Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Röstens betydelse och olika sätt att krysta

I veckan delade jag med mig av hur jag lät när jag födde mitt andra barn. Hur jag var tyst under öppningsskedet och frustade (som en häst med fladdrande läppar) mig igenom krystfasen. Jag berättade om röstens värde under en födsel, särskilt den mörka rösten som hjälper bäckenbotten slappna av. Jag bad också mina följare dela hur de själva använt rösten. Jag har sparat det i höjdpunkter på instagram om man vill se. Tyvärr gick det inte att spara den del av storyn där jag delar med mig av hur jag lät tyvärr men det är kul att läsa om andras upplevelse. Många skrev att de blivit ombedda av barnmorskan att vara tysta under födsel, nåt som jag fick många frågor på sen. Det kan finnas flera skäl till detta. Ofta handlar det nog om en önskan från barnmorskan att man ska hitta fokus och kanalesera kraften nedåt istället. När det gäller krystskedet kan det handla om vilken typ av krystande det handlar om. Här kommer en beskrivning av olika sätt att krysta.

Man delar ofta in krystning i spontan och forcerad krystning. Ibland talar man även om aktiv eller styrd krystning.

Spontan krystning

Är när den som föder krystar utifrån sin egna känsla och det kroppen säger. Den som föder har då ofta öppen mun och gör ljud ifrån sig när det är smärtsamt; kraften kanaliseras utåt!

Annons

Man kan behöva bromsa progressen om det går snabbt tex genom att be den som föder andas genom värken, ändra ställning till sida eller fyrfota eller genom manuellt perinealskydd.
Ofta utnyttjas inte hela värken när man krysta spontant.

Aktiv/Styrd krystning

Barnmorskan hjälper till att styra krystningen verbalt eller med kroppsspråket. Ofta ges instruktioner som att utnyttja hela värken, hålla andan, hakan i bröstet, benen upp mot bröstet och använda kraften nedåt mot bäckenbotten. Man tillför då ett extra tryck från buken utöver det tryck värken ger. Ibland används det så kallade handdukstricket.

 

Annons
Annons

Styrd krystning kan behövas vid tung bedövning eller värksvaghet som kan göra att krystkänslan uteblir eller blir svagare, eller om spontan krystning ger otillräcklig progress.

Forcerad krystning

Innebär ofta en kombo av aktiv krystning med levatorpress*, gynläge eller Mc Roberts. Yttre press; då barnmorskan trycker på livmodern används ibland också, men avråds ifrån för det ger ökad risk för stora bristningar och att den födandes upplevelse påverkas negativt.

Annons

*bm trycker med sina fingrar kl. 18 i vagina för att instruera var kraften i krystandet ska läggas

 

Man bör vara restriktiv i användandet av forcerad krystning, dvs endast använda det om det är nödvändigt tex om barnet visar tecken på att inte må bra och behöver komma ut fortare.

Annons

OK, så det kan finnas skäl till att be någon som föder att vara tyst, för att kanalisera kraften nedåt. Men ibland, ofta, kan rösten också vara ett viktigt hjälpmedel så som barnmorska behöver man utvärdera vad som är bäst i stunden, se till individen och vara tydlig med varför rådet ges, att den som föder inte gör något fel eller konstigt i att låta.

Kommentarer till “Röstens betydelse och olika sätt att krysta”

  1. Hanna skriver: 24 oktober, 2020

    Spännande! Jag krystade mest spontant förutom på slutet, hade ingen kontroll över hur jag lät, growlade som en heavy metallare ? fick rådet att fortsätta låta men att stänga munnen för att spara på energi, det funkade jättebra ?? Usk höll också två fingrar på pubisbenet för att visa vart jag skulle fokusera kraften, kvinnokroppen är grym!
    Tack för fin och intressant blogg! / Hanna


Dela på:
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/barn/far-nyfodd-far-sova-pa-magen-eller-inte/