Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Tankar om SWEPIS

Om man vill läsa vad jag anser vara kloka tankar om SWEPIS, studien som blivit medialt uppmärksammad och ändrat rutiner kring igångsättning i Sverige, så kan jag varmt rekommendera att läsa vad Föda Lugnt har att säga om det. De satte verkligen ord på det jag själv tänkte om studien och resultatet av den. Här kommer ett utdrag av deras text som ni hittar i sin helhet här!

Annons
Foto via fodalugnt.se
Annons


Vi har i Sverige ovanligt hög förekomst av IUFD (intrauterin fosterdöd, alltså att barnet dör i magen). Fler än 400 barn dör i magen varje år – men de flesta av dessa fall sker före vecka 41, och beror alltså inte på överburenhet. Forskningen har än så länge inga riktigt bra svar på varför våra siffror är så höga, eller varför vi inte lyckas få ner dem. SWEPIS var ett sätt att försöka ta reda på det, men än så länge känns det som om den har gett fler frågor än svar.

En sak som sticker ut i studien var att de sex mammor som förlorade sina barn i magen efter 41+0 alla var hemmahörande i andra landsting än Stockholm, vilket betyder att de inte fått ett ultraljud i vecka 41+0. Kunde deras barn ha överlevt om de fått detta ultraljud? Borde alla gravida i hela landet få chans till ett ultraljud i vecka 41?

 

Annons

 

Dela på:
Annons
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/okategoriserade/linspannkakor/