Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Våga ge bebis plockmat

I och med att jag delar med mig en hel del av vad Lilla O käkar så hamnar jag ofta i diskussioner med föräldrar om det här med mat till bebisar. Jag får mycket tips och idéer på så sätt vilket verkligen uppskattas. Det slår mig ibland vilken guldgruva jag sitter på i form av följare som kan så mycket; logopeder, dietister, kloka BVC-sköterskor som bara är ett meddelande bort. Så lyxigt.

Annons

En återkommande diskussion jag har är med föräldrar som gärna vill prova att ge plockmat och låta bebis äta själv men inte riktigt vågar pga rädsla att barnet ska sätta i halsen. Jag är ju knappast nån expert på området men jag kan dela med mig av hur jag själv tänkt och gjort så får ni andra som ger plockmat också gärna kommentera med era strategier.

Annons

 

Några disclamers först: Jag förutsätter att man ger mat som är lämplig för barnets ålder och utveckling, inte sånt som innebär hög kvävningsrisk. Jag lägger ingen värdering i vad man väljer att ge sitt barn för mat, vill man hellre mata och ge puré så kör, det här är riktat till de som vill testa plockmat men inte riktigt vågar.

 

Annons
 • Först och främst, jag har också varit nervös, särskilt med mitt första barn. Jag antar att de flesta blir lugnare med varje barn och det är väl helt rimligt, man måste inte vara cool direkt.
 • I början läste jag på inför varje grej jag planerade att ge mitt barn, dels om näringskomponenter men också om kvävningsrisk och om hur jag bäst förbereder det för hans ålder hjälpte mig mycket i att känna mig trygg. Jag har använt mig av den otroliga sajten Solid Starts. Jag har full access paketet men i deras vanliga databas finns det info så det räcker. De kommer även med en app snart. Man kan inte bara läsa om hur man förbereder olika råvaror utan även massa info kring att ge plockmat.
 • Att läsa på om tungmotorik och barns utveckling när det kommer till att hantera mat har varit a och o för mig. På så sätt har jag blivit tryggare och motiverat mig att ge plockmat för jag förstått fördelarna med det. Jag rekommenderar ”Stora boken om barn och mat” även om jag inte håller med om alla delar i den t.ex. det som skrivs om amning och tycker tonen i den kan vara lite skuldbeläggande. Men jag väljer att ta till mig det jag tycker känns rimligt och har lärt mig mycket från den boken.
 • Att förstå skillnad mellan kväljning och kvävning och att kväljningar är normalt. Det är lätt att annars förväxla det med att barnet satt i halsen vilket lätt kan resultera i panik. Alla bebisar får kväljningar när de först ska börja äta fast föda, det är kroppens skyddsmekanism för att få fram mat som hamnat lite för långt bak på tungan. På bebisar utlöses den reflexen mycket längre fram på tungan än hos oss vuxna. Det kan se rätt obehagligt ut, som början av en kräkning, men försök att ta det lugnt och komma ihåg att det du utstrålar smittar av sig på barnet. Ha lite tålamod och låt barnet få jobba med maten. Om jag märker att O behöver hjälp att få fram maten så visar jag honom genom att själv sträcka ut tungan flera gånger, det funkar väldigt bra. I början höll jag mig alltid inom armlängds avstånd för att kunna hjälpa honom vid behov.
 • Lär dig vad du ska göra om barnet sätter i halsen. För det kan ju såklart ske hur noga man än är hur gammal man än är. Det bör man veta även när det gäller vuxna tycker jag.
 • Man behöver inte börja med en kycklingklubba eller liknande direkt om det känns för läskigt. Ta det i din takt. Börja med nåt som i princip är omöjligt att fasta i halsen, som gröt eller potatismos eller en mjuk tunn stav av en grönsak t.ex. morot eller palsternacka. Barnet kommer säkert få kväljningar ändå i början men då är det kanske lättare att sitta lugn i båten. Lite KBT mot kväljningar!
 • Första steget kan vara att låta barnet äta själv och utforska maten med sina olika sinnen, när barnet själv får styra takten upplever jag själv att de mer sällan tar för stora tuggor. Det blir kladdigt absolut men det får man leva med och förhoppningsvis får man en matglad bebis i gengäld.
 • ”Food before one is just for fun” är ett mantra jag hade när min äldsta skulle börja med mat men var ointresserad. Han åt typ ingen fast föda fram till han var 10 månader någonting. Det stressade mig rejält att han inte fick i sig tillräckligt. Kanske det gått lättare om han fått äta själv vem vet men det hjälpte mig att tänka att det i början mest handlar om att upptäcka mat och att alla barn utvecklas olika. Nu är O väldigt matintresserad men får inte alltid i sig några stora mängder, särskilt i början. Men jag stressar inte kring det, jag är trygg med att han själv kan visa om han är hungrig och när han är nöjd. Jag brukar försöka amma efter att han ätit hellre än precis innan, i övrigt ammar jag fritt. Jag erbjuder olika typer av mat som är näringsrika och innehåller sånt som bebisar har underskott av t.ex järn. Men fokus är på att utforska och bekanta sig med mat.

 

Har ni fler tips på var man kan läsa på eller hur man kan tänka så skriv gärna i kommentarerna!

Annons

 

15 kommentarer till “Våga ge bebis plockmat”

 1. Matilda skriver: 30 april, 2021

  De har just gått ut med att morot inte är en bra plockmat pga för många som kommit in med morot fastnad i halsen! Tror de är för den aldrig blir riktigt mjuk hur länge man än kokar 🥶Resten är ju kanon! Kör också plockmat fast jag var livrädd i början 😍🙌🏻


  1. Jonna skriver: 30 april, 2021

   Vilka är ”de”? Solid Starts har inte uppdaterat sina åldersanpassade serveringsförslag och det finns ingen sådan avrådan på Livsmedelsverket eller 1177 (och jag hittar det heller inte när jag googlar). Även kokt morot blir ju så mjuk att man enkelt kan pressa isär den mellan sina egna fingrar, vilket ju brukar vara ett bra riktmärke för hur mjuk maten ska vara för att bebis ska kunna tugga den.


 2. Lisa skriver: 30 april, 2021

  Leverpastejstavar är en perfekt start att börja med. Greppvänligt, enkelt att mosa i munnen och fullt med järn! 😍


 3. Lisa skriver: 30 april, 2021

  Något jag läste på om och har haft med mig som hjälpte mig SÅ MYCKET med oron är att så länge barnet hostar så finns fria luftvägar. (det är när barnet är tyst och ansiktet går mot blått som det är stopp). För mig gav det en lugnande effekt att tänka på det när sonen hostade och kväljde vid introduktion av fast föda.


 4. Kristina skriver: 30 april, 2021

  Röda korset har kurs i första hjälpen för barn, gratis! Nu är dom också online. Känner man sig orolig kan ju en sån kurs va bra att gå, så har man stenkoll! 🙂


 5. Michelle skriver: 30 april, 2021

  Så mycket bra information! Tack!

  Jag kör också på plockmat men får också puréer, hon är bara snart sju månader så har inte varit supertuff!

  Men bra tips tycker jag är blodpudding-stavar! Torkar i ugnen. Men fungerar också att ge den ”rå” så är den mjukare. 🙂


 6. Helen skriver: 30 april, 2021

  Majskolvar! Sånna förkokta. Det har båda mina barn älskat att gnaga på!

  Vi har gett plockmat till båda fom 4-5 mnd. Mest pga smidigt. Hjälpte mkt att läsa om små barns kräkreflexer.


 7. Ameli Persson skriver: 30 april, 2021

  Använder Solid Starts som bibel typ! Tänker också att så länge barnet i lugn o ro får utforska själv och lära sig själv att ta hand om maten i munnen så är risken för stopp i halsen mindre. Hosta och kväljningar är ingen fara. Om barnet är tyst är det förmodligen stopp.
  Gå första hjälpen kurs!


 8. Emma skriver: 30 april, 2021

  Råa grönsaker. Typ en broccolibucket, en stor oskalad morot. Bebis kan visserligen inte äta det men suga och smaka och upptäcka hårda konsistenser. Allt behöver inte vara mjukt.
  Jag gav min dotter ALLT möjligt som bebis, gick bara efter magkänslan. Allt funkade tipp topp och idag äter hon det mesta.
  Tips gå HLR kurs för bebis om man är orolig för att den ska sätta i halsen 🙂


 9. Ida skriver: 30 april, 2021

  Ett tips är att våga krydda maten så barnet får testa olika smaker. Behöver inte vara starkt för att det är smak. Lite kanel eller kardemumma i gröten, Olika örter i maten osv. Finns massor man kan smaksätta med för att ge variation.
  Tycker det är synd att mycket barnmat är så smaklös. Att inte salta betyder ju inte att inte krydda alls!


 10. Märtha skriver: 30 april, 2021

  Ett tankesätt som hjälpte mig i början är att om barnet får öva upp sin oralmotorik med plockmat så minskar faktiskt risken för allvarligt stopp i längden, eftersom barnet får öva sig på att just hosta/kvälja upp det som har kommit snett. Så även om det känns läskigt så är det bra övning som kan vara en skyddsfaktor i längden.

  Älskar också solid starts och kör stenhårt på deras paroll med stora bitar istället för små för att uppmuntra barnet att mumsa ordentligt😊


 11. Viktoria skriver: 01 maj, 2021

  Hos oss har det funkat bäst med riktigt stora bitar, särskilt om det är mjukt, för annars trycker dottern gärna in allt direkt och blir alldeles full i munnen (och ledsen när det fastnar i gommen). Tycker också det varit lite läskigt, bla fått plocka ur mat som fastnat i gom, och då särskilt när andra varit närvarande som blir rädda när hon börjar kvälja! Känns bra att läsa här att andra också ger sina bebisar att äta själv!


 12. Sofia skriver: 03 maj, 2021

  Mitt bästa tips är tofustavar! Veganskt, mjukt/fast och proteinrikt. Men jag är lite tveksam till ”food before one is just for fun” eftersom järnbehovet från 6 månaders ålder är 8 mg och bröstmjölk är så järnfattigt. Lite nitisk kring järnintaget tyckte jag det var på sin plats att vara!


 13. Carolina skriver: 27 maj, 2021

  Har precis börjat med solids till 7månaders, han biter av stoooora bitar av allting och jag får panik när hela munnen är full även om det är något mjukt som banan. På alla videos man ser på ex solidstarts sitter bebisarna lugnt och slickar/suger/tar pyttebett på all mat medan min trycker in allt på en gång, borde jag överge tanken på solids eller vad ska man göra?


  1. Asabea Britton skriver: 01 juni, 2021

   Har han förmåga att spotta ut för stora bitar av mat? Jag vet att det kan se väldigt läskigt ut och såklart ska du ta det i din takt och göra det som är bekvämt för dig. Men det är en läroprocess för barnet och de har ofta en större förmåga än vi tror att kunna bedöma vad de kan svälja och inte. Att barnet spottar ut för stora bitar är väldigt positivt. På solid starts hemsida finns FAQ kanske du kan hitta ett bättre svar där: https://solidstarts.com/baby-led-weaning/faqs-baby-led-weaning/


Dela på:
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/amning/tekniker-for-att-sluta-amma-eller-trappa-ner/