Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Packa förlossningsväskan!

Kan hända att jag gjort ett sånt här inlägg tidigare men skitsamma. Jag vet att jag gjort det på instagram i alla fall, en person skrev till mig igår och sa att hon inte hittar den storyn så jag lovade att skriva ett inlägg här på bloggen så den blir lätt att hitta sen. Hon ville alltså ha tips på vad man ska packa i förlossningsväskan.

Annons

Ni ska få några förslag från mig, men utgå såklaaaart från er själva och vad som är viktigt för er. Min lista utgår från vad jag tyckte var bra att ha med och vad jag uppfattat att mina familjer på BB ofta saknade när jag jobbade där.

Det skiljer sig åt rätt mycket vad de olika BB-avdelningar erbjuder, vissa tillhandahåller babynest och bärsjal tex och andra inte. Men för enkelhetens skull utgår vi från att man inte får någonting. Förutom blöjor, det tror jag alla ställen har, eller?

EDIT: Tydligen finns inte blöjor överallt så det kan vara bra att kolla upp.

• Bärsjal. Jag är partisk, ja. Jag älskar att bära i sjal och tycker det är ett fantastiskt sätt att bära sitt barn. Särskilt när de är nyfödda. Perfekt när barnet vill ha mycket närhet men man vill ha händerna fria. Om den ena föräldern ammar så tycker jag bärande i sjal är ett jättebra sätt för den andra föräldern att ge tröst och närhet.

Annons

• Bilbarnstol om man tänkt åka bil hem.

• Babynest kan vara skönt att ha. Sängarna på BB är av varierande kvalitet

• Bröstpump. Det bör finnas på BB men kan vara bra att ta med om man är osäker.

• Nagelfil. När jag jobbade på BB var det den grej föräldrar oftast bad oss om tror jag. Bebisar kan födas med långa vassa naglar och kan inte styra sina rörelser ordentligt än så de river sig ofta i ansiktet vilket oroar många föräldrar. Så då vill de fina. Vi brukade rekommendera att man istället pillar bort nageln försiktigt pga infektionsrisk när man filar/klipper och det kan vara svårt att se var huden slutar och nageln börjar. Men det kan va svårt att få till så vill man fila kan man göra det försiktigt. Personligen har jag klippt från start när jag tydligt sett var nageln börjar.

Annons

• En filt till bebisen. Nyfödda har svårare att hålla kroppstemperaturen än oss vuxna. Ligger de själva kan en filt va bra och om man samsover är det säkrast att bebisen har ett eget täcke.

• Lite bebiskläder som passar inne och på resan hem. Men det behövs inte särskilt mycket. Rekommendationen är ju hud mot hud kontant så mycket som möjligt så då blir det mest att de bara har blöja.

• Musik. Om man är en musikmänniska. Vi hade en förlossningsspellista som vi körde under hela förlossningen, det fanns allt från hiphop till ljudet av vågor på den.

• En värmekudde, finns ibland på BB men inte alltid. Värme är smärtlindrande både under förlossningen och efteråt om man har eftervärkar.

Annons

• En skön amnings-bh om man tänkt amma.

• Sköna kläder och tofflor överlag, gärna stora mjuka överdelar som man kan bära bebisen innanför.

• En nappflaska man gillar om man tänkt flaskmata och eventuellt den ersättning man vill ha om man tänkt ge det. Både flaska och ersättning finns ju på BB men ofta bara en sort, så har man särskilda önskemål kan det va värt att ta med men har man inte det så skitsamma!

• Nån mysig duschtvål, hudkräm och schampoo. Tvål och schampo finns men inte av nån särskilt bra kvalitet och det kan vara nice att göra första duschen efter förlossningen så mysig som möjligt.

• Mjukt toapapper brukar många säga pga det på BB ofta är hårt. Jag känner själv att om man föder vaginalt så är det skönast att skippa toapapper helt och duscha av sig hellre än att torka. Men det kan va nåt att överväga.

Annons

• Salva till ömmande bröstvårtor eller torr bebishud är det många som ber om, så det kan va nåt att packa med. Men ni vet vi barnmorskor tycker ju man kan smörja allt med bröstmjölk istället. Livets egen salva.

• Nåt att sätta upp håret med. Skriver detta enbart för jag tyckte det var sjukt jobbigt när jag inte hade en toffs.

• Bindor ska finns på BB, i somras var vi tyvärr med om att de tog slut hos leverantören vilket va hemskt. Men det kan va värt att ta med några om man gillar en viss sort. De på BB är av varierande kvalitet.

• Mobilladdare

• Goda energi/näringsrika snacks och drycker. När man föder barn är man inte alltid så pigg på att äta men man kan behöva energi. När barnet väl är fött vill man ofta få i sig något fort och ammar man måste man få i sig lite extra energi.

Annons

Ja det var väl det! Uppdaterar om jag kommer på nåt mer eller får ett bra förslag.

Juste jag kanske ska nämna att man i regel är på BB minst en natt om man är omföderska och minst två om man är förstföderska. Tidig hemgång innebär att man åker hem 6-24 timmar efter förlossningen, det sker ibland om familjen önskar det men man ska gärna ha haft en helt komplikationsfri förlossning då. Hur länge man stannar varierar beroende på hur allt går såklart och hur familjen mår, föder man prematurt t.ex. så kanske man måste spendera lång tid på neo och då får man tänka om lite kring packning.

Ok hoppas ni fick lite bra tips. Kram!

 

9 kommentarer till “Packa förlossningsväskan!”

 1. Linda skriver: 28 februari, 2020

  Vattenflaska var min bästa grej! Jag var så törstig. Nästan allt annat vi släpade med var onödigt men vi var inte inne så länge.


 2. Ella skriver: 29 februari, 2020

  Halloj! Fint inlägg!
  Ska dock bara säga att vi absolut inte fick blöjor, och betraktades som helt vansinniga och bortskämda som trodde det skulle finnas, när jag födde mitt första barn på Visby lasarett. Vi fick typ ”låna” kanske tre av nån kass kvalle ”Som nån hade lämnat” men sen fick maken tuta iväg o köpa typ 3 timmar efter förlossningen! Så bra att ha med om man vet med sig att man bor i ett fattigt landsting!

  Extremt lyxigt på sös att man fick libero touch o att det kändes som att det var sponsrat så det fanns överallt och generöst!


  1. asabea skriver: 01 mars, 2020

   Är det sant! Där lärde jag mig nåt nytt. Jag ändrar!


   1. Malin skriver: 03 mars, 2020

    Fanns inga blöjor när jag födde första barnet 2016, men nu när jag födde i oktober 2019 så fanns det startpaket från libero som man fick med blöjor och mössa (så sponsrat av libero och inget bb betalade för)


 3. Sofia skriver: 11 mars, 2020

  Bröstpump?! Är det något som alla behöver? Jag har försökt läsa på om amning och fattar det som att det är ett samspel mellan hur mycket barnet ammar och hur mycket mjölk brösten producerar men är inte helt med på var en pump kommer in i bilden om man inte har behov av att spara mjölk? Är det för att öka produktionen i början om barnet inte vill/orkar/kan äta?


  1. asabea skriver: 12 mars, 2020

   Hej! Bra fråga! Jag svarar i ett inlägg under dagen.


   1. Sofia skriver: 28 mars, 2020

    Tack!


 4. Amy skriver: 21 mars, 2020

  Hej!

  Vi fick typ tipset att ha med oss bekväma tofflor till BB av vår barnmorska, och på föräldrakursen sa man att ”ni har redan det som behövs – mat, kärlek, värme. Men legitimation får ni inte glömma!” typ…nu tittar ja tillbaka med stooor ångest på en bebis som låg första nätterna i sin lilla plastlåda på en madrass med ett örngott som filt för det var det som fanns på BB sös. Absolut jag hade ju kunnat googla mig till att filt behövdes, men trodde att allt skulle finnas för det hade ju alla sagt på MVC. Vi hade med oss kläder och bärsjal till bebis men inte mer än så. Känner mig ändå ledsen över detta. Så omysigt för bebis att sova med örngott?? Eller hur mycket påverkas hen av första nätterna?


  1. asabea skriver: 21 mars, 2020

   Ja det var lite vilseledande av MVC att säga så för det är så olika vad olika kliniker erbjuder på BB. Filt har jag inte sett någonstans. Men du, jag tror knappast er bebis led av att få sova med örngott första natten 🙂 De klarar betydligt värre omständigheter än så.


Dela på:
Annons
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/barn/rosa-smoothie/