Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Lite goda corona-nyheter

Det här ska inte bli en corona blogg jag lovar men jag ville bara dela med mig av lite positiva nyheter i dessa dystra tider. Nämligen att de två dokumenterade fallen av nyfödda som smittats av covid-19 verkar återhämta sig bra! Den 17 dagar gamla flickan som testade positivt för smittan i Kina i februari bekämpade den helt utan antibiotika och är nu utskriven från sjukhuset med sin mamma som också är friskförklarad. Hon hade en infektion i luftvägarna men inga andningsbesvär eller hosta så man beslutade att hennes kropp fick försöka bekämpa viruset själv. Hon fick dock behandling för en mild påverkan på hjärtat som var botad när hon skrevs ut.

Annons

Även barnet som testade positivt strax efter sin födsel i London förra veckan har återhämtat sig bra och sägs vara ”out of danger”.

Det här är endast två fall så det säger ju inte så jättemycket men jag tycker det är väldigt positivt att dessa två små liv klarat sig så bra, det bådar ändå gott.

Enligt de studier som finns verkar kvinnor och barn klara sig lindrigast undan viruset hittills.

Källor:

Annons

 

Annons

Annons

 

5 kommentarer till “Lite goda corona-nyheter”

 1. Matilda skriver: 16 mars, 2020

  Hej! Tusen tack för din fina blogg och din instagram! Du är fantastisk! Jag vet inte om detta är något som du har svar på, men jag frågar ändå då jag inte hittar information om detta någonstans. Vad händer om en mamma har en pågående coronainfektion när hon föder? Vidtar man några särskilda åtgärder när barnet är fött?


  1. asabea skriver: 16 mars, 2020

   Hej!! Alla kliniker beslutar om sina egna riktlinjer, så det varierar. Men det senaste jag hört från Södersjukhuset i Stockholm är att isolering gäller dvs man ska stanna i ett och samma rum så långt det går och ha samma personal så långt det går. Personalen ska ha skyddskläder. Det går bra att föda vaginalt. Barnet och mamman skiljs åt under två veckor om mamman är smittad. Jag ställer mig väldigt frågande till det sistnämnda. Än så länge har jag inte hört om nån smittad på förlossningen, om det sker behöver man göra en individuell bedömning tänker jag.


   1. Matilda skriver: 16 mars, 2020

    Tusen tack för ditt svar! Jag väntar mitt andra barn (BF 6/6) och jag känner att det känns som en mardröm om man skulle skiljas från barnet i 14 dagar. Jag förstår självklart om det måste göras för att skydda barnet dock. Hittade denna information https://www.rcog.org.uk/en/guidelines-research-services/guidelines/coronavirus-pregnancy/covid-19-virus-infection-and-pregnancy/ om hur rutinerna varit i Storbritannien och det verkar vara som du skriver att det görs en individuell bedömning. Jag hoppas att detta även görs i Sverige (förhoppningsvis ska det inte behövas alls såklart!). Har man möjlighet att påverka själv och säga att man inte vill isoleras från barnet?


    1. asabea skriver: 17 mars, 2020

     Ja precis, det var det dokumentet jag refererade till i ett tidigare inlägg. Hoppas Sverige kan följa Storbritanniens linje om vi kommer dit.
     Jag kan inte tänka mig att vården kan tvinga en att separeras från sitt barn men de kan starkt rekommendera det. Jag tycker folk ska få fatta ett informerat beslut.


     1. Matilda skriver: 17 mars, 2020

      Okej, tusen tack för dina svar! Uppskattar dem verkligen. Och lycka till med graviditeten! Ha en fin dag. 🙂


Dela på:
Annons
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/livet/min-helg/