Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Stimulering av bröstvårtorna under förlossning

Jag delade en liten film på instagram som visade hur en person som föder barn får hennes bröstvårtor stimulerade av hennes partner under sin förlossningen för att ge kraftigare värkar för att påskynda progressen.

Jag fick då frågan om det fanns nåt vetenskapligt stöd för att det är ett effektivt sätt att påskynda förlossning.

Annons

Svaret är ja det finns visst vetenskapligt stöd för det. Stimulering av bröstvårtorna är ett sätt att frigöra det kroppsegna oxytocinet vilket är det som gör att vi får värkar bland annat. Oxytocin spelar även en viktig roll i sexuell upphetsning, amning, att ge lugn och bidrar till anknytning med ens barn. Det kroppsegna hormonet Oxytocin är lite magiskt faktiskt, läs gärna mer om det här hos Föda Lugnt eller lyssna på Babyzpodcast där de djupdyker i ämnet.

Annons

I en randomiserad kontrollerad studie från 2015 så lottades 390 gravida turkiska kvinnor till tre grupper, en där de stimulerade bröstvårtorna, en där de stimulerade livmodern och en kontrollgrupp. Man tittade på om stimulering av bröstvårtorna påverkade förlossningens längd och hur det ev påverkade förekomsten av andra induktionsmetoder och kejsarsnitt. Resultaten visade bland annat att grip pen som stimulerade bröstvårtorna hade kortast förlossning och det gällde alla förlossningens faser. Endast i kontrollgruppen förekom kejsarsnitt (8%). Intressant va! Skulle vara kul med fler liknande studier.

Annons

Har nån av er testat att stimulera brösten under förlossning?

2 kommentarer till “Stimulering av bröstvårtorna under förlossning”

  1. Linnea skriver: 05 mars, 2020

    Så intressant! Jag har inte prövat men kommer definitivt göra det nästa förlossning!


    1. asabea skriver: 06 mars, 2020

      Jag är också peppad på att testa!


Dela på:
Annons
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/forlossning/bilder-som-inte-far-visas-pa-instagram/