Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Smärtlindring under förlossning: Sterila kvaddlar

För ett tag sen så skrev jag att jag skulle gå igenom smärtlindring som kan användas under förlossning, hittills har jag bara skrivit om epiduralen, läs det här! Idag tänkte jag skriva lite kort om de hatade och älskade sterila kvaddlar.

 

Vad är det och hur ges det?

Ur min erfarenhet så är det två barnmorskor som ger de sterila kvaddlarna samtidigt så att det ska gå snabbare och de ges under en värk, men man har säkert lite olika rutiner på olika kliniker. Huden tvättas ren och barnmorskorna sprutar in sterilt vatten med en nål under huden. Man sprutar in sterilt vatten i små fickor, kvaddlar, som ser ut som små kuddar på huden som försvinner efter en kort stund. Hur många kvaddlar som ges beror dels på vad den som föder orkar med, men man försöker ge kvaddlar över hela det berörda området. De sterila kvaddlarna ges lokalt på det området man har ont på, ofta i ryggslutet eller i nedre delen av magen.

 

Hur funkar det?

Smärtan som de sterila kvaddlarna utlöser kan dels ta bort smärtan från värken då de ges och de frisätter också kroppens egna endorfiner vilket ger en smärtlindrande effekt. Smärtan från kvaddlarna håller i sig i några sekunder till någon minut. Smärtlindringen varar i regel 1-2 timmar och kan ges upprepade gånger. 

Annons

Fördelar

Annons
  • Påverkar inte barnet eller värkarbetet.
  • Kan ges flertalet gånger och i kombination med annan smärtlindring.
  • Det går snabbt att få
  • Särskilt bra om man har ont i ryggslutet
  • Inget som sitter kvar i form av sladdar eller dylikt, förhindrar inte rörligheten alltså
  • Kan ges i olika positioner
  • Kan ges vid hemförlossning om man har en barnmorska med sig

Nackdelar

  • Det gör ont att få och vissa upplever det som väldigt smärtsamt
  • Vissa får blåmärken där de blivit stuckna
  • Passar eventuellt inte om man har nån blödningssjukdom.
Annons

Personlig erfarenhet

Sterila kvaddlar var en av de smärtlindringsmetoder jag verkligen ville prova när jag skulle föda, jag hade till och med skrivit det i mitt förlossningsbrev. Jag var så nyfiken på denna ökända metod som många barnmorskor verkar älska men som har ett visst dåligt rykte och som många upplever som mycket smärtsamt. Jag ville helt enkelt veta vad det var frågan om! Jag var beredd på att det skulle göra ASONT vilket jag tror var bra för då upplevde jag det nog inte lika illa. Jag tror det är viktigt att förbereda de som ska få kvaddlarna på att det kommer göra ont men att smärtan bara varar en kort stund, max 1 minut, det gör det säkert lättare att hantera. Ett annat tips är att fläkta med en solfjäder eller liknande efter man fått kvaddlarna, det hjälper till att lindra svedan, det uppdraget gav min fantastiska barnmorska till min syster. Jag tyckte absolut det gjorde ont (jag pallade med 17 kvaddlar vilket är rätt mycket ändå) men jag hade lätt gjort det igen eftersom jag tyckte det gav jättebra smärtlindring. Men som med allt annat så är det olika hur bra man upplever att smärtlindringen är.

 

Undrar ni nåt mer om sterila kvaddlar eller nån annan smärtlindring under förlossning så är det bara att skriva!

 

Annons

Dela på:
Annons
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/barn/idag-fick-jag-bara-i-sjal-igen/