Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Svar på frågor om förlossningsjournalen

Hallå hallå!

I veckan så har jag skrivit om förlossningsjournalen och hur den kan tydas, jag har sparat det som en höjdpunkt som jag inte minns namnet på nu, men nåt med ”journal” i titeln bör det väl va. Jag öppnade upp för frågor om förlossningsjournalen i min story också, jag tänkte svara på några av dem här!

 

Annons

Står moderna vikt på journalen? Vill läsa min journal men triggas av viktsiffror.

Jag börjar med den här frågan för jag svarade fel på den tidigare. Jag sa att det inte brukar stå vikt, för jag är van att det endast står i mödravårdens journal som vi inte brukar ge ut, men jag har blivit rättad och fått veta att det visst kan stå vikt i många fall. Så ursäkta för fel info! Obs om man triggas av detta kan man informera om det till ens barnmorska på mödravården så att de kan hålla viktkontroller till ett minimum och informera om vart de skriver ut det.

Ska man få den utskriven? Jag fick aldrig nån.

Olika regioner och sjukhus har olika riktlinjer det här med journaler. Lär med här på 1177 om hur man får tillgång till sin journal.

Hej! Jag märker nu att det saknas info om t ex smärtstillande. Är de konstigt?

Det är inte ovanligt att det fattas lite info eller står lite fel i journalen tyvärr. Barnmorskorna har mycket att göra och det är lätt hänt. Märker man det redan på BB kan man upplysa sin barnmorska om det är nåt man vill åtgärda. 

Annons

I min förlossningsjournal står det att jag har uterus unicornis. Vad innebär det?

Det är en relativt sällsynt uterusanomali som kan påverka fertiliteten. En gynekolog kan ge dig mer information kring vad det innebär.

Min dotter skrek efter ”frottering”? Vad innebär frottering?

Att man gnuggar det nyfödda barnet på huden, ofta på ryggen med en handduk, för att barnet ska komma igång och skrika till.

En fråga om krystvärkar: i min journal började dom 10 min innan födsel, men jag minns att dom började flera timmar tidigare, nä kroppen typ tog över trycket. E d ej kryst?

Svårt det där, jag kan ju inte veta hur barnmorskan i just det här fallet resonerade men jag antar att hen inte ansåg att det du kände var ”riktiga krystvärkar” utan mer tidig krystkänsla. Att man känner ett tryck neråt behöver inte innebära att man har krystvärkar. Krystvärkar (om de är påtagliga) brukar upplevas som en mycket stark känsla av att vilja trycka på, en känsla som man nästan inte kan stå emot, ofta liknas känslan vid att vilja bajsa.

Vad innebär illaluktande fostervatten? Vad beror det på?

Normalt luktar inte fostervatten särskilt mycket, vissa liknar det vid lukten av sperma… Men om fostervattnet luktar illa så är det ofta tecken på infektion.

Annons

Står att jag fått akupunktur. Inget minne av detta alls… Är det lätt att skriva fel?

Ja det är rätt lätt att klicka i fel, men det är också rätt lätt att få akupunktur utan att märka det, eller att glömma att man fått det 🙂

”Djup rift centralt ner mot cx. M. hjälp av peanger adapteras ruiften.” Vad betyder det?

Det betyder att det blivit en djup bristning som går ner mot cervix, livmoderhalsen, och att man med hjälp av peanger lagar bristningen.

Mest nyfiken på manlig bm, det verkar väldigt ovanligt. Har du mött någon?

Lite random fråga i sammanhanget, men okej! Det är ovanligt med manliga barnmorskor, ja. Åtminstone i Stockholm. Men jag har träffat några stycken. När jag pluggade till barnmorska hade vi en man i klassen som är en fantastisk barnmorska.

Vad betyder ”glatta hinnor”?

Att fosterhinnorna som man känner vid en vaginal undersökning är släta dvs att man inte känner några kärl i fosterhinnan. Om man skulle känna ett kärl behöver man vara försiktig med att ta hål på hinnan eftersom det finns en blödningsrisk då.

Förs denna journal du visade i alla regioner? Kan man läsa den på 1177?

Jag vet tyvärr inte vad som gäller i alla olika regioner, men jag vet att det är olika regler på olika ställen, se länken till 1177 som jag länkade till ovan.

Annons

Hur kan man bedöma hur stor blödningen är?

Antingen med ögat (om det är en mindre blödning) eller genom att väga den.

Blöder man lika mycket i efterhand av ett kejsarsnitt som vid en vaginal förlossning?

Det är olika hur mycket man blöder efter förlossning oavsett förlossningssätt. Det vanligaste skälet till blödning efter förlossning är atoni dvs att livmodern inte drar ihop sig och man blöder från såret där moderkakan suttit och den risken finns även vid kejsarsnitt.

Jag föddes med ”segerhuva” säger min mamma. Vad innebär det?

Att du föddes i hela fosterhinnor, dvs att vattnet aldrig gick under förlossningen. Det är ovanligt!

Tack för detta fina konto! Undrar.. varför är smärtlindring viktig info i journalen?

Av lite olika skäl men det är intressant att veta t.ex. för att det kan påverka hur smärtpåverkad man är efter förlossningen och förmågan att kissa efter förlossningen.

Hittar inte heller den där sidan med förloppet som pluppar i en graf – vad heter det?

Partogram heter det, det är inte alltid det delas ut.

Annons

Måste man be om journalen eller får alla den?

Det är olika riktlinjer på olika ställen men man kan alltid fråga om man kan få sin journal utskriven.

Vad menar man med öppning i anus? Att den är där och fungerar eller?

Precis som det låter, att det finns ett hål där det ska finnas ett hål.

Min son föddes ”på fel håll” med huvdet. Va kallas det? Vet att e stod nåt i journalen.

Vidöppen bjudning.

Efter min förlossning fick jag fv1:an och fv2:an men inget journalblad med text, skrivs journalblad med text på alla förlossningskliniker? Tror du man kan få den skriftliga delen nu (3 månader sen förlossning) Tack för fint konto!

Vet inte alla olika klinkers riktlinjer som sagt men du kan alltid testa att ringa BB-avdelningen där du vårdats och fråga om du kan få hämta ut din utskrivna journal.

I min journal står det ”retraherad sedan 22” menas det öppen 10 eller krystvärkar?

Inget av det, utan retraherad betyder att du var helt öppen. När man är öppen 10 cm så kan man fortfarande känna ungefär 1 cm av cervix kant runt bebisens huvud, när man är retraherad känner man ingen kant. Från att man är retraherad så ska bebisen sen sjunka ner mot bäckenbotten, först då är det dags att krysta om förloppet är normalt, den passiva nedträngningen kan ta flera timmar, särskilt för en förstföderska.

Annons

Undrar även där det står ”höjer O-dropp till 260 ml, ffd strax ovan BB, vid BB värk”. Vad menas med BB.

Oj, det var en ordentlig höjning du… då ville man av någon anledning att förlossningen skulle gå snabbare, kanske för du varit retraherad länge (det ökar risken för blödning bland annat). O-dropp är alltså värkstimulerandedropp. BB står i det här fallet för bäckenbotten, man ska helst börja krysta först när föregående fosterdel (ffd) står mot bäckenbotten för det kan bli för långt krystskede annars. Föregående fosterdel stod alltså mot bäckenbotten under värk men gled sedan upp och stod strax ovan bäckenbotten mellan värkarna.

Hur vet man hur många stygn som syddes? Fick Grad 2 men hörde bara att dom sa flertal.

Det är inte standard att man skriver ut eller ens räknar antal stygn.

Står kod GUL överallt fram till födseln, vad betyder det?

I det journalsystem vi använder på SÖS så kan man vara GRÖN (lågrisk), GUL (medelrisk) eller RÖD (högrisk). Det är lite olika faktorer som kan göra att man klassas som medelrisk, t.ex. om barnet bajsat i fostervattnet eller om man behöver värkstimulerande dropp.

Hej! Min dotter föddes i augusti och hade svalt och andats in bajsvatten samt hade syrebrist och var medvetslös. Kan man få tag i journal från läkarbordet. Registreras det på hennes journal?

Hej! I det journalsystem jag är van vid så står läkarens anteckningar från barnbordet i fv2:an.

Vad betyder takykard kurva?

Att bebisen hade en högre hjärtfrekvens än normalt (normalt intervall är 110-160 slag i minuten) en vanlig orsak till det är att mamman har feber.

Annons

Kan man begära ut dem från sjukhuset igen om man inte vet vart man lagt den?

Jag ser ingen anledning till varför inte det skulle gå, men jag vet inte hur det funkar på olika kliniker. Ring och fråga!

Om man hemma hittar ett fel i journalen hur går man tillväga då?

Om det är ett litet fel så skulle jag strunta i det, om det är ett större fel som kan ha konsekvenser så skulle jag ringa till BB-avdelningen där jag vårdats och be dem åtgärda det.

Jag undrar över smärtlindring, såg de var fler än jag kände till. Hur fungerar alla olika?

Kolla min sparade story på Instagram om smärtlindring under förlossning.

I min journal står det ffd ovan spinae, vad betyder det?

Föregående fosterdel (oftast barnets huvud) står ovanför spinaetaggarna. Vid spinaetaggarna är den trängsta delen i förlossningskanalen och man känner efter den för att kunna bedöma hur högt upp barnet står.

Annons

I min står det att jag förlorade 1100ml blod vid mitt kejsarsnitt, är det mycket?

Över 1000 ml räknas i Sverige som en stor blödning, så ja det är relativt mycket.

I min sammanfattning står det snabbt PN, vad betyder det?

Att det var en snabb och normal vaginal förlossning. PN står för partus normalis vilket är latin (tror jag?) för normal förlossning.

Var kan jag ha lagt min? Tänkte om du är synsk eller så.

Haha, ja du, säkert på nåt ”smart” ställe med andra viktiga papper. 

Nä nu orkar jag inte svara på fler frågor, det är dags för mig att sova. Hoppas i alla fall ni lärde er nåt nytt!

5 kommentarer till “Svar på frågor om förlossningsjournalen”

 1. Therese skriver: 03 november, 2019

  Skulle du inte kunna gå igenom sätten bebisen kommer? Alltså vidöppen hjässbjudning och det där (eller vad det nu hette)?


  1. asabea skriver: 03 november, 2019

   Jo det kan jag göra vid tillfälle. Du kan kolla min sparade story om det på instagram så länge.


 2. Emelie skriver: 03 november, 2019

  Hej, gäller detta den journal man kan läsa på 1177? För där finns inte alls information i min. Eller finns det en annan? (Du har förmodligen skrivit detta någonstans men hittar inte?)


 3. Sara skriver: 03 november, 2019

  Tack för bra info, men saknas några ord va i svaret om Takykard kurva?


  1. asabea skriver: 03 november, 2019

   Tack att du sa till! Jag har ändrat nu!


Dela på:
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/barn/att-smyga-in-lite-gronsaker/