Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Sen avnavling

Hallå hallå! Jag sa att jag skulle skriva ett inlägg om sen avnavling så här kommer det. Puss!

 

Vad avnavling betyder

Navelsträngen är länken mellan barnet i magen och moderkakan. Under graviditeten är det via moderkakan och navelsträngen som utbytet mellan barnet och den gravida sker och det är via dem som barnet får närig och syre bland annat.  Avnavling betyder att man klipper av det nyfödda barnets navelsträng så länken till moderkakan bryts. Då lämnas barnet med en liten navelstump som efter någon vecka torkar och faller av och under den finns det som är ens navel livet ut.

Annons
Navelsträngsstumpen efter att den blivit avklippt.
Annons

 

 

Moderkakan efter att man klippt navelsträngen

 

Navelsträngens funktion efter födseln

Efter födseln fortsätter barnet, via navelsträngen, få det blod som är kvar i moderkakan och via det syre, stamceller och järndepåer bland annat. Ett fullgånget  normalstort barn får ca. 100 ml blod från moderkakan via navelsträngen om den behålls intakt en stund efter födseln. Blodet innehåller en relativt hög halt syre och låg halt koldioxid som är positivt för barnets återhämtning efter förlossningen.

Annons
Navelsträngen precis när bebisen kommit ut och den fortfarande full med blod. Navelsträngen precis när bebisen kommit ut och den fortfarande full med blod.

 

Tidig och sen avnavling

Tidigare har det varit rutin inom svensk sjukvård att man avnavlade så fort barnet kom ut. Det gjordes utan att man studerat konsekvenserna av det. Men år 2008 började barnläkaren Ola Andersson göra viktig forskning där han tittade på de långsiktiga effekterna av att navla av tidigt kontra att vänta med att navla av. Han såg då att omedelbar avnavling ledde till lägre nivåer av järn även när barnet blev äldre. Låga järnnivåer har visat sig kunna påverka barnets utveckling och man har sett att barn som avnavlas sent har bättre järndepåer vid 4 månaders ålder och pojkar har bättre finmotorik vid 4 års ålder. Så nu är det rutin på de flesta svenska sjukhus med fördröjd avnavling, det innebär att navelsträngen klipps minst 3 min efter förlossningen.

 

Annons

Att vänta längre än några minuter

Det finns än så länge ingen forskning som jämför effekterna av att vänta några minuter med avnavling (som är rutin nu) och att vänta tills navelsträngen slutar pulsera. Men ingenting tyder på att det skulle gynna barnet att man navlar av innan pulsationerna upphört. Om man väntar tills pulsationerna upphört så är navelsträngen vit och slapp när man navlar av. Om man väntar med att navla av tills moderkakan är ute så sker det ofta automatiskt.

 

När pulsationerna slutat och blodet har runnit ut ur navelsträngen så är den vit som på bilden här uppe

 

Om barnet inte mår bra

Annons

Ibland kan nyfödda bebisar vara medtagna när de kommer ut och behöva tas till vad vi kallar barnbordet där de får hjälp att komma igång med andningen. Då behöver man i regel navla av barnet och springa till ett annat rum. Men mycket tyder på att barn som är tagna när de föds också gynnas av att sen avnavling så rekommendationen är att avnavling av påverkade barn ska ske först när man tagit beslut om att ta ut barnet till barnbordet. Medan en bedömning görs kan man alltså vänta med att navla av men man ska aldrig låta sen avnavling fördröja adekvat hjärt-lungräddning.  Man kan också påskynda blodtransfusionen mellan moderkaka och barnet genom att hålla barnet lägre än moderkakan 30s efter födseln, men transfusionen fortsätter även om barnet läggs på mammans mage.

 

 

Kan va bra att specificera sina önskemål

Som jag skrev i det här inlägget med tips om vad man kan skriva i sitt förlossningsbrev så kan det vara bra att specificera när man önskar att navelsträngen klipps, t.ex. ”jag vill om omständigheterna tillåter att man väntar med att navla av tills att moderkakan är ute eller pulsationerna upphört”. Det kan vara värt att tillägga att man har samma önskemål även om man föder via kejsarsnitt.

Annons

 

Bilden visar ett barn som föds ur kejsarsnitt. Det är inte bara vid vaginala födslar som man kan tillämpa sen avnavling, så klart!

 

4 kommentarer till “Sen avnavling”

 1. Cissi skriver: 16 juli, 2019

  Sen avnavling vid kejsarsnitt, hur fungerar det? Hört flera som fått, men min det fick inte min son trots att inga komplikationer uppstod.


  1. asabea skriver: 21 juli, 2019

   Det fungerar bara så att man väntar 3mim eller till navelsträngen slutat pulsera tills man klipper navelsträngen. Precis som vid vaginal födsel. Om det göra eller ej har nog mycket att göra med den opererande läkarens preferenser. Men önskar man det tycker jag man ska säga det till barnmorskan innan man åker in till operation så att hen kan förmedla det till läkaren.


 2. Jenny skriver: 16 juli, 2019

  Hej!
  Varför klipper man navelsträngen överhuvudtaget? Är det enbart pga infektionsrisk? Var det vanligt förr när förlossning skedde hemma med lotus födsel?
  (fantastisk blogg och instagram!)❤️


  1. asabea skriver: 21 juli, 2019

   Tror det är främst pga infektionsrisk och praktiska skäl. Jag vet faktiskt inte hur vanligt det var med lotusfödsel när man mest födde hemma här i Sverige. I de länder jag varit i där det är vanligt med hemmafödslar fortfarande så är inte lotusfödsel vanligt men det är säkert olika traditioner världen över.


Dela på:
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/barnmorskeriet/nio-tips-pa-vad-du-kan-skriva-i-ditt-forlossningsbrev/