Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Affirmationer inför födsel

Som jag skrivit om tidigare så var affirmationer ett väldigt värdefullt verktyg för mig i förberedelsen inför min andra födsel. Det är en av hörnstenarna i hypnobirthing som kan användas av alla oavsett vad man önskar sig av sin födsel. Affirmationer kan användas av vem som helst när som helst egentligen men är kanske särskilt värdefulla inför en så avgörande händelse som en födsel.

Annons

Ordet kommer från latinska affirmare som betyder ”att göra stadigt, stärka”. Affirmationer handlar just om att stärka oss genom att få oss att tro på möjligheten att vi kan nå ett mål vi vill manifestera. Genom positiva affirmationer kan man bryta cykler av negativa tankar, negativa ord och i sin tur negativa handlingar. Det handlar om att vi i mångt och mycket är vad vi tänker.

De funkar bäst om de är korta och positiva med tre eller färre komponenter. Lägg fokus på det du vill ska ske snarare än det du inte vill ska ske. Säg din affirmation högt, gärna flera gånger per dag, målet kan vara repetera affirmationen tre gånger i följd tre gånger per dag. Just idag upprepar jag ”jag är effektiv, jag är lugn, jag är tillräcklig”. För det är vad jag behöver tro på just idag.

När det gäller långsiktiga manifestationer inför en födsel t.ex. så skriv gärna ner och sätt upp dina affirmationer där du kommer se dem ofta tex på spegeln, på dörrar, som screensaver, på kylskåpet, på toan etc. Ju mer du ser och uttalar dem ju mer fäster de sig i ditt sinne och blir verklighet, ett kraftfullt verktyg att ta till i livet och under födsel.

 

Annons

 

Exempel på affirmationer i ens dagliga liv:

Jag är avslappnad, entusiastisk och glad över livet. 

Jag har tålamod med mig själv och andra. 

Jag tar hand om min kropp och mitt sinne. 

 

Exempel för affirmation inför att föda:

Jag lämnar över födseln till min kropp och mitt barn. 

Annons

Ju mer födseln fortgår desto mer avslappnad blir jag. 

Födandets kraft är inte starkare än mig, kraften kommer från mig

 

Exempel på affirmationer för partner/stödperson:

Jag är lugn, självsäker och fokuserad medans jag stöttar min partner under födselns alla faser

Jag hjälper min partner känna sig trygg och älskad genom hela födseln 

Min trygga närvaro är betydelsefull

Annons

 

Har ni använt er av affirmationer? Vad är er erfarenhet av det i så fall?

2 kommentarer till “Affirmationer inför födsel”

  1. Lovisa skriver: 01 juni, 2021

    Jag blev inspirerad av dig att använda mig av affirmationer under min första förlossning nu i februari i år och det hjälpte jättemycket! När värkarna var som svårast och tankarna var låsta på smärtan, så hjälpte det att ge hjärnan något annat mer konstruktivt att tänka på. Det och att räkna andningscykler var guld värt!


    1. Asabea Britton skriver: 03 juni, 2021

      Åh så kul att höra!


Dela på:
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/blw/avokado-hack/