Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Sexlivet efter barn

Jag bad mina följare på instagram berätta om hur deras sexliv ser ut efter att de fött barn. Om det var bättre, sämre, annorlunda eller oförändrat. Jag ville ta del av deras erfarenheter helt enkelt.

Frågan var dels ställd på ett professionellt plan eftersom det ingår i mitt jobb att prata om och svara på frågor kring sexualitet. Men den var också ställd på ett personligt plan eftersom jag själv är en förstagångsmamma med en 1-åring vars sexliv förändrats en hel del efter barn. Det är så intressant att höra hur andra har det. Nyttigt dessutom att se att många olika scenarion är möjliga och att det är många som har det precis som en själv.

Det var väldigt många som svarade, jag räknade inte svaren men jag skulle tippa på 700-ish. Kul!! Och folk var så öppna mer sina erfarenheter, blir helt rörd av det.

Annons

Många olika slags erfarenheter delades. Förvånansvärt många m upplevde att sexet var mycket bättre efter barn, så himla härligt att höra!

Ungefär lika många hade en minskad sexlust och många hade inte sex alls.

Annons

Annons

Att bli mätt på den närhet man får av sitt barn beskrevs av flera.

Likaså att sexlusten var som bortblåst under amningen. Biologiskt är det ganska logiskt att vi under tiden vi ammar inte är lika kåta tänker jag, för hjärnan tänker att förökningen tar en paus då. Men det är trist om man ändå vill ha sex och amningen sätter käppar i hjulet pga slemhinnorna blir så torra. Man får bli bästis med glidmedel!

Många skrev också om smärta vid sex. Tror det går hand i hand med minskad lust och torra slemhinnor många gånger.

Annons

Flera skrev att de körde på ändå fast det gjorde ont och att det tillslut blev bra. Jag gav inga tips eller råd i den här storyn, jag delade bara människors erfarenheter. Men om det är nåt jag vill avråda starkt från är det att ha sex som gör ont. Sex ska vara skönt!! Att ha sex som är smärtsamt kan leda till långsiktiga konsekvenser i form av svåra samlagssmärtor (vestibulit) som är svårt att bota. Det finns ju mängder av andra sätt att ha sex som inte innebär penetration, vilket oftast är det som upplevs smärtsamt! Va lite kreativa!

 

Hela storyn finns sparad under mina höjdpunkten under ”Sex efter barn”

Dela på:
Annons
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/barnmorskeriet/veckans-fraga-hur-funkar-det-nya-preventivmedlet-parlspiralen/