Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Svar på debattartikel i Sydsvenskan

Igår publicerades en debattartikel i Sydsvenskan med titeln ”Influerarnas mysiga förlossningsfilmer kan vara farliga”.

Det var flera som skickade artikeln till mig (tack för det!) och undrade om jag var medveten om att en bild på mig när jag föder samt min förlossningsfilm figurerar i artikeln. Det visste jag inte och bad ansvariga att ta bort bilderna och filmen, vilket de gjorde. Det kändes väldigt olustigt att foton som är så viktiga för mig och endast förenade med glädje och kärlek används utan mitt tillstånd i ett sånt sammanhang.

Annons

Annons

Hur som helst, jag ska försöka summera poängen med debattartikeln så som jag förstått den, eftersom artikeln endast är öppen för prenumeranter. 

Författaren menar att det nu finns en stark trend bland svenska influensers att dela med sig av sina förlossningar på film och att dessa visar en overklig bild av hur det är att föda barn i Sverige idag. De som nämns vid namn är jag själv, Margaux Dietz samt Bianca Ingrosso som ska ha sagt att hon vill ha ett kamerateam med sig den dagen hon föder barn. Författaren beskriver att influensernas förlossningsfilmer ofta är förskönade och filmade på ett underhållande och nästan lustigt sätt medan min film sticker ut i att den är närmast sakral. 

Kritiken ligger i att även om jag och Margaux ger två väldigt skilda bilder av vad en födsel är så har vi gemensamt att vi visar någonting orealistiskt. Detta, menar författaren, kan leda till besvikelse, bristande självförtroende och i värsta fall förlossningsdepression. Författaren skriver hur hon själv fött barn med en doula och upplevt det ovärdeliga i att ha ett kontinuerligt emotionellt stöd med sig på förlossningen, men understryker att det var en upplevelse som krävde förberedelse och pengar (doulan kostade 10 000 kr att anlita) för att den skulle bli så bra som det blev. Alltså att det inte är en upplevelse man ska tro att man kan få hur lätt som helst när förlossningsvården ser ut som den gör. 

Annons

Författaren avslutar med ett önskemål om att vårdpersonalen ska ges bättre förutsättningar att faktiskt ge födande deras drömförlossning (eller att förlossningen blir #goals som hon själv skriver). Men tills dess ska man akta sig för den förvridna bild av födande som ”härliga förlossningsvideos” ger. ”I bästa fall kan de göra en gravid kvinna mindre rädd, i värsta fall kan de ge henne falska förhoppningar om hur det är att föda barn idag” avslutar hon med.

Ni som följt mig ett tag vet att jag håller med om det faktum att det behövs en reform inom förlossningsvården för att ge alla födande bättre förutsättningar att föda tryggt och på deras villkor (apropå det kan ni gärna skriva på denna namninsamling som syftar till att få det att bli verklighet) så den biten håller jag helt med om. Om det är en trend att influensers delar sina förlossningsfilmer kanske stämmer? Jag vet inte. Den enda jag har sett är Kenza’s, som av vissa snarare kritiserades för att ge en skrämmande bild av att föda. 

Jag kan berätta för er hur jag resonerat när jag valt att lägga ut min förlossningsfilm, jag avstår dock från att kommentera andras filmer dels för att jag inte sett mer än en som sagt och dels för att jag tycker det tar emot att recensera och spekulera kring hur verklighetstroget någon skildrar sin födsel.

Annons

Det jag tar upp på mitt konto berör till stor del graviditet och förlossning i syfte att vara folkbildande på ett lättillgängligt sätt. Därför tyckte jag det var naturligt att dela med mig av dessa saker när jag genomgick dem själv för andra gången. Redan under graviditeten såg jag framför mig att jag skulle dela med mig av min förlossningsberättelse, hur födseln än blev, men på vilket sätt hade jag inte bestämt i förväg. Dagen efter jag fött skrev jag ner det jag varit med om, det blev en ganska lång text med Instagram mått mätta så jag valde att dela in den i 6 delar. För varje post valde jag en bild som jag tyckte passade texten. Jag hade initialt inte tänkt dela filmen när han föddes, främst av respekt för min kille som är mer mån om att vara privat än vad jag är. Men när jag skulle publicera den femte delen som handlade om när jag tar emot honom och jag sett filmen på det cirka 10 gånger så kände jag en stark vilja att dela den med allmänheten. Jag tänkte att jag hade ett unikt tillfälle att använda min plattform för att nyansera bilden av hur det kan vara att föda. En möjlighet att visa att det går att föda barn på ett sätt som skiljer sig drastiskt från det panikartade, högljudda, stressiga som ofta annars visas på film och medialt. Att det med rätt förutsättningar är möjligt att föda lugnt och tryggt.

Det har inte undgått mig att födande väcker känslor, jag var väl medveten om att jag inte enbart skulle få positiva reaktioner på att visa nåt så kontroversiellt som en hemfödsel i Sverige. Det är väldigt blottande att dela något så intimt som att föda barn, det öppnar helt klart upp för att bli sårad. Men jag valde ändå att göra det för jag trodde att filmen skulle bidra med mer nytta än skada och det tror jag fortfarande. Det är möjligt att den för vissa kan vara en bidragande faktor till besvikelse tyvärr, men jag tror att för merparten ger det positiva konsekvenser att se att man kan få sin drömfödsel. Jag vet själv hur stärkt jag blivit av att se förlossningsfilmer som visar ett lugnt och tryggt födande. De filmerna har jag använt som mina målbilder. 

Samtidigt som jag vet att allt kan hända under en födsel och det inte går att kontrollera alla omständigheter så vet jag också att den som föder kan vara med och påverka upplevelsen, det är nåt jag velat förmedla. Möjligheten att ta kontroll över sin födsel. Har man följt mig ett tag så har man förhoppningsvis förstått att det inte bara handlade om tur att det blev som det blev när jag födde utan att jag förberedde mig mycket för att åstadkomma de ultimata förutsättningarna för att det skulle bli som just jag ville ha det. Jag hade rustat mig kunskapsmässigt, mentalt och praktiskt för att maximera chansen att det skulle bli som jag vill och inte minst hade jag omringat mig med ett helt team av stödpersoner som jobbade mot samma mål. Även om man inte känner till mig sedan tidigare och bara ser filmen tror jag det är tydligt att jag föder i ett sammanhang som inte är möjligt utan mycket medvetenhet och en del planering. Jag önskar att förlossningsvården såg annorlunda ut men även om förhållandena på sjukhus inte alltid underlättar för att föda lugnt så vill jag visa att det finns sätt att skapa trygghet var man än föder, t.ex genom att omringa sig med flera stödpersoner. 

Annons

Ett annat stort skäl till att jag visade filmen var att det kändes som en viktig del i min kamp att öka valmöjligheterna för de som föder barn i Sverige idag. Min dröm är ju att vi ska kunna erbjuda olika födelseplatser; sjukhus, barnmorskeledd enhet och hemmet, beroende på varje födandes enskilda önskemål och förutsättningar. Generellt finns en okunskap kring vad en hemfödsel innebär och vem det är som väljer att föda hemma. Jag tycker min röst och min film är viktig både för att minska okunskapen och för att nyansera bilden av vem som väljer en planerad hemfödsel. 

29 kommentarer till “Svar på debattartikel i Sydsvenskan”

 1. Johanna skriver: 26 september, 2020

  De får inte lov att använda dina bilder utan din tillåtelse. Det är mot upphovsrätten! Du kan alltså kräva att de ska ta ner dom samt ta betalt för den tid de har haft dom uppe. Jag tycker verkligen att du ska göra det, för det är skamligt att en så stor tidning inte har bättre koll. Då ska de kännas det. Med vänlig hälsning, Journalist.


 2. Johanna skriver: 26 september, 2020

  Här kan du läsa mer om upphovsrättsintrång: https://lawline.se/answers/galler-upphovsratten-pa-instagram


  1. Ida skriver: 26 september, 2020

   Det är ju inte riktigt samma sak att ta andras bilder och sprida dem på Instagram som artikeln i Lawline handlar om, och att tredje part använder bilder från Instagram. lite som att jämföra äpplen och päron. Om man har ett öppet konto på Instagram så godkänner man att Instagram kan sprida bilderna/videos till tredje part utan att ge ersättning. Dock äger upphovsmakaren fortfarande rättigheterna. Och nu vet jag inte om det är Instagram som har spridit bilden till Sydsvenskan men jag tror det blir svårt att kräva någon ersättning rent juridiskt.

   https://www.limhamnsjuristen.se/immaterialratt/vem-har-ratt-till-dina-bilder-pa-natet/


 3. Michelle skriver: 26 september, 2020

  För mig som är gravid med mitt första barn och väldigt lite erfarenhet av förlossnkngar, finner jag ett lugn och trygghet att möjligheten FINNS att få en rofylld förlossning. Att det inte MÅSTE bli panikartat och hemskt och allt detdär. Jag är en stor realist, och vet att det som kommer hända kommer hända, men jag ser absolut ingen skada i att kunna drömma om sin drömförlossning. Din (och andras) förlossningsvideor ger mig också vilja och styrka att vilja kämpa för bättre förutsättningar för födande kvinnor i sverige, och får mig att öppet prata om det med folk runt omkring mig, för att skapa en medvetenhet om vad som pågår inom förlossningsvården. Det ger mig en vilja att bli mer påläst!


 4. Maja skriver: 26 september, 2020

  Mycket väl formulerat och tråkigt att skriva en ledare på ämnet som är så onyanserad och som jag tolkar det mest ökar på polariserimgen. Istället för att kritisera enskilda personer som medvetet välja var och hur de vill föda borde man ifrågasätta vården, samhället och politiken att inte alla födande får möjlighet att göra ett informerat val. Det är där den stora problematiken ligger.


  1. Ida skriver: 26 september, 2020

   Nu vet jag inte om du har läst själva artikeln, men det är ju precis det skribenten gör? Nyanserar och kräver bättre förlossningsvård för alla.


 5. Emma W skriver: 26 september, 2020

  Det som är farligt är alla dessa ständiga negativa kommentarer om föräldraskapet och kvinnokroppen på alla möjliga sätt. Du är fantastisk och så inspirerande att jag vill skola om mig till barnmorska! Fortsätt alltid.


 6. Kajsa skriver: 26 september, 2020

  Hej! Jag tycker jag att din film var fantastisk och jag tror bara det är bra att ha en positiv bild av förlossning innan en ska gå igenom en själv. Rädsla är knappast något som gynnar en gravid kvinna. Jag har själv varit med vid mina två bästa vänners förlossningar och jag har själv fött barn två gånger. Jag säger ofta att jag såg så mycket framemot min egen första förlossning tack vare att det var en sån positiv upplevelse att vara med min vän. Att vara med vid/se en skräckförlossning skulle för mig bara skapa oro och rädsla. Sen blev jag ändå chockad av smärtan, men det kanske är oundvikligt. Så tack för att du delade med dig av din film!


 7. Emma W skriver: 26 september, 2020

  Också ledsamt och oproffsigt att journalist-Anna inte verkar sett/läst någonting av det du lagt upp. Ödmjukare människa känns svårt att hitta! En film på en förlossning är ju dessutom det mest naturliga i hela världen, så jag vet inte hur den ska kunna förskönligas ens? Plus att jag inte tror det finns en enda kvinna som tänker att det är smärtfritt att klämma ut en unge? Det kan nog inte ens lite eventuell stämningsmusik på en eventuell förlossningsfilm påverka. Nu ska jag lugna ner mig och mina hormoner. Heja dig!


 8. Alexandra skriver: 26 september, 2020

  Jag tycker det är fantastiskt att influenser har delat sina förlossningsvideos! När jag va 20 så trodde jag att alla skrek av full hals och det va full kaos bär man födde. Tack vare alla videos och poddar så var jag mer än väl förberedd för en förlossning och hur det kunde tänkas gå, jag va beredd på ALLA scenarion (kan vara så att jag är Kontroll freak) men jag va lugn i tanken och kroppen jag var inte rädd! Margauxs film va den första jag såg och ett stort tack till henne!! Ett ännu större tack till dig! Och ännu ett stoooort tack till Emma Filipsson för alla berättelser man får höra och lära av! Min egna förlossning var fantastisk och jag är så stolt över mig själv även om jag saknade en uska eller bm på mitt under min förlossning. Min fina uska förstod utan att jag förstod att min son va på väg ut och fick upp mig på sängen och sekunder senare va huvudet ute❤️


 9. Johanna skriver: 26 september, 2020

  Hej! Ville bara säga att bilden på dig är kvar på Sydsvenskans facebook-sida. Du gör ett grymt jobb! Tack för allt du gör!


 10. Emelie skriver: 26 september, 2020

  Nu har jag inte läst artikeln. Men vad är det för sjuk formulering att förlossningsvideos kan göra en kvinna mindre rädd att föda barn? Allvarligt talat. Man vet ju idag att rädsla stjälper förloppet när kvinnor föder:
  Varför är det ok att skildra hemska förlossningar på film och i tv-serier där vattnet går och kvinnan skriker sig igenom förlossningen i taxin till sjukhuset och föder i dörren. Det är ingen upprörd över.

  Allt är tydligen ok, förutom att kvinnor känner sig trygga när de föder och delar med sig av sin egen upplevelse av att föda barn, på sina villkor och på sina plattformar. Det är tydligen inte ok att få äga sin egen upplevelse.


 11. Siri skriver: 26 september, 2020

  Jag tycker du är fantastisk! Jag har inte själv barn och tycker att förlossningsvården är skrämmande, inte egentligen förlossningen i sig själv. Jag har följt dig under en längre period och jag uppskattar verkligen att du bildar mig! Tack för att du lägger tid på det du gör!

  Jag upplever att debattören som skriver om dig inte har satt sig in i helheten i det du gör. Det tycker jag en kan förvänta sig när en skriver en debattartikel om någon annan. Jag hoppas att du kommer att fortsätta som förut. Vi är många som uppskattar det du gör och inte alls delar den bild du beskriver ges i debattartikeln!


 12. Sabina skriver: 26 september, 2020

  Måste bara säga; vad obeskrivligt gränslöst av dem att använda bilder från din förlossning utan att be om lov!

  Jag tror för övrigt precis som du att din berättelse och bilderna o videos har gjort nytta snarare än skada!


 13. Filippa S skriver: 26 september, 2020

  Det är oändligt bakvänt att tänka att vi inte ska måla upp en trygg och lugn bild av förlossningar, utan att gravida kvinnor bör, måste och ska känna sig (sådär lite lagom??) stressade, rädda och ledsna inför förlossningen för att inte få för höga förväntningar.

  Jag är en av alla de som är otrolig tacksam över filmen, och all den kunskap du delade. Hade jag själv haft all den kunskap jag, genom dig och andra doulor/barnmorskor på Instagram, har skaffat mig så vet jag att min första förlossning hade blivit en mindre skrämmande upplevelse för mig, och förmodligen en mer behaglig sådan. Jag hade förstått bättre vad som hände och att jag hela tiden faktiskt var trygg, precis som mina fina barnmorskor sa, trots att det inte kändes så i stunden. Efteråt hade det varit lättare att bearbeta det jag upplevde som en förvirrad, hektisk skräckupplevelse på grund av att ingen riktigt tog sig tid att förklara.

  Jag är obeskrivligt tacksam över att jag nu, tack vare dig, har kunnat bearbeta händelsen på egen hand och nu känner mig redo att försöka mig på barnafödande igen. Jag har inte vågat skaffa fler barn eftersom jag hela tiden tänkt ”tänk om vi inte hade hunnit in till sjukhuset i tid, då hade jag och dottern kanske dött”. Nu vet jag att kroppen sköter det där, även om jag inte skulle göra det. Att barnet föds fram oavsett. Har jag orealistiska förväntningar på att allt ska gå som en dröm? Nej, men om det går lika fort igen så vet jag att jag kommer kunna slappna av mentalt i känslan av att förstå. Av att lita på att min kropp fixar det den ska, även om det känns som att jag själv inte hänger med. Tack, tack, tack.


 14. Lovisa skriver: 26 september, 2020

  Jag är så glad att du delat med dig så mycket av det du har gått i genom med det här födseln! Som förstagångsföderska har jag upptäckt genom hela min process hittills (är i vecka 21 nu) att den generiska mediala bilden omkring graviditet inte alls stämmer in på mig. Det är svårt att själv få en nyanserad bild på hur det kan vara, då jag upplever att det nästan förväntas att man ska uppleva t.ex illamående, cravings och krämpor i sin graviditet för att vara ”gravid på riktigt” i allmänhetens ögon, och att folk blir lite besvikna när jag förklarar att jag inte riktigt har upplevt nått av det. Men att se dig så innerligt och folkligt förklara om hur din upplevelse har varit och tydligt visa hur olika det kan vara, har verkligen gett mig ett sånt lugn att se min graviditet som helt min egna <3 Tack!!


 15. Tove skriver: 26 september, 2020

  Du är så bra! Slutar aldrig att imponeras av dig och blev så pepp på en andra födsel av din film. Kärlek till er!


 16. Jonna skriver: 26 september, 2020

  Uppskattar din födelseberättelse och din förlossningsfilm mycket! Föder snart och har med mig en del rädslor i bagaget från min förra sjukhusförlossning inför den stundande förlossningen. Dina inlägg har bidragit till att jag blivit mer informerad och kunnat bearbeta det som hänt, känna egenmakt över min situation (även om jag bävar något inför ännu en sjukhusförlossning), och din film är med på min målbild över hur jag önskar att min stundade förlossning kommer bli. Sammanfattningsvis har dina inlägg gjort mig stärkt. Nuvarande debatt där en del basunerar ut hejvillt att förlossningar är farliga, till och med det farligaste man kan låta kroppen gå igenom, gör mig rädd, spänd och nervös. Den absoluta majoriteten av de födslar som man får se i media är av rädda kvinnor som skriker för glatta livet och krossar sin partners hand av smärtan de får utstå. Och jag trodde att det var så det måste gå till inför min förra förlossning. Att veta att det kan gå till på ett annat sätt är fantastiskt… att förstå vad som händer i kroppen vid en förlossning, hur jag kan underlätta för mig själv och för födelseprocessen, känns fantastiskt. Tack för att du varit med och vidgat mina vyer, utbildat mig och gett mig tillförsikt och hopp om att kunna få en bättre upplevelse denna gång. Tack.


 17. Nathalie skriver: 26 september, 2020

  Man ska inte dra alla förlossningar som finns på youtube över en kant, MEN jag håller faktiskt med författaren. Majoriteten av alla influensers som lägger upp sina förlossningsvideos känns inte alls verklighetstrogna. MÅNGA klipper helt ut de delar när de har värkar eller snabbspolar förbi det? Så videon består egentligen bara av tiden mellan värkarna när man inte har ont och allt är underbart och smärtfritt. Men under värkarna (det som är det tuffa och jobbiga) det spolas förbi, man klipper in härlig musik eller klipper bort helt. Jag själv har fött två barn och jobbat på förlossningen som undersköterska och varit med vid över 30 förlossningar – och många filmer tycker inte jag speglar hur det är på riktigt och under värkarbete. Sen finns det såklart vissa filmer som visar mer och känns äkta, som det du visat! ❤️


 18. Mia skriver: 26 september, 2020

  Kan screena hela artikeln till dig för du är snarare framhållen som ett föredöme än något annat!


 19. Rebecca skriver: 26 september, 2020

  Jag ÄLSKAR din video och allt du gör med ditt konto. Jag födde mitt första barn för 11 dagar sedan, och min förlossning var både helt fantastisk där jag med min mans stöd kunde slumra till mellan värkarna, och där ett fantastiskt team av barnmorska, barnmorska-student och en uska gjorde allt de kunde för att få ut min dotter på ett säkert sätt när hon började bli stressad. Ingen video på nätet, bok i handen, eller kurs med barnmorska, kommer att kunna skildra ens egna förlossning eller ens hur en ”vanlig” förlossning går till. För mig som var extremt rädd för att föda barn var det ovärdeligt att se på dessa olika födslar för att bilda en förståelse för hur annorlunda varje upplevelse är. Jag vill igen tacka dig, Asabea, för ALLT du gör i dina kanaler — du är fantastisk. ♥️


 20. Ida skriver: 26 september, 2020

  Jag är SÅ glad över ditt konto och allt du delar med dig av. Allt du lärt mig. När jag var gravid ville jag bara lyssna på hemska förlossningshistorier på dom poddar som finns pga var så rädd för att få fel bild. Men till slut bestämde jag mig för att lyssna på en positiv upplevelse. Och oj, vad överraskad jag blev. För hur positiv den än var, var den verklig. Med smärta och allt det där.

  Min kille upplever en del trauma från vår förlossning som jag har svårt att förstå för jag tycker att den var väldigt lugn på det stora hela. Och hade överlag en positiv upplevelse. Jag fick honom att se filmen på när du födde och han blev så stärkt över att se hur lugnt allt gick till.

  Så att det skulle finnas nåt negativt att säga. Nä. Jag håller inte med.


 21. Madeleine skriver: 26 september, 2020

  Så bra skrivet! Spot on. Nu födde jag mitt första barn några veckor innan dig, men berättelser som din har varit min målbild i förberedelsen inför förlossning. Medveten om att vad som helst kan hända (men att jag inte behöver skrämma upp mig själv i förväg för sånt som kanske inte händer, precis som man inte kollar på videos om bilkrascher för att ladda upp inför en långresa) valde jag att vara läsa om och lyssna till positiva förlossningsberättelser och upprepa korta affirmationer för att peppa mig själv. Jag är övertygad om att bla dessa förberedelser hjälpte mig att behålla lugnet under förlossningen. Från förlossningsrädsla till en lugn och fridfull förlossning i trygghet med barnmorska och make. Jag tror verkligen att det är så viktigt att alla upplevelser får lyftas då jag upplever att det oftast bara är de jobbiga eller traumatiska förlossningsupplevelserna som hörs.


 22. Ida skriver: 26 september, 2020

  Du och debattören vill ju typ exakt samma sak. Uppfattade inte alls att artikeln var kritisk mot dig eller din film. Snarare så underströk ju debattören hur viktigt det är att varje kvinna får känna sig trygg under sin förlossning, och hur olika förutsättningarna är. Ex mellan dig då som själv är utbildad barnmorska, hade en doula, två till barnmorskor som var med dig hela tiden och dessutom fick stanna på din tryggaste plats, hemma. Och mellan en ”vanlig” kvinna utan medicinsk utbildning som får föda på en underbemannad förlossningsavdelning med stressad personal. Ni kämpar för exakt samma mål ju


 23. Rose skriver: 26 september, 2020

  Waoh! Just waoh! Should i be disappointed or should i try understand where they are coming from…to even compare Asabea to influencers is just low. This mother/midwife an exceptional IG educator. EDUCATOR


 24. Clara skriver: 26 september, 2020

  Jag är förstagångsföderska och uppskattar så mycket din kunskap du så generöst delar med dig av här och via ditt instagramkonto. Är så tacksam att ditt konto blivit så stort under tiden min graviditet pågår! Din förlossningsberättelse och film fick mig att se min egen kommande förlossning på ett helt annat sätt, mer lugnt och kontrollerat. Tycker att infon och delvis bemötandet på min egen MVC är lite fyrkantig (även om jag har fått en väldigt bra barnmorska!), är därför mycket mer inspirerande att följa dig och dina råd/kunskaper. Stort tack för att du delar med dig!


 25. Milena skriver: 26 september, 2020

  Bra skrivet! Jag såg Margaux film inför min första förlossning och upplevde den som väldigt lugnande. Min förlossning blev sedan suuperutdragen med värkstimulerande dropp, extremt täta värkar och ett klipp, dvs ganska olik Margauxs förlossning. Skulle ändå aldrig komma på tanken att känna mig ”lurad” eller på något sätt invaggad i falsk trygghet av hennes film. Förlossningar är olika och hon visade ju sin förlossning utan att öht göra anspråk på att skildra förlossningar generellt. Födde sedan mitt andra barn dagen innan du födde nu i augusti och såg din förlossningsfilm kort därefter. Otroligt fin film som jag är glad att du valde att dela med oss! <3


 26. Lo skriver: 29 september, 2020

  Jag började följa dig för bara ett par månader sedan, delvis för att genom kunskap hantera min starka förlossningsrädsla som jag haft sedan grundskolan. För första gången nånsin så börjar jag bearbeta den och överväga vaginal förlossning när det väl är dags. Hur stort är inte det? Och filmen du delade har jag diskuterat med vänner, ett sånt otroligt privilegium att få ta del av! Det behövs verkligen en mer nyanserad bild av förlossningar, och jag tycker att man givetvis förstår att din förlossning (andra barnet, insatt & utbildad, mentalt förberedd etc) inte symboliserar hur alla förlossningar går till – men det ger en bild av hur det KAN vara, och det kändes så lugnande och stärkande. Ville mest säga tack för allt du delar med dig av så ärligt. Det ger ringar på vattnet.


 27. Malin skriver: 05 oktober, 2020

  Hej,

  Jag vill bara säga att jag tycker att du är så fantastiskt bra och verkligen fyller ett tomrum i en debatt som lätt blir polariserad och förenklande, om en fråga som är så komplex som födande.

  Min första förlossning slutade med urakut snitt. Hon mådde bra när hon kom ut, men det var en sorg för mig att inte ha varit vaken när hon föddes och jag hade mycket oro för att något skulle hända bebisen inför min andra förlossning (som var nu i somras). Efter några aurora-samtal bestämde jag mig ändå för att försöka föda vaginalt igen. Inför den förlossningen kollade jag igenom nästan alla dina stories och blogginlägg. Det fyllde mig med en känsla av pepp men samtidigt som det var så mycket värdefull information som jag inte vetat om sedan tidigare! Jag gick tio dagar över tiden och varje natt läg jag och läste din Instagram ??

  Tyvärr slutade även den förlossningen med urakut snitt, pga att hjärtfrekvensen gick ner på CTGt. Även denna gång gick allt bra tillslut, men jag tror inte jag kommer våga bli gravid igen. Det känns.som att vi hade tur två gånger, jag vågar inte ”ta risken” en tredje gång.

  Pga min egen historia kan jag ibland känns igen mig i den där känslan av misslyckande när det blir mycket snack om hur ”man som födande har kontroll över sin egen förlossning”. Som att jag hade kunnat undvika snitt om jag bara hade andats lite bättre.. (även om jag ju vet att det inte är så). Tanken är ju att man som födande ska känna att man har kontroll över sin förlossning och det är jättebra. Samtidigt som jag tycker det är viktigt att man ska veta att en förlossning inte är ofarlig, att saker kan hända som faktiskt är utom ens kontroll. Detta är ingen lätt uppgift att förmedla utan att tippa över åt den ena sidan, och något jag inte kände att man lyckades med på min MVC riktigt. Du däremot gör detta på ett så bra sätt, informera utan att skrämma upp, empowering men utan att försköna, så keep up the good work!


Dela på:
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/livet/goda-grejer-hos-frida/