Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Att föda hemma, en fråga som berör

Häromdagen la upp ett öppet brev till Socialstyrelsen skrivet av en hembarnmorska. Jag fick direkt många reaktioner i min inkorg, merparten som applåderade initiativet och tyckte det var hög tid att vi förändrar synen och valmöjligheterna kring födande, men även en del som var kritiska till hemfödslar och tyckte det var ansvarslöst av mig att promota det. Motiveringen var då att det kan innebära fara i akuta situationer. Så är det när man pratar hemfödslar, det väcker många känslor. Vi är många som brinner för att bevara, eller snarare få tillbaka möjligheten att föda hemma i Sverige och det är lika många (om inte fler?) som skräms av tanken att föda hemma långt ifrån en operationssal.

Annons

 

Annons

Som jag berättat här tidigare så hoppas jag på att föda hemma denna gång. Jag säger hoppas för en förutsättning är att graviditeten fortsätter att vara lågrisk och okomplicerad, i annat fall blir det sjukhus. För detta kan jag inte nog poängtera, att forskningen tydligt visar att om man som jag är en frisk omföderska med en tidigare normal graviditet och förlossning och nuvarande normal graviditet och förväntad normal förlossning så är det inte förknippat med högre risk för vare sig den som föder eller för barnet som ska födas att göra det hemma. För den som föder är risken för komplikationer som stor blödning och allvarlig bristning faktiskt mindre. Det finns flera studier (några av dem länkade nedan) på detta så det är inte bara jag som tycker saker.

Om man däremot har en komplicerad graviditet med någon riskfaktor är obstetrisk enhet det säkraste alternativet enligt forskningen.

Annons

Jag vill även poängtera att jag såklart förstår att det inte passar alla att föda hemma även om man kan. Det jag önskar är att vi i Sverige ska ge de som ska föda fler valmöjligheter. Ett drömscenario vore att ha det som i Storbritannien där man kan välja mellan att föda på sjukhus, barnmorskeledd enhet, antingen fristående eller i anslutning till sjukhus eller i hemmet.

Bild på ett Birth Center i USA. En barnmorskeledd enhet där man jobbar för kontinuitet under graviditet och förlossning och där förlossning får ske i en hemlik miljö. Motsvarande Södra BB som fanns på SÖS i Stockholm men stängdes ner.

Tyvärr ges inget annat val än att föda på sjukhus i de allra flesta delar av landet idag. Det tycker jag är otroligt sorgligt att man både ignorerar forskning och kvinnors önskemål i och med det. Barnmorskeledda enheter som hade hand om landets mest nöjda familjer stängs ner och bidrag för hemfödslar dras in även om efterfrågan ökar. Här ligger Sverige väldigt efter våra grannländer. Det har konsekvenser inte bara för de som ska föda utan även för barnmorskans hantverk. Det finns inte många verksamma hembarnmorskor eftersom man i Sverige generellt inte uppmuntrar det och många av dem som är verksamma är äldre kvinnor som jobbar i många år och snart kommer gå i pension. Om de inte har någon att lämna över till och dela sin kunskap med så går så otroligt mycket kompetens förlorad och det skär i mitt hjärta. Jag hoppas så att jag ska kunna se en förändring av svensk förlossningsvård under mitt arbetsliv och att jag kan vara en del i att skapa den förändringen.

Annons

Forskning om att föda hemma

På Fodelsehuset.se har de samlat och sammanfattat aktuell forskning om födelseplats på ett väldigt tydligt sätt. Klicka här för att komma dit!

3 kommentarer till “Att föda hemma, en fråga som berör”

 1. Sandra skriver: 09 maj, 2020

  Nyfiken, vad tycker du kring klassaspekten av att föda hemma?


  1. asabea skriver: 09 maj, 2020

   Jag tycker att det är katastrof och farligt för det har lett till att personer som verkligen önskar att föda hemma men inte har råd eller inte har tillgång till barnmorska av annan anledning väljer att föda oassisterat hemma. I Sverige 2020 ska det inte vara en ekonomisk fråga var man föder.


 2. Moa skriver: 09 maj, 2020

  Så bra att du lyfter detta! Instämmer helt.


Dela på:
Annons
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/mat/frukost-vafflor-med-roda-linser/