Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Coronasmittad mamma ska inte separeras från nyfött barn – Nya riktlinjer

Hurra! DN publicerade nyss en artikel där Karin Pettersson, överläkare och sektionschef för förlossningsvården på Karolinska universitetssjukhuset uppger att man ändrat riktlinjerna kring hur man ska behandla en coronasmittad mamma med ett nyfött barn:

 – Hela världen har föreslagit separering de första veckorna efter att corona kom, så det är inget konstigt att vi valde att följa WHO och andra länder. Nu ändrar vi oss, nu vet vi mer om det här tillståndet, och nu kan vi säga att vi ska samvårda mor och barn.

– I dagsläget tror vi inte att smitta från mor till barn efter födseln är något allvarligt hot mot barnets hälsa. Men om föräldrarna själva är oroliga över att vårdas tillsammans med barnet måste vi kunna erbjuda en annan vårdform för barnet, säger Karin Pettersson.

Annons

– I den kunskapen vi har i dag finns det inte beskrivet allvarlig sjukdom eller död hos nyfödd som är smittad av sin mamma. Så just nu bedömer vi risken för det nyfödda barnet som låg.

Annons

Hon hoppas att de nya riktlinjerna ska lugna blivande mödrar. 

– Det finns nog en stor oro och därför är det så otroligt att vi kommer ut med evidensbaserade riktlinjer, så att våra gravida kvinnor känner att de har koll på läget. Att vi bedömer att risken för bebisen är liten och risken för den gravida är liten. 

Underbara nyheter ellerhur! Läs hela artikeln här.

5 kommentarer till “Coronasmittad mamma ska inte separeras från nyfött barn – Nya riktlinjer”

 1. Matilda skriver: 17 mars, 2020

  Jag blev så glad när jag läste detta!!


 2. Victoriaantram.com skriver: 19 mars, 2020

  Tack och lov för det. Helt sanslöst skadligt annars ju!


 3. Carolina skriver: 24 mars, 2020

  Har svårt att bli glad över att någon tagit sin basala sans till fånga. Förslaget att separera var ju helt galet från början, för att inte tala om olagligt! Så vitt jag förstått det kan man inte tvångsvårda barn om det inte är direkt fara för liv och det har det ju aldrig funnits belägg för att covid-19 skulle vara för barn. Vården skulle annars behöva tvångsomhänderta alla nyfödda enligt LVU och det känns osannolikt att en domstol skulle medge det.


  1. asabea skriver: 24 mars, 2020

   Ja precis, det var det jag skrev om här på bloggen att jag inte såg hur det skulle gå till. Absolut att man starkt kan rekommendera men eftersom covid-19 inte ingår under smitsskyddslagen finns inga belägg för att tvångsomhänderta.


   1. Carolina skriver: 25 mars, 2020

    Läste inläggen i fel ordning och missade att du redan skrivit det! Sorry, inte meningen att upprepa något som redan sagts!


Dela på:
Annons
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/corona/om-att-mamma-och-barn-ska-separeras-efter-forlossning-om-mamma-ar-smittad/