Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Förlossningsrädsla

Fick den här frågan idag:

Vad har du för tips för att minska förlossningsrädsla?

Jag tänkte dels svara på den frågan men också skriva lite om förlossningsrädsla generellt.

Med tanke på det jag skrev i mitt förra inlägg och den bild av förlossningsvården som ofta visas i media så är det kanske inte så konstigt att förlossningsrädslan ökar, inte minst i Stockholm. Cirka 20% av gravida i Sverige tros lida av förlossningsrädsla, men det kan även drabba personer som inte är gravida och medföräldrar.

Annons

 

Annons

Orsaken till rädslan är olika. Det kan va rädsla för smärta, bristningar, för att tappa kontrollen, oro att lämnas ensam, att inte få plats på förlossningen, att vara blottad, sjukhusrädsla, tidigare trauma etc.

Inom vården brukar man kategorisera förlossningsrädsla beroende på svårighetsgrad:

1. Lätt (oro): Kan prata om förlossningen utan ångest. Tar till sig muntlig och skriftlig info. Följsam till kroppens förändringar under graviditeten. Kan lugnas vid samtal om förlossningen.

2. Måttlig (rädsla): Visar ångesttecken vid samtal om förlossningen. Tänker ofta på förlossningen och har svårt att se sig själv föda. Har en negativ syn på hur förlossningar går till och sjukvården funkar.

3. Svår (skräck). Ångest vid samtal om förlossningen och pratar helst inte om den. Kan inte se bilder på förlossningar. Sömnsvårigheter, vaknar med ångest. Gråter ofta hemma. Koncentrationssvårigheter. Undviker att förbereda inför att barnet ska komma. Skjutit upp att bli gravid eller gjort abort p.g.a sin rädsla.

 

Annons

Man skiljer även på primär och sekundär förlossningsrädsla. Primär innebär att man har en rädsla under eller innan en graviditeten medans sekundär innebär att man utvecklar en rädsla efter att man genomgått en förlossning. Hur handläggningen ser ut beror dels på förlossningsrädslans svårighetsgrad och på om den är primär eller sekundär.

Riktlinjerna i Stockholm ser ut som så att om en gravid uttrycker att hen är förlossningsrädd eller önskar planerat kejsarsnitt för att undvika en vaginal förlossning så ska vissa insatser sättas in. Man brukar då bli ombedd att skatta sin rädsla 0-10 och beroende på vart man skattar sig så sätts olika typer av stöd in.

 

Exempel på åtgärder kan vara extra samtal med sin barnmorska på mödravården alternativt remiss till samtalsbarnmorska. Det brukar även finnas möjlighet att göra en tydlig förlossningsplan baserat på den gravidas önskemål. Ett exempel på vad som kan stå där är att man önskar prova att föda vaginalt men att man ska få möjlighet att bryta för kejsarsnitt om man så önskar.

Vid primär förlossningsrädlsa behöver man i regel gå på samtal med barnmorska och förlossningsläkare innan beslut tas om planerat kejsarsnitt om det är det man önskar.

 

Annons

 

Här kommer mina tips till dig som är förlossningsrädd

* Prata med en barnmorska på MVC, vare sig du är gravid eller inte. Barnmorskan kan hjälpa dig att hitta rätt stöd. Det finns möjlighet till samtalskontakt på auroramottagningen eller liknande.

* Försök att bena ut (skriv gärna ner) exakt vad det är du är rädd för.

* Om du klarar det så försök skaffa saklig kunskap om hur en förlossning går till, vilka faser den består av och hur de brukar se ut. Det är inte alla som håller med men jag tycker kunskap lugnar.

* Undvik familjeliv och andra sajter där personer berättar skräckhistorier.

Annons

* Följ positiva förlossningskonton

* Väntar du barn så rekommenderar jag att investera i en förlossningsförberedande kurs, exempelvis Föda Utan Rädsla.

*Ha med någon du litar på utöver din partner på förlossningen. Någon som kan agera doula och stötta dig (och ev partner) under förlossningen. Det kan vara en utbildad doula men det kan lika gärna vara en vän eller syster till exempel, det viktiga är att det är någon som kan läsa av dig och som vet hur du blir trygg. Jag hade med min storasyster vilket jag nämnt massa gånger, och det var verkligen underbart på alla sätt).

 

Referenser

Annons

6 kommentarer till “Förlossningsrädsla”

 1. Madelene skriver: 02 augusti, 2019

  Hej! Tack för en jättebra blogg! Min fråga: om förlossningsrädslan handlar om rädsla för bristningar och förlossningsskador? Alla skador kan ju inte lagas idag! Hur ser forskning och erfarenhet på hur man kan minska risken för bristning/skada? Vilka förlossningsställningar är bäst? Ska man smörja och massera perineum/vagina så att den töjer sig i förväg? Vilken riskanalys kan göras under graviditet och förlossning? Jag menar, ingen läkare el barnmorska kan ju ge en ett 100 % definitivt lugnande besked att jag inte kommer få en skada. Och om skadan sker, är ju eftervården katastrofal. Att ens kunna bli rätt undersökt, bli diagnosticerad, och få rätt hjälp efteråt verkar ju omöjligt.


  1. asabea skriver: 11 augusti, 2019

   Hej!! Jag ska fortsätta min bristningsskola asap och prata mer om dessa saker. Tack för påminnelsen! Men kan svara dig lite kort här. Engagemanget och kunskapen kring bristningar har verkligen gått framåt de senaste åren, det är stor skillnad på kunskapen kring anatomi och hur man ska sy nu jämfört med för bara 5 år sen. Sida och fyrfota är två avlastande ställningar, men det beror på situationen. Utveckla vad du menar med riskanalys, kring vad? Det skadar inte att smörja och massera perineum men har inte visar sig minska risken för stora bristningar dock att det i en studie har visade sig minska risken för klipp.
   Gällande att bli rätt undersökt efteråt osv så beror det tyvärr mycket på vilken avdelning man hamnar på och vilken barnmorska man får.


   1. Madelene skriver: 16 augusti, 2019

    Tack för svar! Jag har förstått det som att riskanalys under graviditet inför ev förlossningsskada är att se om bebis blir stor, dvs man kan göra tillväxt-UL. Men samtidigt har jag hört de som säger att det inte är tillförlitligt, bebis kan vara mycket större än vad tillväxt-UL har visat ändå.
    Vilka riskanalyser av förlossningsskador kan göras under FL? Jag kommer få panik om det visar sig att jag måste få sugklocka eller tång tex, då är ju risken för grad 3-4 där direkt. Och vad är riskerna för levatorskador, de som även inte kan lagas? Hur kan de förebyggas?


    1. asabea skriver: 20 augusti, 2019

     Man tittar framförallt på förlossningens progress, att det inte är för utdraget förlopp, framförallt nedträngning och utdrivning. Under krystskedet vilket är det mest kritiska så har barnmorskan uppsikt över perineum och bedömer om det ser stramt ut tex och gör därefter bedömningar/åtgärder. Hastigheten på framfödandet och val av förlossningsställning är också viktiga faktorer.

     Tång används väldigt sällan skulle jag säga, sugklocka desto oftare och det är verkligen ett toppenredskap som kan vara till stor hjälp för en trött mamma eller en bebis som inte mår bra och behöver komma ut fort. Kolla gärna min story om det på instagram för att lära dig med.

     Levatorskador är än så länge ett väldigt outforskat område.


 2. Sandra skriver: 07 augusti, 2019

  Hej Asabea! Tack för en fin blogg, jag har precis hittat hit och suttit och läst länge 🙂 Bra att läsa ett INFORMATIVT inlägg om förlossningsrädsla. Jag försöker läsa om ämnet men tycker ofta det blir så vinklat, de som själva är förlossningsrädda beskriver ju ofta som en ”kamp” mot vården… Och sen finns det inlägg från personer (som själva inte har förlossningsrädsla) som tycker det är bortskämda 90-talister som är rädd för en liten bristning och helt struntar i hur dåligt det är för barnet med kejsarsnitt.
  Men två frågor på ämnet:
  Får man avstå från att föda vaginalt pga rädsla, eller måste det finnas fysiska orsaker?
  Går det att prata med barnmorska/läkare om detta INNAN man blir gravid och liksom få en bedömning och plan? Jag är så pass rädd för att föda, att jag inte vet om jag vill ha barn om jag behöver föda vaginalt. Detta KAN ju ändras när jag blir gravid (det hade ju varit härligt!) men jag vettetusan om jag vågar bli det om jag inte vet..


  1. asabea skriver: 11 augusti, 2019

   Hej Sandra! Ja det går absolut att bli beviljad planerat kejsarsnitt med förlossningsrädsla som indikation. Dock att det oftast krävs att man gått i samtal med aurorabarnmorska eller motsvarande först. Det går också att få tala med barnmorska om detta innan en graviditet, ta kontakt med din närmaste MVC och prata med dem om hur ni kan gå till väga. Tveksamt dock om en läkare kan bevilja planerat kejsarsnitt redan innan en graviditet.


Dela på:
Annons
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/okategoriserade/en-selfiesession-skadar-inte/