Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Lite bebismatinspo

Hallå guys! Här kommer lite inspiration till er som håller på att  introducera mat till bebis. Lite grejer jag och Lilla O ätit sista tiden. Fortsätt gärna ge mig tips och inspiration också! Mycket av det jag testar är förslag från er.

Annons

 

Jag har alltid nån röra till hands i kylen som jag varierar på olika sätt. Tinade ärtor som jag mixar och kryddar till exempel. Här har jag haft i avokadolja och vitlök. Brer det på en brödkant, ett rån eller har det i en omelett.

 

Annons

 

Pocherade äpplen med jordnötssmör på rullade i kokosflingor. Jag skalar och kärnar ur svenska äpplet, kokar upp vatten och låter äpplet sjuda på låg värme tills mjuka. Brer på ett tunt laget jordnötssmör och rullar i kokosflingor. Tar inte alltför mycket jordnötssmör då jag upplever att det lätt fastnar i gommen. Delar äpplet i hälften eller i fyra delar så det är lätt att greppa. Smaksätter ibland vattnet med t.ex. äkta vanilj eller kardemumma.

Annons

 

En annan grej jag brukar ha i kylen och ha i yoghurt, på plättar och annat är ”sylt” som jag gör på vatten, torkade katrinplommon och/eller aprikoser. Plus valfri smaksättning. Hjälper att hålla igång tröga magar här hemma tänker jag. Jag blandar allt och låter det stå över natten och mixar sedan till en smet. På så sätt får man även ut massa nyttigt från chiafröna. Jag har inga mått utan höftar, vill man ha det lite lösare så adderar man mer vatten bara.

Så här ser det ut efter en natt i kylen innan det mixas.

 

Det mesta går ju att bre på rån och brödkanter! Här bibimbap igen modifierad för att passa bebis, dvs utan extra salt.Finhackar och brer på.

Annons

 

Sötpotatis är gott och lätt att skopa upp med händerna. Brukar ha i lite allt möjligt tex köttfärs och hackade kokta grönsaker. Här hade jag kryddat med vitlök, svartpeppar och hade i mozzarella.

 

Zucchini till O, plättar till båda. L erbjuds såklart zucchini men tackade nej (aka sa usch). Älskar att ge zucchini för det ät lätt att äta, introducerar en bitter smak  och går att smaksätta på massa sätt. Här med svartpeppar och citron. I plättarna hade jag frysta ärtor, råriven sötpotatis, morot, banan, ägg och katrinplommonsylten ovan och lite kakao.

 

Annons

Polentagröt gjord på kokosdryck med chiafrön i. Smaksatt med jordnötssmör och äkta vaniljpulver.tinade lingon och pumpafrön på. Mosade O’s lingon och finhackade pumpafrön.

 

Omelett är perfekt att ge bebis tycker jag. Går att variera massvis och perfekt sätt att göra slut på rester. Jag och O delade på denna gjord på det vi hade i kylen; vårlök, tomat och mozzarella. Kryddat med diverse kryddor som jag inte minns nu.

 

Bönor är också så bra att variera. Perfekt grej att ha i L’s mat också, han skulle inte äta det som det är men det är lätt att smyga in. Här mosade jag svarta bönor, vitlökspulver, cayennepeppar och olivolja. Serverade på brödkant, på rån och i omelett.

Annons

 

Okej ge mig era tips nu!

Kommentarer till “Lite bebismatinspo”

  1. Julia skriver: 02 april, 2021

    – Bönbiffar med dipp! Mixade bönor, ägg, mandelmjöl och gryn plus kryddor (hade bl.a. koriander och vitlök) och formade biffar på en plåt och en stund i ugnen. Serverade med ”tsatsiki” (turkisk yoghurt och finriven gurka och svartpeppar)
    – Kokat päron med kanelstång. Rullar i mandelmjöl för grepp och introducera mandel.
    – Mixar olika nötsmör med fet yoghurt
    – Rotfrukter i ugn med dipp smaksatt på olika sätt
    – Linser. Kokar med lagerblad och låter bebis skopa med händerna.
    – Jordgubbar. De riktigt stora serverar jag som de är, riktig hit!
    – Dekonstruerad fisksoppa. Kokade potatis separat och gav i klyftor. Mixade torsk med grädde, vatten, lök, fänkål, citron och dill. Brödskalken. Gröper ur det mjuka och ger ”skalet”. Så mycket tankeverksamhet det kräver.
    – Köttfärsås.
    – Bananpannkakor med din aprikossylt.
    – Ugnsrostad paprika. Skalet bubblar upp och är lätt att dra av.


Dela på:
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/livet/coupleness/