Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Svar på läsarfråga om att gå hem tidigt från BB

Jag fick en kommentar här på bloggen som jag vill dela med mig av och svara på här. Här kommer frågan och mitt svar!

Hej!

Jag är förstföderska och ska föda närmaste veckorna. Nu får ju inte partners vara med på BB och jag skulle gärna vilja höra dina tankar om hur jag kan hantera dagarna efter förlossningen. Jag bor precis bredvid sjukhuset med 5 minuters promenad till BB – kan jag åka hem efter förlossningen (nu utgår vi från en förlossning utan stora komplikationer givetvis)? Egentligen vill jag ju vara kvar så att de kan visa mig hur man tvättar barnet (typ naveln oroar mig), byter blöja, får igång amningen/flaskmatning (är öppen för båda). Men känner ett starkt motstånd och obehag mot att vara kvar flera nätter utan min man, som inte ens får hälsa på oss. Hatar att vara på sjukhus, och vill dela de första dagarna med honom.Vad tror du, hur kan jag tänka? Kanske en natt och sen åka hem, är det rimligt att sikta på förutsatt att vi mår bra? Blir det stressigt att hinna ”lära mig” ta hand om bebis, eller är det fullt möjligt för mig att hinna få lite hjälp att komma igång redan första dygnet, och sedan och hem och ta reda på saker på egen hand? Allt finns ju att hitta och jag är ganska resourceful? Eller kan det vara farligt för mig eller barnet att inte befinna mig på sjukhuset dagarna efter. Ja du hör, många funderingar och mitt best case är ju i princip att åka hem samma dygn… Vad är din erfarenhet av dygnet efter förlossning?”

Annons
Annons

 

Svar: Hej! Som du nämner så beror mycket på hur ni mår efter förlossningen. Men låt oss säga att du har en komplikationsfri förlossning och både du och bebis mår bra då ser jag inte några faror med att gå hem tidigt. Det kan ha många fördelar att få landa i sitt eget hem med sina egna saker och möjligheten att ostört få in sina nya rutiner och lära känna sin nya familjemedlem. Det blir dessutom avlastande för dig att ha din partner vid din sida som kan hjälpa dig på ett sätt som barnmorskorna kanske inte alltid kan. Plus den stora fördelen att risken för smitta är betydligt längre om man lämnar sjukhuset.
Med det sagt så är vi alla olika och en förutsättning för att det ska gå bra att åka hem är att det ska vara självvalt och man känner sig trygg i det. Man uppmuntras nu att åka hem tidigt om förutsättningarna tillåter men vad jag vet tvingas man inte åka hem direkt efter förlossning om man inte vill det. Under icke-corona-tider så är det vanligt att man som förstföderska stannar två nätter och som omföderska en natt förutsatt att allt är normalt. Stannar man längre efter en normal förlossning brukar det handla om amningsstrul eller gulsot hos barnet är min erfarenhet.

Annons

När man åker hem tidigt, vilket räknas som att man stannar på sjukhuset minst 6 timmar och max 24 timmar, så behöver man möta vissa kriterier tex att man har sett en fungerande amning (så så viktigt att ni får en ordentlig amningsobservation av en barnmorska innan hemgång!) eller har en plan för flaskmatning. Man ska inte blöda för mycket och ska kunna kissa. Så det är inte så att man får åka hem hur som helst utan att ha koll på att det basala funkar. Dessutom kan man alltid ringa BB om man har frågor när man kommer hem och efter två dagar får man (enligt de riktlinjer jag är van vid) komma på återbesök till BB-mottagningen där man kollar läget och ser att allting funkar. Vissa kliniker erbjuder även hembesök. När du kommer hem ringer du dessutom BVC som ofta kan göra hembesök inom en vecka. Så du lämnas inte helt utan skyddsnät! Du har även en stor fördel som bor så nära sjukhuset. Har man lång väg att åka förstår jag om man tvekar att åka hem tidigt.

Angående förberedelse för amning och/eller flaskmatning råder jag dig och alla andra som ska föda barn att läsa på och förbereda sig för att man ska få så bra förutsättningar för en bra start som möjligt. Om jag får göra lite reklam för mig själv så kan jag berätta att jag kommer lägga ut en föreläsning om grundläggande amning nästa vecka som man gärna får kika på! Där kommer jag även länka andra bra källor till information.

Jag vill även tipsa om min sparade story NyföddNyförlöst på instagram där jag dagligen lägger till info om den första tiden. Det kommer finnas kort info om tex blödning efter förlossning, att bajsa första gången, vanliga frågor kring en nyfödd etc.

Annons

Gällande skötsel av barn så finns det bra information på 1177 och dessutom får man hjälp med det av personalen på förlossningen/BB. Nyfödda har väldigt basala behov och jag är övertygad om att du kommer fixa det med dina instinkter och förmåga att läsa på. Skriv gärna ner de frågor du har redan nu så du inte glömmer fråga dem på BB.

Eftersom du nämnde just navelvård kan jag berätta om det. Det är rätt okomplicerat. Det man inte vill är att det blir väldigt rodnat runt naveln, särskilt inte en rodnad som växer sig större. Det är ett tecken på infektion. Sker det så brukar vi rengöra navelroten men hjälp av en tops och Klorhexidin (i vissa länder rengör de med bröstmjölk och det ska också funka bra). Viktigt att man inte är allt för mjäkig när man rengör utan verkligen gör rent i roten där naveln börjar, gör detta tre gånger per dag tills rodnaden minskar. Viktigt att man håller naveln torr så efter att man rengjort torkar man torrt. Man kan markera utkanten av rodnaden om man misstänker att den växer. Mycket mer än så behöver man inte tänka på utan är den inte irriterat så kan du låta den vara tills den ramlar av vilket brukar ske inom två veckor. Det är normalt att det kan vara lite geggigt och precis efter förlossning kan det vara lite färskt blod kvar i den yttersta delen av navelstumpen, det är normalt. När den ramlar av kan det lukta illa eftersom det är död vävnad och det kan även vara lite blodigt, ingen fara så länge det inte fortsätter blöda! Ett till tips är att vika ner blöjan så den hamnar under naveln då brukar den torka och ramla av snabbare.

 

Annons

Om det är så att man behöver stanna kvar pga du som fött eller barnet behöver behandling på sjukhus så är det något jag tror man förlikar sig med för att det är nödvändigt. Det kan vara bra att försöka ställa in sig på att olika scenarion kan ske och försöka förbereda sig mentalt och praktiskt för det.

Dela på:
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/mat/receptet-pa-min-nudelsoppa/