Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Om att mamma och barn ska separeras efter förlossning om mamma är smittad

Nu är det många som har frågat mig vad jag tycker om att vissa svenska sjukhus har infört riktlinjen att en covid-19 smittad mamma ska separeras från sitt barn i 14 dagar eller i 24 timmar tills provsvar kommit om man uppvisar symtom. Jag delade den informationen på min Instagram förra veckan men valde att radera den igen för att jag ansåg att det skulle spä på en redan ohälsosam oro som många gravida bär på. En oro som för de allra flesta är oro i onödan. Jag skrev istället att de som önskar veta hur riktlinjerna för smittade nyförlösa ser ut kan skriva till mig personligen och fråga så svarar jag på det jag kan. Responsen på det var delad, många menade att de lugnas av information för att de då kan förbereda sig mentalt, medan andra upplevde att det var tvärtom, att för mycket information om allt som kan gå illa är stressande.

Annons

Hur som helst nu är informationen ute och några kliniker har gått ut med det på sina sociala medier så jag väljer att bemöta det här.

Annons

Jag tycker att fodamedstod.se har skrivit väldigt bra om det och formulerat sig precis så som jag själv tänker, läs gärna hela inlägget här. Här följer några utdrag ur hennes text:

De pediatriska sammanslutningarna i USA och Storbritannien har dragit olika slutsatser om riskerna för barn till smittade mammor. I USA rekommenderar man att barn till mammor med konstaterad Covid-19 vårdas åtskilda från sin mamma medan man i Storbritannien menar att riskerna med separation är större än riskerna med Covid-19. De rekommenderar istället att smittade föräldrar använder munskydd och är noggranna med sin handhygien när de tar hand om sitt barn.

Annons

Av de hittills kända fallen världen över har jag inte kunnat hitta att något enda dödsfall bland barn har rapporterats. Vi vet att barn utgör en väldigt liten del av andelen smittade och att de barn som har konstaterad smitta verkar få ett mildare förlopp och färre komplikationer jämfört med vuxna. Barn har inte pekats ut som en riskgrupp, tvärtom verkar många förbluffade över att just barnen verkar klara det här så bra. Vi vet inte säkert, men vi tror att det inte smittar från den gravida mamman till barnet i magen och av de prover som har tagits verkar inte heller viruset överföras i bröstmjölken.

Vårdpersonal kan vara smittbärare utan symtom och sannolikheten att barnet trots isolering från föräldrarna ändå utsätts för smitta är relativt hög med den spridning vi håller på att få i samhället. Kan vi verkligen garantera att personal finns tillgänglig som isolerat kan ägna sig åt detta? Hur säkerställs det? Och hur kommer mammor som riskerar att skiljas från sina barn att reagera? Det rimliga är att låta föräldrarna vara med sitt barn och att minimera risken för smitta genom goda hygienrutiner, det vill säga god handhygien och munskydd.

Annons

Det är fortfarande vanligt världen över att föräldrar separeras från sina för tidigt födda barn och konsekvenserna av det är välstuderade. Det är vanligare med en försämrad anknytning, depression och posttraumatisk stress hos föräldrarna och försämrad anknytning och försenad utveckling hos barnet.  

Vi vet att ammade barn oftast får mildare förlopp vid influensa och andra virusinfektioner jämfört med andra familjemedlemmar med samma infektion. Det är inte orimligt att tro att samma sak kan gälla Covid-19 tills vi lär oss mer.  Vi vet att amning har viktiga hälsofördelar för både mamman och barnet på kort och lång sikt. För barnet innebär amning bland annat minskad risk för luftvägsinfektioner, mag- tarminfektioner, övervikt, diabetes och plötslig spädbarnsdöd. Vi vet att bröstmjölken skyddar barnet mot andra sjukvårdskrävande infektioner och just nu vill vi ju att alla håller sig så friska som möjligt för att inte belasta sjukvården.

Annons

Det är viktigt att känna till sina rättigheter och vara välinformerad om risker med båda scenarion och därefter fatta ett informerat beslut. Som Föda med stöd skriver så är inte barnet helt skyddat från att bli smittad bara för att man skiljer den från mamman men däremot så vet man att den första tiden med ens barn och amningen har stor påverkan på barnets liv långsiktigt. Jag tycker även man ska väga in att barn inte verkar vara de som drabbas hårdast av denna infektion, även om vi lär oss massa nytt om viruset hela tiden och det inte går att säga någonting med säkerhet än.

Slutligen så ställer jag mig frågande till om vården har rätt att ta ifrån en förälder sitt barn i den här situationen. I regel så har föräldrarna rätt att bestämma över barnets vård tills dess att den kan vara med och bestämma själv, undantag görs om barnet behöver livräddande behandling som behöver ske omedelbart, om föräldrarna kräver en behandling som inte är vetenskapligt förankrad eller om barnet är vårdad under smittskyddslagen eller lagen om psykiatrisk tvångsvård.  Potentiell smitta med covid-19 faller inte under någon av de kategorierna så jag tänker att vården kan informera och starkt rekommendera men inte tvinga någon att skiljas från sitt barn i det här fallet. Om någon motsäger sig vårdens rekommendationer så får personalen notera det i journalen men försöka göra det bästa av situationen. Dessutom blir det väldigt skevt om olika kliniker har olika riktlinjer när det gäller en så drastisk åtgärd.

Skulle man hamna i den situationen och inte väljer att skiljas från sitt barn så kan man göra så som de rekommenderar i Storbritannien nämligen att vara noggrann med handhygien, undvika att hosta eller nysa på barnet, överväga skyddsmask när man har barnet nära, överväga att någon annan matar barnet med urpumpad bröstmjölk om man är hostig eller nyser.

Annons

9 kommentarer till “Om att mamma och barn ska separeras efter förlossning om mamma är smittad”

 1. Lisa skriver: 17 mars, 2020

  Snabb rättning av det jag tolkar som dina egna åsikter. Antar att du menar LVU (lagen om vård av unga) och inte psykiatrisk tvångsvård. 🙂


 2. Lisa skriver: 17 mars, 2020

  Är nygravid och fick precis sagt till mig att feber innan vecka 12 kan ge fostret missbildningar i bla hjärnan, stämmer det? Blev livrädd!


  1. asabea skriver: 17 mars, 2020

   Åh bli inte livrädd. Men ja hög och långvarig feber kan vara skadlig för barnet främst i tidig graviditet. Alvedon går bra att ta när man är gravid. Har man hög och/eller långvarig feber bör man kontakta vården.


   1. Lisa skriver: 18 mars, 2020

    Tack för svar <3


 3. Anna skriver: 17 mars, 2020

  Ännu en gång skriver du om hur bra amning är så att de som inte ammar känner oss dåliga. Vissa kan inte amma pga. de har haft cancer och en mängd andra anledningar.
  Det finns de som menar att fördelarna med amning är överdrivna, ex. Agnes Wold. Vad tycker du om hennes teori kring amning?


  1. asabea skriver: 18 mars, 2020

   Jag förstår verkligen inte det resonemanget, då kan man ju inte prata om fördelarna med något? Inte om träning för det finns faktiskt personer som inte kan träna, inte om vaginal förlossning för det finns faktiskt folk som måste föda med kejsarsnitt, inte om hud mot hud för det finns faktiskt personer som inte kan ha sitt barn nära. Man ska väl i huvudtaget inte berätta om de positiva sakerna med att ha barn för det finns faktiskt människor som inte kan få barn. Nä det är absurt tycker jag. Jag har aldrig aldrig sagt att det är dåligt att inte amma, jag har enbart pratat om positiva effekter av att amma. Att en sak är bra betyder inte att alternativet är dåligt. Jag blir faktiskt irriterad. Om du mår dåligt av att läsa positiva saker om amning kan det vara klokt att inte följa en person som uppenbarligen är positiv till amning. Jag håller uppenbarligen inte med Agnes Wold och hennes val av källor….


  2. Maja skriver: 18 mars, 2020

   Tråkig kommentar tycker jag! Alternativet blir ju att undanhålla information för att inte riskera trampa någon tårna och så kan vi ju inte ha det. Samtliga aspekter av barns kosthållning borde väl rimligen vara intressanta för den som ammar såväl för den som inte kan eller inte vill amma.


  3. Lisa skriver: 18 mars, 2020

   Jättebra inlägg. Det finns många som varken vill eller kan amma och det är absolut inget fel med det.


 4. P skriver: 17 mars, 2020

  Jag hade blivit skogstokig om de tagit mitt barn ifrån mig som nyförlöst.
  Sa även i början av spridningen i Sverige att om jag blir sjuk och hamnar på sjukhus så ska hon även fast hon är 10 månader och äter vanlig mat (men ammar mellan måltider och på natten).


Dela på:
Annons
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/corona/lite-goda-corona-nyheter/