Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Att vilja föda hemma. Del 2: Partners upplevelse

Del 2 av 3 i serien berättelser om hemfödslar lyfter två partners upplevelser och erfarenheter av hemfödsel. Del 1 om när en önskad hemfödsel slutar på sjukhus hittar du här.

 

Från skeptiker till förespråkare

Cornelia’s (@doula.cornelia på Instagram) mans berättelse. Cornelia’s egna berättelse kommer i del 3.

Annons

Hej, min fru kom med den briljanta idén att föda hemma 🤔. Jag var mycket skeptisk och vägrade från början. Eller kanske mer rädd! Jag har väl någon tanke om att jag ska vara den som skyddar min fru och mitt barn genom att kunna köra in dom så fort de dags, och nu blev det borttaget från mig.

Annons

Efter många samtal med min fru, där jag vägrat att ha lyssnat och skyllt på att det är match på tv för att jag inte vågar lyssna, så gick jag med på hem födsel, lr jag gick med på att lyssna. Så när jag precis har börjat ta in att vi ska föda hemma så berätta hon om att föda i badkaret 🧐. Så hamna jag på noll igen och sa att det var omöjligt. Värsta jag hört kände jag direkt när hon kom med den idén.

Vi har i alla fall samtal med barnmorskan som ska vara med på hemfödseln (Sepideh årets barnmorska) efter det samtalet så känd jag att okej, vi kör! Jag var nervös över hela förlossningen hur allt skulle gå, men ändå en lugn känsla eftersom min fru var super lugn och det här var hennes dröm förlossning sedan långt tillbaka. 

När värkarna börjar komma på natten, och hon väcker mig. Så vaknar jag till att hon har förberett hemma, med att ja dragit för gardinerna, tänt ljus, lagt fram barnens lekmadrass som de gör kullerbyttor på 😂, allt var super mysigt, så när våra 2 döttrar vaknar upp, tror de att det är kalas 🥳😂. Men vi berättar att deras farfar ska komma och hämta dom för att deras lillebror ska komma idag. Då åker iväg och frugan går lugnt runt i lägenheten och har värkarna. Hon är helt fantastik och allt känns så lugnt och naturligt. Och vi är i vårt hem 🥰. Vi behöver inte stressa iväg, klä på oss ytterkläder, vänta på hissen, försöka få in henne i bilen, pausa på vägen pga av värkarna, utan vi är redan hemma i vår egen BB, helt fantastiskt ☺️. Samtidig håller vi kontakten med barnmorskan om vad vi ska tänka på och annan info. 

Jag sätter på kaffe och gör några mackor eftersom klockan är runt 07.00-08.00, som om allt är som vanligt. Runt 09.00 börjar värkarna bli tätare, vi flyttar in till badrummet och Barnmorskan är påväg upp i lägenheten. När hon kommer in så hoppar frugan in i badet och tar sista värkarna och hon förlöser vår son och får ta honom själv upp till sin famn ❤️🥰. 

Hela upplevelsen var helt overklig, helt galet och fantastik på samma gång. Helt plötsligt är vår son där, i badrummet i vårt hem☺️ Behövde inte åka hem efter någon dag på sjukhuset, vi var redan hemma. Jag har rekommenderat hem födsel till alla mina vänner 😊, och det är det självklara valet, om man har möjlighet och själv vill det så klart.

Annons

 

Beundran, en uns avundsjuka och ett helt rätt beslut

Malte’s berättelse, @maltevisnekn på Instagram. Födande, Rebecka. Doula, Matilda @matildasprofylax. Barnmorskor Gennet och Cita från @barnmorsketeamet.

 

Hej Asabea! Här kommer då en partners berättelse om hemförlossning:)

Annons

Den 22a december födde min partner vårt första barn hemma i vattenbassäng i vardagsrummet med stöd av mig, en doula samt två barnmorskor. En helt makalös förlossning!

Ganska tidigt i graviditeten bestämde vi oss för att vi ville föda hemma. Både på grund av dragningskraften mot hemmets trygghet samt ”bortdragningskraften” mot sjukhusmiljö och risken att jag inte fick vara med pga Covid19. Och vilket absolut helt rätt beslut vi gjorde <3 Förlossningen tog åtta timmar och alla inblandade gjorde en sån otroligt fin kraftbedrift. Vår doula Matilda hade en fantastisk fingertoppskänsla och kände av när de rätta orden behövdes sägas och när tystnaden rådde bäst, och hennes lugna närvaro smittade av på hela upplevelsen.

Våra två barnmorskor Gennet och Cita var precis vad vi som födande par önskade oss; ett inlyssnande och respektfullt tillgångssätt där allt blev gjort på min partners villkor och godkännande. De gjorde allt i våran takt, (förutan när navelsträngen var runt barnets hals, då var de där på en gång helt utan tvekan och fixade det).

Bebisen gjorde också en kraftprestation och hade redan i veckorna innan lagt sig tillrätta och gjorde alla dom rätta rörelserna under förlossningen. Vilket vackert symbiotiskt samarbeta mellan mellan mamma och barn!

Jag själv var ett fantastiskt stöd (i all ödmjukhet), jag fanns med under och mellan varenda värk. Det gjorde ont att se min älskade i såna extrema smärtor, men jag förmådde att vara med det, att acceptera det och acceptera att jag inte kunde förändra det, och att framförallt inte låta det påverka min förmåga att finnas där för henne. Upplevelsen att ta emot barnet när han kom ut var obeskrivlig.

Annons

Den sanna mästaren av förlossningen var såklart min partner själv! Wauuuu vilken kraft och styrka hon visade, jag är så full av beundran, respekt, mjukhet och kärlek (och lite avundsjuka hihi). Hon var som en blandning av ett vilddjur och en krigare. Vilket otroligt urbrölande hon hade i sig och sättet hon mötte varenda värk som en krigare och besegrade varenda en, utan medicinsk smärtlindring och bara med hjälp av vattnets mjukhet, hennes röst och peppen från oss runt henne kämpade hon sig genom denna kraftbedrift. Hon var så grym på att stänga av huvudet och istället lyssna in och tillitsfullt fullt ut följa kroppen. Jag tror att precis denna tillit och förtroende till hennes egen kropp och dens förmåga belönade sig i en självuppfyllande profeti; hon klarade förlossningen så fantastiskt vällyckat helt enkelt för att hon hade tron på det. Hon bar så starkt och tryggt sin egen förlossning och ägde den från start till slut.

Så nu i efterhand kan vi se tillbaka på en helt makalös förlossning med en stor glädje över valet att genomföra den hemma. Under förlossningen var det en sån trygghet att vara i hemmets bekanta omgivningar och den mysiga inredning som vi hade fixat innan. Det var så otroligt skönt att miljön runt om oss på inget sätt störde utan bara utvidgade tryggheten. Och efter förlossningen var det så obeskrivligt skönt att vi kunde lägga oss i vår egen säng i vår eget sovrum i vårt eget hem, med vår egen mat i kylen och vår egna kläder i garderoben. Ahhh.

Skulle kunna skriva mera men det ligger en liten skrutt här bredvid som vill gosas <3 

Allt bäst och tack för all fint du bidrar med!!

M

Annons

IMG_7729.jpeg

 

Tack till er två som delat med er. Jag hoppas få in fler upplevelser ur partnerns perspektiv och kommer i så fall uppdatera det här inlägget. Kanske att jag kan få min kille att skriva ner hans upplevelse också!

Dela på:
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/forlossning/att-vilja-foda-hemma-del-1-nar-det-slutar-pa-sjukhus/