Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Varför jag köpt hallonbladste, dadlar, nattljusolja och kokosolja

Skrev ju ett inlägg häromdagen om affirmationer och annat flum jag håller på med inför förlossning. Visade några grejer jag inhandlat, sånt som min hembarnmorska bett mig införskaffa och inta inför födseln. Ni var några som var nyfikna på vad de olika sakerna ska vara bra för så här kommer lite info! Dels varför min hembarnmorska rekommenderat dem vilket främst grundar sig i hennes egen erfarenhet och det hon lärt sig av andra barnmorskor och dels vad jag har hittat för forskning om de olika produkterna och deras effekt.

Annons

Vill bara börja med att säga att innan man börjar med något läkemedel även om det är ett så kallat naturligt läkemedel så tycker jag man ska rådfråga sin barnmorska eller läkare först. Jag anser inte att detta passar alla utan är nåt jag personligen valt att testa utifrån mina förutsättningar, samtal med min barnmorska och egen research. 

 

Hallonbladste

Annons

Enligt min hembarnmorska ska det hjälpa att stärka musklerna i livmodern och minska smärtan av eftervärkarna. Hon har rekommenderat att jag dricker en kopp om dagen från v. 36+0.

Det finns substanser i hallonbladste som anses kunna hjälpa till att stärka musklerna i bäckenbotten och livmodern vilket tros kunna leda till en ”enklare” förlossning och minska risken för postpartumblödning. 

En australiensisk studie med 108 deltagare visade att den grupp som drack hallonbladste under graviditeten hade kortare latensfas. De fann även oväntat att de som drack hallonbladste hade mindre förekomst av amniotomi, akut kejsarsnitt och sugklocka. Man upprepade studien efter 1 år med 192 deltagare och då fann man inte att det kortade ner latensfasen utan snarare öppningsfasen, men bara med 9.59 minuter. Studien visade inte att hallonbladste var skadligt för den gravida eller fostret. 

Biverkningarna verkar vara milda och sällsynta men de, som med alla läkemedel hur naturliga de än är, existerar. Téet kan ibland vara laxerande och milt vätskedrivande. För de flesta verkar det vara säkert att dricka 1-3 koppar per dag men i tidig graviditet bör man hålla intaget till max en kopp. 

Mer forskning behövs innan man kan dra några stora slutsatser om hallonbladste och graviditet men den forskning som finns tyder alltså inte på att det skulle vara farligt i alla fall. Jag ska testa att byta ut morgonkaffet mot hallonbladste, får se hur det går för jag har blivit helt kaffeberoende under den här graviditeten tyvärr!

Annons

 

Dadlar

Min hembarnmorska rekommenderade att jag äter 6 dadlar om dagen från v. 36+0 med hänvisning till att en studie visat att det minskar risk för överburenhet, det innehåller bra näringsämnen och mineraler som ökar seratoninnivåerna och minskar risk för postpartumdepression.

Studierna om dadlar under graviditet är små och få trots att det nämns redan i Koranen som en av de bästa sakerna att äta inför förlossning 🙂 De innehåller mycket fett och kolhydrater samt 15 olika salter, mineraler, proteiner och vitaminer.

Annons

I en Malaysisk randomiserad kontrollerad studie från 2017 där deltagarna var förstföderskor med lågriskgraviditeter blev 77 av dem tilldelade att äta 7 dadlar om dagen efter v. 36 fram till aktiv förlossning eller att de var öppna 4 cm eller tills de fick en induktion eller ett kejsarsnitt inbokat. Kontrollgruppen på 77 gravida fick inte äta några dadlar. Studien visade ingen skillnad i blodsockernivåer mellan grupperna, ingen skillnad i när förlossning startade, öppningsskedet eller antal kejsarsnitt. Däremot såg man att gruppen som ätit dadlar behövde mindre värkstimulerande dropp, 37% i daddelgruppen jämfört med 50% i gruppen som avstått från dadlar. Inga andra skillnader mellan de två grupperna kunde ses.

I en annan randomiserad kontrollerad studie från Iran där man tittade på skillnad i cervix mognadsgrad så tilldelades en grupp 210 gravida med lågrisk graviditeter i v. 37-38 att antingen äta 70-75 gram dadlar dagligen fram till förlossningsstart eller att avstå dadlar. 105 deltagare lottades till vardera grupp. Studien fann att de som ätit dadlar hade en mer mogen cevix när de skrevs in på förlossningen. Det innebär att cervix var kortare, mjukare och mer öppen på dessa gravida. Det var också en högre andel som födde vaginalt efter en induktion, 47% jämfört med 28% i gruppen som inte ätit dadlar. Även i denna studie behövde färre av dem som ätit dadlar använda värkstimulerande dropp, endast 20% jämfört med 45% i kontrollgruppen. 

En tredje randomiserad kontrollerad studie tittade på postpartumblödning. Det var en liten studie med 62 deltagare. Efter förlossning så tilldelades en grupp på 31 kvinnor att äta 50 gram dadlar efter att placentan släppt medan kontrollgruppen fick en spruta med oxytocin eller Pitocin intramuskulärt. Man fann att de som ätit dadlar blödde mindre de tre närmsta timmarna efter förlossning. I genomsnitt förlorade de som ätit dadlar 104 ml blod och de som får Oxytocin/Pitocin 142 ml under den första timmen. Efter tre timmar var blodförlusten i genomsnitt daddelgruppen 163 ml jämfört med 221 ml i oxytocin/Pitocin gruppen. 

En studie från Jordanien fann att gravida som ätit 6 dadlar från v 36 hade större sannolikhet att ha en spontan förlossningsstart, 96% jämfört med 79%, mindre sannolikhet att behöva värkstimulerande, 28% jämfört med 47% och hade kortare latensfas, 510 minuter jämfört med 906 minuter. 

Så från de studier som finns så verkar det finnas fördelar med att äta dadlar. Studierna är igen små och få och mer forskning behövs innan man drar stora slutsatser. Men från den information som finns så är det inte skadligt. Viktigt dock att se till sin egen situation, till exempel om man har diabetes så är det nog inte en bra idé att äta så många dadlar om dagen då de innehåller mycket socker. 

Annons

Nattljusolja

Nattljusolja är rik på vitamin E, omega-6 fettsyrorna linolsyra och gammalinolensyra (GLA) och framställs genom att pressa frön från nattljusblommor.

Min hembarnmorska rekommenderar att jag tar 1 kapsel morgon och kväll från v. 36+0, i v. 37+0 att jag ökar till 2 kapslar morgon och kväll och från v. 38+0 3 morgon och kväll och en vaginalt. Om det är så att jag blir dålig i magen sa hon att jag ska minska dosen.

Nattljusoljan var nog det hon var mest peppad på. Även om forskningen är sparsam så menade hon att hembarnmorskors erfarenhet säger dem att det gör stor skillnad, att de kan direkt känna skillnaden på cervix mellan en som ätit nattljusolja och en som inte gjort det. Hon sa att det kan göra cervix mjuk som smör många gånger, mmm älskar när man beskriver cerxis så haha! Och att det till och med fanns hembarnmorskor som avstod från att bistå hemförlossningar om den gravida inte ätit nattljusolja innan. Så spännande tycker jag! Vad finns det för forskning på det här då?

Annons

Väldigt lite är svaret. Det finns en granskningsstudie från 2009 där man tittade på hur nattljusolja påverkade cervix mognad och igångsättning av förlossning. Författarnas slutsats var att man inte skulle rekommendera nattljusolja under graviditet, förlossning eller amningsperioden eftersom man vet för lite om dess effekter. De hänvisade till en studie där en nyfödd fått problem med hyn och blåmärken efter att ha fötts från en mamma som tagit totalt 6.5 gram nattljusolja den sista graviditetsveckan.

De hänvisade även till en studie från 1999 där 54 gravida från v. 37 tagit 500 mg tre gånger dagligen första veckan sen 500 mg dagligen från till förlossning och jämförde med 54 gravida som inte använde nattljusolja. Man såg ingen skillnad på vare sig graviditetens eller förlossningens längd. 

I en randomiserad kontrollerad studie från 2006 där 71 gravida deltog och antingen fick äta kapslar med nattljusolja eller en placebotablett inför förlossning. Gruppen som tagit nattljusolja hade en mognare cervix vid förlossningsstart. Ingen skillnad sågs i graviditetslängd, inte heller i behovet av värkstimulerande dropp. Gruppen som tagit nattljusolja födde vaginalt i större utsträckning än placebo-gruppen, 70% jämfört men 50%. 

Så för att sammanfatta så finns det för få och för små studier om nattljusolja och graviditet för att kunna dra några evidensbaserade slutsatser i nuläget. Det man får gå på om man vill det är klinisk erfarenhet från främst barnmorskor som är vana vid dess användning. 

 

Annons

Kokosolja

Rekommenderas av min hembarnmorska att smörja underlivet med efter förlossning pga dess antiinflammatorisk effekter bland annat.

Hittade ingen forskning för att stödja detta. Kommer köra på det ändå, jag själv rekommenderar att tvätta underlivet med olja (efter sårläkning) särskilt om man har problem med torra slemhinnor vilket många har när de ammar. Ett plus med kokosolja tänker jag också är att man kan använda det att smörja  hud och hår på sig själv och sin bebis och även steka mat i. Fint med en mångsidig produkt ju. 

 

Det här blev ett mastigt inlägg. Hoppas ni tyckte det var intressant. Jag säger som sagt inte till nån vad de ska göra eller inte göra och ger inga medicinska råd här utan vill bara dela med mig av vad jag själv pysslar med inför förlossning. Puss och kram på er!

Annons

49 kommentarer till “Varför jag köpt hallonbladste, dadlar, nattljusolja och kokosolja”

 1. Hej hej skriver: 10 juli, 2020

  Så intressant och kul att läsa! Tack för att du delar med dig! 🙂


  1. asabea skriver: 10 juli, 2020

   ❤️


 2. Ellinor skriver: 10 juli, 2020

  Nattljusolja är awesome att ha på huden oxå, det och neroli olja ör några av få oljor som inte bara når de yttre hudlagret utan även de andra lagret.. Neroli är dessutom bra för att stimulera cell produktion så superfint all ha i lotion och ökar ens seratonin produktion, tex genom att man doftar på de ?


  1. asabea skriver: 10 juli, 2020

   Åh härligt!


 3. Nej tack till dadlar skriver: 10 juli, 2020

  Om det är ngt jag ångrar med min graviditet så är det att jag gick på dadelmyten. Åt mina 6 dadlar/dag från vecka 36 och framåt. Är helt övertygad om att sockerinnehållet var delorsak till att mitt barn blev så stort. (Dadlar består till >50% av socker.) Det är ju just de sista veckorna av graviditeten man bör vara extra försiktig med sockerintaget för att undvika makrosomi. Hade spontan värkstart i 41+2, men blev till sist akut snitt pga dålig progression efter många timmars kamp. Jag är normalviktig, hade bara gått upp 8,5kg i vikt under hela graviditeten, SF-måttet låg hela tiden under nedersta kurvan och jag hade normala värden i sockerbelastningen runt vecka 25. Både jag och pappan hade varit ca 3,5kg som nyfödda. Ut ur min mage plockades ändå en bjässe på 4,1kg och 55cm. Kanske hade barnet varit mindre och kanske hade jag lyckats föda vaginalt om jag låtit bli att äta dadlar. Jag varnar alla blivande mammor jag känner för att äta dessa enorma mängder sockerstinna dadlar sista veckorna.


  1. asabea skriver: 10 juli, 2020

   Så kanske det var även om den lilla forskning som finns inte visar på en sån påverkan, din upplevelse är ändå din upplevelse och det ska man ta på allvar. Men bjässe skulle jag väl inte kalla en 4,1 kg bebis ? Min son var 55cm lång och 4006g så det är inte så långt ifrån, aldrig ansett att han var jättestor. Men man kan ju tycka olika. Tycker det låter klokt att skippa dadlarna nästa gång om du känner som du gör, jag kommer testa dem och hoppas på det bästa ?


 4. Linnéa skriver: 10 juli, 2020

  Vecka 36 här! Köpte in hallonbladste och nattljsolja och dadlar förra veckan. Inte kokosolja dock så tack för tipset! Tredje barnet och gissar att det kommer gå snabbt. Så all forskning på minskad smärtlindring är jag pepp på, för jag gissar att jag inte hinner få nån!


  1. asabea skriver: 10 juli, 2020

   Lycka till!


 5. Malin skriver: 10 juli, 2020

  Rekommenderar din hembarnmorska specifikt det märket du nattljusolja som är på bilden?


  1. asabea skriver: 10 juli, 2020

   Det var den hon föreslog men nämnde även en utan gelatin om man inte vill ha det, men minns inte namnet tyvärr.


   1. Josefin skriver: 11 juli, 2020

    Jättebra tips, tack!
    Du skulle inte kunna fråga henne om namnet på den vegetariska? Hittar bara en annan som heter Jättenattljusolja från Alpha Plus men vågar inte köpa den om den inte har samma verkan. Tack igen bästa!


 6. Veronica skriver: 11 juli, 2020

  Väldigt intressant! Dadlar är ju rätt bra för tröga magar också!


 7. Sasha skriver: 11 juli, 2020

  Har hört att man ska massera mellangården med mandelolja också. Har du också hört det?


  1. asabea skriver: 11 juli, 2020

   Ja det har jag hört om. Den vetenskapliga evidens om det som jag känner till om det är att en studie visat att det minskat risk för klipp. Det var inte en svensk studie dock, här klipper vi ju sällan jämfört med många andra länder. Så det finns inte mycket stöd för det men det kan ju inte skada tänker jag och det kanske kan hjälpa en vänja sig vid beröring och tryck i mellangården.


 8. Lina skriver: 12 juli, 2020

  Hej, tack för ännu ett intressant inlägg från dig Asabea! Du skriver ”från v. 38+0 3 morgon och kväll och en vaginalt” gällande oljan. En vaginalt på morgonen och på kvällen eller totalt en per dag? ? Om så, ska denna då tas på morgonen eller kvällen?


  1. asabea skriver: 24 juli, 2020

   Åh jag bad henne inte specificera men jag tolkade det som en vaginalt om dagen, jag kommer satsa på kvällstid innan läggning för att minska risk att den rinner ut.


 9. Natalie skriver: 12 juli, 2020

  Jag drack hallonbladste inför min förra förlossning och det står i min journal att jag blödde mindre än normalt. Det tog allt som allt 10 timmar från första känning också 🙂 Hade bara avslag en dryg vecka efter också. Tror att allt det beror på teet. Nu har jag BF i början av augusti och kör hallonblad igen! Har från idag också lagt till dadlar.


  1. asabea skriver: 12 juli, 2020

   Åh så intressant!


 10. Clara skriver: 12 juli, 2020

  Jag gick på samma kur som du med mitt andra barn efter rekommendation från min hembarnmorska. Den fl startade på bf och var otroligt enkel och nästan helt smärtfri. Vet inte om det var nattljusoljan, hemförlossningen eller det faktum att det var det andra barnet på mindre än 2 år men det var en ljuvlig upplevelse. Avundsjuk på att du snart ska få uppleva en till förlossning! Lycka till


  1. asabea skriver: 12 juli, 2020

   Åh! Så härligt att få läsa om andras fina upplevelser ❤️


 11. Linn skriver: 12 juli, 2020

  Fick samma tips är min bm som dessutom kom med hallonbladste från sin egna trädgård <3. Åt mina dadlar, te och drack avkok på kanelstänger enligt tips från grannen som är 6-barnsmamma. Jag slapp gå över tiden! Hade mjuk Cervix (kanske som smör? :D) och var så redo sista veckan innan bf. Sen gick vattnet sent på kvällen. Vi hann fylla poolen och få en så jävla perfekt och fin förlossning hemma allt inom loppet av 4.5tim. Ingen blödning, bristning. Alla har olika förutsättningar men jag tror att vissa saker, evidens eller ej, faktiskt gör skillnad. Tack för världens bästa blogg, yt och ig! Jag hoppas du får en lika fin förlossning när bebis bestämmer sig för att komma <3


  1. asabea skriver: 14 juli, 2020

   Åh så underbart!


 12. Miastadstak.se skriver: 14 juli, 2020

  Spännande!! Tror stenhårt på detta.


 13. Maria skriver: 14 juli, 2020

  Så roligt att följa din planerade hemförlossning. Ska själv ge mig på samma i oktober. Testade även hallonbladstee med första (blödde cirka 300ml- tror det är lite?). Förlossningen var dock lång och hemsk, varför jag vill föda hemma nu. Ska testa dadlar också, eventuellt neemolja.. och definitivt hallonbladstee igen 🙂 läser med spänning alla uppdatering och ser fram emot fler om din hemförlossning. Maria


 14. Annahygienteknikerna.se skriver: 15 juli, 2020

  Tack för alla tips!


 15. Jessica skriver: 17 juli, 2020

  Jag använde nattljusolja som i beskrivningen ovan och fick också höra att ”cervix var mjuk som smör”. Då visste de inte att jag använt nattljusolja så det ligger säkert något i det…?


 16. Johanna skriver: 17 juli, 2020

  Jag gjorde just det; hallonbladste, dadlar och nattljusolja. Förlossningen skedde två dagar efter beräknat datum (förstföderska). Barnmorskan sa att det min cervix var jättemjuk.


 17. Emmabirth-of-light.com skriver: 18 juli, 2020

  Hej! Nattljusoljan/evening primrose oil tas bäst vaginalt om man vill mogna cervix. Kan tipsa om Evidence based Birth’s podcastavsnitt om detta!


 18. Miamynicco.com skriver: 19 juli, 2020

  Jag drack också en hel del hallonbladste under min graviditet.


 19. Tora skriver: 20 juli, 2020

  Så fint och omsorgsfullt skrivet inlägg<3 Du är så bra på att blanda vetenskapliga källor och "egna tankar", och det kommer hjälpa många människor som du träffar i ditt jobb! När jag läser det du skriver på blogg och insta känner jag alltid att jag kan använda det till att fatta egna, medvetna beslut, det är verkligen värdefullt!


  1. asabea skriver: 21 juli, 2020

   Tack! Va glad jag blir ❤️


 20. Annika skriver: 28 augusti, 2020

  Har du något liknande tips för att förbättra underlivets och kroppens återhämtning efter förlossning? Födde mitt första barn för sex månader sedan och är fortfarande väldigt påverkad av förlossningen. Har bokat tid hos gyn och fysioterapeut men undrar om du har tips?

  Tack för allt du delar med dig av!


  1. asabea skriver: 29 augusti, 2020

   Jag tycker tid hos fysioterapeut och gynekolog är jättebra första steg, de ska kunna hjälpa dig. Hoppas du ska bli bättre snart ?


 21. Moa skriver: 10 september, 2020

  Jag är så taggad på att testa detta! Är gravid i vecka 29. Jag känner mig trygg med min barnmorska men har en känsla att hon kommer skratta åt dehär, eller åtminstone inte tro på det…

  Där när du tog tre kapslar och en vaginalt, var det då en kapsel precis som den är? Och var det en på kvällen?


  1. asabea skriver: 12 september, 2020

   Kul att du ska testa! Precis en kapsel som den är vaginalt ganska högt upp i slidan (den ska ju påverka cervix som ligger högst upp). På kvällen innan du lägger dig så inte allt rinner ut. Lycka till! Återkoppla gärna om det ger effekt, du kan ju höra om de som undersöker dig påpekar att det är mjukt.


   1. Moa skriver: 24 november, 2020

    Skrev till dig i vecka 29 att jag skulle testa nattljusolja och återkoppla sen när jag blivit undersökt.

    Jag har inte haft värkar eller känningar alls, BF på torsdag.
    Idag undersökte min bm mig och blev glatt överraskad över hur mjuk den var och att jag var öppen 3 cm 🙂


 22. Lisa skriver: 28 september, 2020

  Hej Asabea!

  Trillade in på detta inlägg när jag sökte efter mer information om dadlar, hallonbladste och nattljusolja.

  Blir nyfiken. Vad tror du att det hade för effekt för dig?

  Jag är gravid i vecka 36 med mitt andra barn.

  Mycket intresserad av sådant som kan underlätta förlossningen och minska risk för bristningar och blödningar. Mitt första barn föddes 16 dagar efter BF med både igångsättning, värkstimulerande dropp, lustgas och epidural. Vill gärna att förlossningen ska kunna komma igång av sig själv och att den ska få vara en positiv och stärkande upplevelse! (BF 2 november 2020).

  Tack för allt du delar!


  1. asabea skriver: 03 oktober, 2020

   Jag har skrivit lite om det. Omöjligt att veta vad, om nåt, som hjälpt. Men det skadade inte i alla fall. Men det jag tror mest på är nattljusoljan!


   1. Lisa skriver: 04 oktober, 2020

    Tack för svar! Ska läsa vad du skrivit.

    Varma hälsningar, Lisa


 23. Josefine skriver: 08 oktober, 2020

  Tack för all bra information du sprider både genom blogg och instagram?! Gravid i v38 nu och undrar lite angående nattljusoljan som jag ätit sen v 36. När man ska föra upp en vaginalt precis innan sänggående om man då är en som jag är gravid, som går upp och kissar 7-12 gånger per natt nu på slutet, finns det inte risk att tabletten faller ut ändå då? Är det bättre att köpa flytande olja då och föra in med fingrar?


  1. asabea skriver: 09 oktober, 2020

   Om du kan sova ett par timmar efter du lagt dig så bör det räcka för att lösa upp den.


 24. Nicole skriver: 21 oktober, 2020

  Tack för supertips! Hallonbladste och nattljusolja kör jag på. Funderar på om det är okej att ta nattljusoljan vaginalt om man har en svampinfektion, eller ska man avvakta med det då?


  1. asabea skriver: 22 oktober, 2020

   Hmm, jag kan inte tänka mig att det är nån fara då man rekommenderar att smörja med just olja och fet kräm vid svampinfektion. Men jag har ingen erfarenhet eller kunskap kring just nattljusolja och svamp.


 25. Carolin skriver: 29 oktober, 2020

  Hej!
  I vecka 38 nu och förde upp första kapseln vaginalt igår. Vaknade med en stor pöl/fläck i pyjamasbyxan, troligt att det är kapseln? Första barnet kom i vecka 39 så känns inte helt orimligt att det skulle dra igång redan nu men vattnet gick inte för mig sist (hinnorna spräcktes under FL för skaplelektrod) så vet ju inte hur det ser ut/känns 🙂


  1. asabea skriver: 29 oktober, 2020

   Det kan absolut vara vått i trosan av oljan. Men det är inte tillräckligt för att skapa en ”pöl” men man kan ju ofta ha mer flytningar i slutet också. Misstänker du att det är fostervatten så tar du på dig en binda och ser om det fortsätter komma samt noterar färgen. Är du osäker ring förlossningen och bolla.


 26. Annika skriver: 30 december, 2020

  Hej! En fundering om hallonbladsteet och kortare latensfas – jag hade en väldigt snabb latensfas med första och är orolig för att det ska gå alltför snabbt nu med nr 2, är det dumt för mig att dricka det?


 27. Katarina skriver: 02 januari, 2021

  Så spännande detta!! 🙂 Jag är i v 39+2. Började med nattljusoljan för 3 dagar sen! Har jag förstått rätt att man ska komma upp i 7 kapslar på slutet varav 6 oralt fördelat på morgon å kväll? Visst borde jag kunna öka dosen fortare så jag börjat senare? Tack för svar! Vill oxå ha en cervix som är mjuk som smör!!


 28. Marie Olofsson skriver: 11 januari, 2021

  Hur blev cervixen av Efamolen? Kände barnmorskan att den var extra mjuk? 🙂 Testar själv, snart BF.


 29. Sofia skriver: 07 mars, 2021

  Hej Asabea,

  Tack för många bra tips och tydliga sammanfattningar av studierna och dess resultat. Har redan börjat använda några av dessa.
  Hur är det med den vaginala kapseln med nattljusolja ifall man redan är några cm öppen? Finns det då en ökad infektionsrisk? Tror du det är möjligt/lätt att i misstag spräcka hinnor/få en infektion då man för in kapseln?
  (Hoppas detta inte är alltför dumma frågor) 🙈

  Tack så mycket på förhand!


Dela på:
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/barn/eco-sthlm-och-babyshower-for-tva/