Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Berättelser om att vilja föda hemma

Som de flest nog förstått så ligger hemfödslar mig varmt om hjärtat. Att föda mitt andra barn hemma var nog den mest stärkande och livsomvälvande händelsen i mitt liv. Viljan att föda hemma kändes i hela min kropp när beslutet väl var taget, hela mitt väsen sa till mig att det var det jag ville, det jag behövde. Jag är så tacksam till allt och alla som hjälpte mig genomföra det.

Annons

Nu vill jag göra vad jag kan för att fler, som önskar det, ska få möjligheten att föda hemma på sina villkor och att det inte ska vara ett privilegie som baseras på ens ekonomi och vart man bor i landet. En del i att åstadkomma det tänker jag är att öka förståelsen för varför vissa av oss vill föda hemma och hur det går till när beslutet väl taget. Jag tänker att för somliga kanske faktiska berättelser från riktiga människor med verkliga upplevelser kan vara lättare att ta in än den mängd forskning som visar på fördelarna med att föda hemma med barnmorska vid ett förväntat normalt förlopp. Jag vill även att ni som planerar för en hemfödsel eller funderar på det ska ha möjligheten att ta del av andras upplevelser och förhoppningsvis känna er stärkta av det.

Annons

Därför bad jag de som följer mig på Instagram som nyligen har fött hemma (frivilligt) att skriva till mig om de ville dela med sig om varför de önskat en hemfödsel och hur den upplevdes. Jag bad även om berättelser från de som planerat för hemfödsel men av olika anledningar behövt föda på sjukhus. Responsen var så mycket större än jag väntat mig. Jag är alldeles tagen och ser fram emot att dela dessa generösa berättelser och bilder med er. Vissa har önskat att vara anonyma, andra inte, vissa har delat med sig av foton de tillåtit mig att visa. Jag har inte sållat bland berättelserna utan planerar att dela alla jag fått in. Jag tänkte dela dem i tre delar: Önskade hemfödslar som blev sjukhusfödslar, partners erfarenheter av hemfödsel och berättelser från dem som fött hemma planerat. Den sista delen kommer vara längst men allt är fantastiskt fin läsning som jag hoppas många ska ta del av.

 

Annons

2 kommentarer till “Berättelser om att vilja föda hemma”

  1. Maja skriver: 08 januari, 2021

    Till sjukhus för smärtlindring: Synd att den födande mäter kompetensen i den ”unga” och den ”äldre” barnmorskan.

    Vänligen en som ofta blivit värderad som oerfaren och okompetent pga ser yngre ut än vad jag är långt före jag ens fått bevisa vad jag går för.


    1. asabea skriver: 08 januari, 2021

      Va synd att det var det som stack ut för dig bland alla dessa berättelser. Men det är väl djupt mänskligt att beröras av det som rör en själv.


Dela på:
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/livet/min-och-barnens-upplevelse-av-att-ha-corona/