Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Bristningsskola: Olika typer av bristningar. Vad betyder grad 1, 2, 3 och 4?

Hej kompisar!!

 

Då kör vi igång bristningsskolan. Lektion ett handlar om hur vi kategoriserar olika typerna av förlossningsskador, för det ska ni veta att det finns en stor variation mellan olika typer av bristningar och de lindrigaste formerna är de vanligaste.

Annons

 

TRIGGERVARNING i det här inlägget kommer jag visa bilder på illustrationer av olika bristningarna.

Annons

 

 

Till att börja med kan vi kika på några bilder på hur ett helt intakt underliv ser ut och hur det töjer sig när bebisen ska ut!

Ungefär såhär ser ett helt intakt och frisk vulva ut. Säger ”ungefär” för alla ser ju lite olika ut utseendemässigt, men delarna är desamma.

 

Annons
Under krystskedet, i slutet av förlossningen, töjs vävnaden i underlivet till flera gånger sin normala storlek. Det är då en bristning kan uppstå.

 

Grad 1 – Innebär att man fått en ytlig skada som bara drabbat hud/slemhinna i underlivet. Det är den lindrigaste formen av bristning som är supervanlig att få, särskilt första gången man föder barn vaginalt. Grad 1 bristningar brukar läka fort och okomplicerat. I ovanliga fall kan de leda till problem t.ex. om skadan skett nära klitoris. De kan också svida, särskilt om man fått en bristning nära urinröret. Grad 1 bristningar behöver inte alltid sys om barnmorskan bedömer att det kommer läka fint ändå.

Grad 1 bristningar kan se ut på många olika sätt. De tre bilderna ovan visar några exempel. På bilden högst upp har det blivit en rift i den ena inre blygdläppen. På mittenbilden har det blivit en slitning i huden i mellangården. På den sista bilden har det blivit slitningar på de inre blygdläpparna och huden i mellangården. Alla dessa är varianter på en grad 1 bristning.
Annons

Grad 2 – Djupare bristningar i mellangård och slidväggar som utöver hud/slemhinna också drabbat musklerna bulbocavernosus och/eller transversus perinei. Alla bristningar som innebär att muskler har tagit skada (Grad 2, 3 och 4) behöver sys ihop så att musklerna växer ihop igen. För en muskel utan fäste förlorar sin funktion!

Här ser ni vilka ytliga muskler som finns i underlivet och som kan drabbas av en bristning (den inre sfinktern syns inte på bilden).

 

Grad 2 bristning där hela bulbocavernosus är av och en del av transversus perinei är skadad.

 

Här har man gjort ett klipp (episiotomi eller perineotomi kallas det också) och med flit orsakat en grad 2 bristning. Orsaken till att man klipper kan tex va att man snabbt behöver få ut barnet om den inte mår bra, om barnet fastnat med axeln eller om mellangården ser mycket stram ut och man vill undvika en svårare bristning.
Annons

 

Grad 3 – Bristnings grad 3 & 4 är vad som brukar kallas för sfinkterruprurer (sfinkter = ringmuskel). Det innebär att förutom de ovan nämnda musklerna i mellangården så har även ändtarmsmuskulaturen tagit skada. Ändtarmen består av en yttre och en inre muskel och det finns lite olika varianter av en grad 3 bristning där den yttre ändtarmsmuskeln och/eller den inre ändtarmsmuskeln blivit skadad.

En Grad 3b bristning där hela bulbocavernosus, transversus perinei och den yttre sfinktern är av. Det vita som syns ska föreställa den inre sfinktern.

 

Grad 4 – Den svåraste formen av bristning där muskler i mellangården, analsfinktrar och slemhinna i analkanalen blivit skadade.

Grad 4 bristning där hela bulbocavernosus, hela transversus perinei, hela yttre sfinktern, inre sfinktern och slemhinnan i analkanalen är skadad. Bilden ska föreställa att någon med en vit handske har ett finger i ändtarmen, man gör så då man undersöker en bristning för att kunna få en tydlig bild av vävnaden och på så sätt sy korrekt.
Annons

 

Både Grad 3 och Grad 4 sys av specialistläkare på operationssal då det är de svåraste bristningarna att sy och mycket viktigt att de sys korrekt för att viktiga funktioner ska återgå till det normala, mer om det sen.

I nästa del av bristningsskolan tänkte jag ta upp hur vanligt det är med olika former av bristningar. Hörs snart!

 

 

Referenser

Annons

Gynzone – Korten med illustrationerna går att beställa därifrån.

Dela på:
Annons
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/bristningsskola/bristningsskola/