Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Doula

Förra veckan hade jag den stora äran att få vara med som doula när en av mina vänner födde barn. Det är den tredje vännen vars förlossning jag fått vara med på och fler ska det bli hoppas jag! Jag tar det verkligen som en ära att de vill ha mig där under en så otroligt viktig stund. Det var en jättefin förlossning där jag tror min närvaro gjorde nytta. Min vän som varit väldigt förlossningsrädd och från början var helt inställd på att föda med planerat kejsarsnitt födde till slut vaginalt (med en tydlig förlossningsplan där hon fick bryta för snitt när hon ville) sa dagen efter förlossningen att hon vill göra det igen. Bästa betyget ju! Jag är så otroligt stolt över henne. Det är nåt magiskt med att se sina vänner föda barn, det ger mig ett helt annat band till dem och jag lär känna dem på ett djupare plan.

Annons

Det här med att ha med någon utöver partner på sin förlossning, hur känner ni kring det? Jag, som ni kanske vet, är 100% positiv till det. Jag själv hade med min ena storasyster som doula (mer om henne längre ner), det visste jag att jag ville så fort jag fick reda på att jag var gravid. Inte för att jag var förlossningsrädd alls men jag tycker själv det skulle kännas orimligt att bara ha med min kille som aldrig varit med om en förlossning tidigare och som själv är på helspänn och snart ska bli förälder för första gången. Jag ville ha med henne som stöd för både mig och honom.

 

Annons

Annons

 

I Sverige har vi en kultur där förlossningar anses vara något privat, som oftast sker mellan den födande och hennes partner (plus massvis med personal på sjukhus). I många andra länder ser det ju väldigt annorlunda ut. Inget är rätt eller fel men det man vet är att kontinuerligt stöd under en förlossning har positiva effekten på förloppet. Studier har visat många positiva effekter av att ha doula bl.a minskad risk för kejsarsnitt, kortare förlossning och minskat behov av medicinsk smärtlindring.

För er som inte vet så är en doula en person som ger stöd till den födande och partner under graviditet, förlossning och närmsta tiden efter barnet är fött. Till skillnad från barnmorskor och annan vårdpersonal så har de inget medicinskt ansvar utan är enbart där för att ge stöd. Nåt som är så otroligt viktigt när man föder barn. Rent praktiskt kan en doula hjälpa till att förmedla den som föder eller partners önskemål till personalen, bidra med kontinuerligt stöd vilket tyvärr inte alltid kan erbjudas av personalen på förlossningen, hjälpa till med avslappning i form av massage, andningsövningar, se till att paret äter och dricker etc. Man kan gå en doulautbildning och bli certifierad doula men en doula kan också vara självlärd. Jag är inte utbildad doula men säger att jag är doula när jag är med på en förlossning som stöd utan medicinskt ansvar.

Annons

När min syster var med på min förlossning så var hon inte utbildad, men hon fick mersmak för jobbet och utbildade sig. Jag kan varmt rekommendera att ha med henne på ens förlossning, även om jag såklart är partisk 🙂 Vill ni kontakta henne kan ni göra det på @curlydoula på Instgram till exempel. Vill ni ha hennes privata nummer kan ni kontakta mig.

 

Annons

 

Så man kan alltså anlita en utbildad doula som man inte nödvändigtvis känner sen innan som man betalar ett arvode till. Men man kan också använda sig av en stödperson i sin närhet, så som jag gjorde, en vän, ett syskon, ens mamma eller nån annan man litar på. Jag tror verkligen starkt på att ha ett extra stöd med sig! Inte minst kan det vara skönt vid utdragna förlossningar där man kan turas om och vila. Eller om det sker någon komplikation och mamma och barn behöver skiljas åt, då brukar partner ofta få följa med barnet och mamman lämnas ensam med personalen, vid ett sånt tillfälle kan ett extra stöd av nån man känner och litar på vara ovärderlig kan jag tänka mig. Om man väljer att ha med en närstående tycker jag det är bra om man pratar ihop sig innan om vad alla partner har för förväntningar på varann och förlossningen, vilka eventuella farhågor man har osv inför förlossningen.

 

Nästa gång jag föder barn vill jag ha med mig båda mina systrar och eventuellt också en vän som gärna vill vara med ????

Annons

4 kommentarer till “Doula”

 1. Hannaumealvenstad.se skriver: 27 januari, 2020

  Så oerhört häftigt att få vara doula för någon annan. Jag skulle så gärna uppleva en förlossning där det inte är jag som föder, haha!


  1. asabea skriver: 02 februari, 2020

   Ja det är verkligen magiskt!


 2. Ellen skriver: 27 januari, 2020

  Finns det någon begränsning för hur många personer man får ha med sig? 🙂


  1. asabea skriver: 02 februari, 2020

   Antal personer ska ju inte störa vårdpersonalens arbete så det beror lite på. Det finns ingen bestämd gräns för antal personer, tyvärr är det så att mycket beror på den aktuella barnmorskan. Vissa har satt nån egen gräns om att man tex inte får ha med mer än två. Men min syster tex hade med sig sin man, vår mamma och pappa och mig och vår andra syster, och det gick hur bra som helst! Hon var tydlig med att hon blev tryggare om vi alla var där.


Dela på:
Annons
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/barn/tack-snalla-ni/