Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Svar på frågor om att jobba som barnmorska del 1

Halloj!

Häromdagen hade jag frågestund på Instagram om att jobba som barnmorska. Svaren hittar ni under mina sparade höjdpunkter ”Jobba som bm” och ”Jobba som bm 2”. Det kom en hel del frågor (kul!) så jag hann inte svara på allt i stories men tänkte att jag kunde svara på resten här på bloggen. Här kommer del 1. Varsågoda!

—————————–

Är det svårt att få jobb på ungdomsmottagningen?

Annons

Som sagt så beror det på var i landet man befinner sig men här i Stockholm har ungdomsmottagningen ett rykte om sig att vara en populär arbetsplats och svår att få jobb på om man inte har mycket erfarenhet eller någon särskild merit. Men personlig lämplighet spelar stor roll så det är absolut värt att söka.

Undrar också om arbetstiderna för bm på sjukhus, är de lika trista som för syrrorna? Tack för allt du gör <3

På Södersjukhuset där jag jobbar är tiderna för barnmorskorna lite snällare i och med att man jobbar antingen natt eller tvåskift istället för treskift som många sjuksköterskor gör. D.v.s. man jobbar antingen enbart natt (cirka kl. 21-07) eller så jobbar man dag och kväll (cirka kl. 07-15.30 eller 13-21.30). Jag vet dock inte hur det ser ut på alla sjukhus i landet.

Är det inte oerhört läskigt med allt ansvar! Är bara ”vanlig” ssk.

Jo det är väl alltid nervöst att få mer ansvar. Men det finns en stor frihet och arbetsglädje i att få jobba sjlälvständigt och fatta egna beslut också. Sen är man ju aldrig ensam, man kan och bör ta hjälp av sina kollegor när det behövs.

Annons

Lätt att lämna jobbet när man kommer hem?

Som jag skrev i ett inlägg igår så brukar jag ha lätt att lämna jobbet på jobbet. Jag har lärt mig det nu. Det var mycket svårare för mig när jag var ny sjuksköterska, då kunde jag komma hem och verkligen ligga och mala varje möte jag haft under ett pass, det är verkligen dränerande och ohållbart (för mig i alla fall). Så ja, jag klarar oftast att inte ta med jobbet hem men det är klart det händer, som för mig den här veckan, att man har särskilda fall som påverkar en lite extra och som man har svårt att släppa.

Hur hanterar man fallen som går dåligt? På ett personligt plan.

På ett personligt och professionellt plan så försöker jag tänka igenom händelsen, om det är någonting jag eller mina kollegor hade kunnat göra annorlunda för att det skulle bli ett bättre utfall och hur vi i så fall kan jobba annorlunda i framtiden. Jag tycker det är ett konstruktivt sätt att hantera svåra situationer. Sen är det är okej att bli ledsen och berörd när man är med om svåra situationer på jobbet, jag tar då stöd från mina kollegor och min familj (utan att bryta sekretessen såklart).

Är det inte svårt att möta människor som ska få barn som inte uppfattas lämpliga?

Jo. Men jag försöker finna ro i att det finns många olika sätt att uppfostra ett barn, och att mitt sätt absolut inte är det enda rätta. Men är jag orolig för barnets välbefinnande har jag en skyldighet att göra en orosanmälan.

Hur kom det sig att du blev BM? 🙂

Mina tankar om att bli barnmorska väcktes som tonåring när jag först besökte ungdomsmottagningen. Jag kände liksom att en sån här person vill jag vara när jag är vuxen, utan att veta särskilt mycket om yrket. Men det tog ett bra tag innan jag bestämde mig för att satsa på det.

Jag var ganska vilsen kring vad jag skulle göra med mitt liv efter gymnasiet, men hade förväntningar på mig hemifrån att plugga på universitetet. Jag pluggade ett par år till engelsklärare, hoppade av, sen gick jag naturvetenskapligt basår på komvux för att kunna söka in på läkarlinjen och gå i min pappas fotspår. Jag kom aldrig in. Det känns bra såhär i efterhand då jag inte är intresserad (just nu i alla fall)av att endast jobba med det sjuka och komplicerade. Sen började jag plugga till sjuksköterska, mycket pga jag är en typisk lillasyster som härmar min storasyster, hon är alltså också sjuksköterska. Men någon gång innan dess hade jag väckt drömmen om att bli barnmorska igen, mycket pågrund av en person i mitt liv som är gynekolog och uppmuntrade mig till att jag borde bli barnmorska. När jag sen fick mitt första sommarjobb som undersköterska på förlossningen så var jag såld. Det var barnmorska jag skulle bli.

Annons

Kan man alls löneförhandla som BM? Hälsningar finsk BM som kommer flytta till Stockholm snart. Superbra konto!

Jag vet som sagt inte hur det funkar överallt men min erfarenhet är att man kan det och att det är individuell lönesättning.

Jag har skjutit upp min utbildningsstart till hösten 2020!! Är så nervös att FÅNGA BARNET!? Såg precis en video och det såg ut som BM skulle tappa greppet precis när bebis kommit ut. Hur svårt är det? Händer det någonsin? Läskigt!!!!!

Hehe, skulle inte säga att det är svårt men man behöver lite övning. I början fångar man ju inte själv utan ens handledare hjälper till och man lär sig tekniken. Går det väldigt fort kan det vara svårare, likaså i vatten då det är särskilt halt. Det har säkert hänt att nån tappat ett barn men jag skulle säga att det är väldigt ovanligt och oftast finns det en säng eller liknande för bebisen att landa på i så fall.

Om omständigheterna tillåter och den som föder vill kan hon hjälpa till att ta emot barnet.

Måste man vara bra på natur/matte?? Så trött på komvux och allt sånt men vill bli BM!!

Nej jag skulle inte påstå att man behöver vara särskilt bra på det i själva yrket men däremot för att bli sjuksköterska måste man ha godkänt i Matte B och Naturkunskap B (eller vad motsvarande heter nuförtiden).

Vad gör en barnmorska under kejsarsnitt? Kanske dum fråga.

Inte en dum fråga alls 🙂 Det är läkare/obstetriker som utför själva operationen och tar ut barnet ut magen, barnmorskan kan behöva hjälpa till att assistera tex genom att hålla upp buksnittet med ett särskilt instrument. När barnet väl är ute så ges det till barnmorskan som håller i barnet och stimulerar den för att komma igång med andningen om det behövs. Läkaren navlar av barnet och vid behov tar barnmorskan ut barnet till barnbordet för hjälp med andningen, vid behov kallas neoteam som tar över vården av barnet. Läkarna fortsätter att ta hand om den som fött. Barnmorskan eftersköter sedan barnet dvs väger, mäter osv.

Annons

Mellan tummen och pekfingret, vad är lönen för en nyutbildad BM i Sverige? / Ssk-student i Norge.

När jag gick ut barnmorskeutbildningen januari 2018 så hade vi i min klass ett gemensamt mål att inte tacka ja till en lön under 35 000 kr. Dock nådde inte alla det målet, det var ett stort spann kring lönen bland mina klasskamrater, ingångslönerna låg på typ 31 500 kr – 37 000 kr tror jag.

Vad ligger snittet på lön som barnmorska?

Jag kan inte svara på det med säkerhet. Variationen är stor beroende på arbetsplats och vart i landet man befinner sig. Vet inte hur trovärdig lonestatistik.se är men du kan ju kika där.

Är det svårt att få jobb som nyexad på MVC eller UMM? Varit utbränd och fixar inte skift.

Samma här, det beror på vart i landet, din tidigare arbetslivserfarenhet osv. Jag skulle säga att det är svårare att få jobb på mottagning än vad det är att få jobb på förlossningen till exempel, men många från min barnmorskeklass började jobba direkt på MVC efter examen så det är inte omöjligt alls.

Kan BM mer om förlossningar än läkaren? Får BM gå emot läkarens beslut?

Barnmorskan är expert på det normala födandet, så det skulle jag säga att barnmorskor kan mer om. Läkare är experter på det komplicerade födandet och kan mer om det.

Hur ska man göra för att hitta balansen mellan att lyssna på sin inre kunskap och följa vårdens riktlinjer?

Jag skulle säga att man bör jobba efter klinikens riktlinjer i de allra flesta fall. Om det är något med riktlinjerna man motsätter sig så är det något man bör ta upp med sin chef. Sen så är varje situation unik och man behöver se till den unika situationen och personen man har framför sig och vad hen har för önskemål.

Annons

Som jag sa som svar på en liknande fråga på Instagram; så länge man kan motivera alla beslut och interventioner man gör och man gör dem efter samtycke från patienten så bör man kunna känna sig nöjd med det arbete man utför.

Vad ingår i arbetet på abort mottagningen?

Det finns olika abortmottagningar, de som endast gör tidiga aborter och de som också gör sena. Jag har mest erfarenhet från abortmottagningen på SÖS där man tar emot tidiga och sena aborter, medicinska och kirurgiska.

I arbetsuppgifterna ingår att ha samtal och rådgivning med dem som önskar en abort. Pre- och postoperativ vård av dem som genomgår en kirurgisk abort. Smärtlindring och stöd år dem som genomgår en medicinsk abort, på SÖS mottagning kunde barnmorskorna ge PCB bedövning vilket innebär bedövning med två stick i cervix. Vissa barnmorskor med särskild utbildning daterar graviditeter med hjälp av ultraljud. Hmmm vad mer… jo omhändertagande av foster, samordning med andra professioner så som kurator, insättning av preventivmedel efter aborten tex p-stav eller recept på p-piller.

Plugga till bm med 1,5 års bebbe?

Det är en intensiv utbildning så det är viktigt att man har bra stöd från sin familj/omgivning. När man har praktik så måste man jobba dag, kväll och nattpass och får ganska lite att säga till om vad gäller schema, det kan vara viktigt att känna till.

Höggravid nybliven barnmorska 🙂

Vilka är dina styrkor/svagheter som bm?

Styrkor: Jag är lugn, empatisk och älskar mitt jobb.

Annons

Svagheter: Jag är inte den som bråkar om arbetsförhållanden i första hand utan anpassar mig ofta och jobbar på, säger sällan nej till att jobba lite extra och normaliserar en stressig miljö. Om alla mina kollegor va så skulle det inte ske nån förändring i verksamheten som behöver en hel del förändring. Men jag jobbar på att säga ifrån mer.

Vad ser du mest fram emot med att jobba på ungdomsmottagningen?

Att lära mig massa nya saker, att få träffa ungdomar och få vara ett stöd för dem och förhoppningsvis bidra till att stärka dem i deras sexuella och reproduktiva liv som de precis påbörjat.

Var det tråkigt att utbilda sig som sjuksköterska innan? Jag tycker själva jobbet som sjuksköterska verkar tråkigt och vill bara bli BM.

Många som känner som du. Jag tyckte barnmorskeutbildningen var 100x roligare absolut men det var inte tråkigt att plugga till sjuksköterska, jag lärde mig ju väldigt mycket nytt då med. Jag tycker inte heller det var tråkigt att jobba som sjuksköterska. Precis som med barnmorskeyrket så finns det en väldigt stor bredd i vilka arbetsplatser man kan välja på och man får fortfarande mötet med människor vilket ju är det roligaste med alla vårdyrken enligt mig!

Är det något du tycker är läskigt? Typ moderkakan, avslag osv.

Nej, jag tycker inget kroppsligt är läskigt. Eller inget som har med mitt jobb att göra i alla fall…. rent privat så klarar jag inte av att se nån dra i ett skadad nagelband haha. Men stora bristningar, moderkaka osv går bra 🙂

Är det svårt att komma ihåg allt man lärt sig på utbildningen?

Ja det är omöjligt. För mig i alla fall. Vi lär oss ju så mycket och barnmorskeyrket är väldigt brett, utbildningen hade lätt kunnat vara dubbelt så lång så vi hade kunnat djupdyka in i fler ämnen. Som det ser ut nu så är det väldigt mycket fokus på födande under utbildningen och desto mindre på t.ex. gynsjukdomar. Så det vi endast berört lite grann kommer jag inte nödvändigtvis ihåg. Man blir bäst på det man jobbar med för stunden tror jag sen är det viktigt att hålla sig uppdaterad och nyfiken.

Annons

Känns som alla kommer vara erfarna/redo när en börjar plugga, är det så?

Nä. Det var stor bredd i min klass på hur länge man jobbat exempelvis, det fanns dem som jobbat över 10 år som sjuksköterska och dem som jobbar en sommar. Det var ett par stycken som inte klarade utbildningen och man såg inte något mönster i att det var de som hade minst erfarenhet som hade det svårast utan snarare tvärtom.

Vilka egenskaper och förmågor behöver man i yrket?

Empati, inkännande, lite pondus, intresse av att möta människor.

Måste en jobba på förlossningen/sjukhus efter utbildningen eller kan en börja direkt på mottagning?

Man kan börja direkt på mottagning.

Hur kommer man in på barnmorskeutbildningen? Är det betyg eller har alla ssk möjlighet?

Läs om behörighet och sånt här.

Rädd för att ha hela ansvaret vid komplicerade förlossningar? Vill komma över rädslan, tips?

Barnmorskan är ansvarig vid normal förlossning, vid komplikationer konsulteras läkare. Man ska även alltid ha möjlighet att ta hjälp av sina mer erfarna kollegor, särskilt som ny barnmorska så bör man ta hjälp. På förlossningen så finns alltid en koordinator som är en senior barnmorska som kan hjälpa en. Man är inte ensam!

Annons

Hur tränas en i att sy bristningar?

Det skiljer sig åt mellan utbildningar. På KI där jag gick hade vi föreläsningar, workshops och tillgång till onlinekurser kring att suturera. Vi fick öva på olika tekniker genom att först sy på en docka. Sen får man öva på förlossningspraktiken under handledning. Vi examinerades även på suturering, för godkänt krävdes att man kunde svara på teoretiska frågor samt visa på sutureringsteknik. Jag vet dock att inte alla utbildningar har en sån examination.

Mycket övning på dockor innan man träffar riktiga patienter. Här övar vi på perinealskydd.

 

Del två med resten av frågorna och svaren kommer senare ikväll. Kram!

4 kommentarer till “Svar på frågor om att jobba som barnmorska del 1”

 1. Siri skriver: 29 september, 2019

  Hej! Har en fundering som har kommit först nu, ca 2 månader efter min förlossning. Jag var helt söker på att man kunde få föda i vatten/badkar på SÖS (och har tom för mig att de hade nån typ av forskning kring det då??) men när jag väl var på plats och önskade om detta så sa BM att detta var något som man inte kunde göra på SÖS alls. Stämmer det? Kände mig lite snuvad på upplevelsen, då jag fått höra nu i efterhand att det visst är nåt som erbjuds. Kan det ha varit så att BM inte hade koll på det? Hon verkade väldigt förvånad när jag frågade om det. PS att förlossningen var igångsättning, alltså var det väldigt lugnt när jag kom dit, så det kan inte ha hängt ihop med att jag blev nekad vattenfödsel.


  1. asabea skriver: 04 oktober, 2019

   Det är ingenting som aktivt erbjuds på Sös men det är inte alls omöjligt att få göra det, det är dock en hel del kriterier som behöver uppfyllas. Jag håller på att skriva ett inlägg vattenfödsel som kommer i dagarna, förhoppningsvis får du lite mer klarhet av det.


 2. A skriver: 07 april, 2020

  Hej! Tack så jättemycket för ett lärorikt konto! Jag har ansökt till ssk-programmet nu i höst för att sedan vidareutbilda mig till bm. Jag har även sökt till lärarprogrammet och har så absurt svårt att bestämma mig mellan dessa två. Jag såg att du pluggade till lärare innan du bestämde dig för att bli barnmorska. Såsom du gjort, har jag en liten tendens att följa min storasysters fotspår och hon är lärare. Barnmorska är mer obekant och som ett stort öppet hav för mig, som jag definitivt är superintresserad av att dyka in i. Får jag fråga dig vad som fick dig att byta inriktning till barnmorska? Sitter med för och nackdelar med respektive yrke och har helt fastnat pga det känns omöjligt att veta vad jag kommer tycka är roligast i längden :/ tack så otroligt mycket på förhand för svar för min lite komplicerade fråga!


  1. asabea skriver: 08 april, 2020

   Det ÄR ju omöjligt att veta vad du kommer tycka bäst om i längden. Så det gäller att gå på magkänslan, det värsta som kan hända är att man väljer fel och då lär man sig garanterat nåt på vägen ändå.
   Det är ju två på många sätt lika men på fler sätt olika yrken så det känns som man bör luta sig mer åt nåt av dem. För mig är det solklart att det är barnmorska jag ska vara och att jag valt rätt yrke för mig. Jag är intresserad av alla områden som barnmorskan berör och trivs bra med valmöjligheterna, självständigheten och patientgruppen. Lärare valde jag att plugga till direkt efter gymnasiet i brist på andra idéer. Jag tänkte att jag är bra på engelska så varför inte bli engelsklärare, typ. När jag hade pluggat ett par år och även jobbat extra som lärarvikarie insåg jag att det inte var för mig, jag tyckte inte det var särskilt kul och det är verkligen ett jobb (precis som barnmorska) som jag tror man behöver brinna för för att kunna utföra på ett bra sätt.
   Bara du vet vad som är bäst för dig och vet du inte får du helt enkelt chansa, kan ju hända att båda jobben passar dig lika bra!


Dela på:
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/okategoriserade/ideer-till-amnen-pa-bloggen/