentarer till “Veckans fråga: Att föda vaginalt efter en kejsarfödsel”

 1. Johanna skriver: 13 augusti, 2019

  Tack för bra sammanställning! Jag är också snittad en gång pga föreliggande moderkaka (aldrig fött vaginalt) och funderat på detta. Om man nu skulle önska snitt vid en ev andra graviditet pga rädsla för risker, hamnar man då i samma fack som övriga tex förlossningsrädda eller brukar man då ”få” det beviljat? Ses det som ett medicinskt skäl att bevilja menar jag? Har du nån erfarenhet?


  1. asabea skriver: 20 augusti, 2019

   Större chans att få det beviljat skulle jag säga!


 2. Andrea skriver: 13 augusti, 2019

  Superbra och tydligt inlägg! Blev lugn och nervös på samma gång men fakta är sååå bra!


  1. asabea skriver: 15 augusti, 2019

   ❤️


  2. asabea skriver: 20 augusti, 2019

   ??


 3. Helena skriver: 02 september, 2019

  Jag blev igångsatt med Angusta efter vattenavgång i vecka 35+5. Gjorde snitt drygt två år tidigare. Har nu efteråt på flera ställen läst att det inte rekommenderas och känner mig därför aningen fundersam.


  1. asabea skriver: 03 september, 2019

   I slutändan görs en individuell bedömning och det är också olika riktlinjer på olika ställen så de har nog resonerat så att de inte tror riskerna med igångsättning inte var alltför stora.


 4. Kattis skriver: 19 november, 2019

  Mitt kejsarsnitt sprack i slutet av min andra graviditet på grund av att det gjordes en vändning av bebisen. Enligt region skåne finns inga riktlinjer att inte vända bebisar hos mammor som tidigare blivit snittad. Jag är nyfiken hur det ser ut i andra landsting, någon som vet? Smärtan var iallafall fruktansvärd och jag önskar i efterhand att man aldrig ens övervägde att försöka vända på min andra bebis. Nu gick allt bra som tur är men jag sövdes och akutsnittades en andra gång. Hade hellre upplevt ett planerat och kontrollerat snitt.


  1. asabea skriver: 20 november, 2019

   Hej! I Stockholm är inte tidigare kejsarsnitt en kontraindikation för kejsarsnitt men jag läste att i Västergötland regionen är det en kontraindikation om moderkakan sitter över det gamla ärret.

   Ledsen att det blev så för dig <3


 5. Maria skriver: 15 juli, 2021

  Hej Asabea

  Jag hade en jättebra graviditet och var jättepeppad på förlossning tills jag kom till sjukhus. Jag möttes både av osäkra blickar pga av min hudfärg och jag fick ingen hjälp eller vägledning. Jag tappade kontrollen och då fräste barnmorskan åt mig att vara tyst. Jag hade verkligen längtat efter att få föda och inte blir förlöst men jag kände mig så utsatt och sårbar jag var öppen och redo men all negativ energi i rummet gjorde att jag blev stängd och rädd, lång historia kort det slutade med kejsarsnitt. Min fråga nu är, kan jag ändå föda vaginalt och hur stor är chansen att jag kan föda hemma. Jag har läst att föda hemma kan vara svårt då barnmorskorna inte våga det då man fött med kejsarsnitt. Jag är jätterädd för att föda på sjukhus, jag är en svart kvinna som inte passar in i normen i den här lilla staden jag bor i. Jag försöker nu komma på sätt att kunna finansiera en hemmafödsel om det ens är möjligt i Halmstad, då det verkar vara långt till en barnmorska och att det kommer skena iväg ekonomiskt om man ska betala färdkostnad osv. Jag är i vecka 9 och i bland funderar jag på om jag inte borde behålla barnet pga av att jag fasar så över förlossningen, något som jag hade sett fram emot. Jag älskar min son och är så tacksam för att jag fick bli hans mor och jag känner redan nu att det ligger en lille bror och vänta på att komma ut och dela livet med honom. Vad är dina tankar om det jag skriver, tips och råd. Tack på förhand/ Maria p.s Tack för allt du gör för oss kvinnor.


Dela på:
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/livet/stina-wollters-sommarprat/