Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Hemförlossning i region Stockholm

Igår eftermiddag bestämdes det att Karolinska Universitetssjukhuset Huddinge fick godkänt på sin ansökan om tillägg för hemförlossning inom vårdval förlossning. Det är möjligt sedan 2019 för alla kliniker i Region Stockholm att ansöka om ett sådant tillägg men hittills är det bara KS Huddinge som sökt. De har sedan september erbjudit hemfödslar inom inom projektet Min Barnmorska, men nu blir det alltså lite mer officiellt och man kommer kunna göra det på en lite större skala. Beslutet togs som sagt igår och om jag förstått rätt så kommer ett avtal skrivas först nästa vecka.

Annons

Fantastiska nyheter känner jag. Det finns fortfarande mycket att göra, det här innebär inte att alla som vill och möter kriterierna av att vara frisk omföderska i Stockholm kommer att kunna föda hemma tyvärr för det finns fortfarande begränsade resurser och det bara är en klinik i en stad. Men det öppnar en dörr! Och visar att man tar den ökade efterfrågan på allvar. Visar att det inte är omöjligt att som sjukhus också bedriva hemfödslar. Jag hoppas och tror att det här kommer vara starten på att fler kliniker och regioner tar efter. Vill du föda hemma, oavsett var du bor så är det inte fel att skriva till kliniken där du planerar föda om ditt önskemål att kunna föda hemma med barnmorska. För att visa att efterfrågan finns. Drömmen är att det här ska erbjudas i hela Sverige framöver. Långt dit som sagt men idag firar jag det lilla steget dit som detta innebär.

Annons

 

Från Dagens Medicin
Annons

Dela på:
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/barn/babypottning-tips/