Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Nio tips på vad du kan skriva i ditt förlossningsbrev

Halloj!

Jag fick en fråga häromdagen från en som önskade ett inlägg om hur man skriver ett förlossningsbrev. Jag hittar inte frågan i min överfulla inkorg nu men minns jag rätt ville personen veta vad man skulle ta upp i ett förlossningsbrev och vad barnmorskor tycker om dem.

Annons

Det här med förlossningsbrev är ju ingen vetenskap och det finns inget rätt eller fel sätt att skriva det på. Det finns inte heller något generellt svar på vad barnmorskor tycker om det, vi är ju alla olika, men min upplevelse är att det brukar vara uppskattat. Som sagt finns inget rätt eller fel men jag ska berätta vad jag själv vill veta från ett förlossningsbrev och vad jag tycker är viktigt och mindre viktigt att nämna.

 

Annons

1. Skriv hur ni vill bli bemötta. Det här är mitt bästa tips! Det kan verka banalt och som en självklarhet att alla vill bli bemötta på samma sätt i en intensiv och skör situation som en förlossning ändå är, men så är det inte. Vissa gillar t.ex. att bli tillsagda på ett rakt och tydligt sätt och vill absolut inte bli daltade med medans andra (jag hehe) har otroligt svårt för när människor har en skarp ton mot en och svarar mycket bättre på hejarop och bekräftelse. Så skriv hur DU bäst bli uppmuntrad och bemött.

2. Har du/din partner några rädslor personalen borde känna till, skriv det i så fall. Kan va rädsla för blod, nålstick, sugklocka, kejsarsnitt, att tappa kontrollen, att inte bli hörd. Ja vad som helst som oroar dig/er.

3. Hur känner du inför beröring. Den här punkten har jag med pga jag minns en förlossning då jag under många timmar varit väldigt fysisk med en kvinna som födde genom att jag gav massage höll i handen etc. Oftast är det uppskattat och jag kunde inte läsa av att kvinnan hade något emot det men efter ett långt tag tog hennes man mig åt sidan och berättade att hon har väldigt svårt för fysisk beröring. Jag skämdes så mycket och efter det lärde jag mig en läxa att alltid fråga innan jag tar i någon patient. Så det kan vara bra att skriva i ditt brev, hur du ställer dig till fysisk beröring.

Själv skrev i mitt förlossningsbrev att jag älskar fysisk beröring och gärna får massage och blir klappad på.

4. Kan va bra att nämna något om önskemål kring smärtlindring, vad du gärna provar och om det är nåt du helst vill undvika.

Annons

5. Särskilda önskemål, typ att man absolut inte vill ha en student med eller att man gärna har en student med. Jag rekommenderar för övrigt varmt att ha med en student om man har chansen. Då är man nästan garanterad kontinuerligt stöd och att barnmorskan är lite extra noga eftersom hon samtidigt undervisar. Andra särskilda önskemål kan t.ex. vara att man önskar ta emot sitt barn själv eller att man önskar (om omständigheterna tillåter) att undersköterskan hjälper till att fota förlossningen.

 

Denna bild för Boobs AW18 kampanj har absolut inget med förlossningsbrev att göra, tänkte bara att ni behövde nåt att vila ögonen på innan ni läser vidare hihi

 

6. Alla barnmorskor är olika och tyvärr finns det vissa som kanske inte är så pigga på att läsa förlossningsbrev så jag tycker dels man kan försöka hålla det ganska kort men också att man påminner förlossningspersonalen om att man skrivit ett brev och att man gärna vill att hen läser det, ibland är det ju inte ovilja utan bara glömska. Det kan anhörig/partner ha ansvar för att påminna om!

Annons

7. Sen avnavlig är ju rutin på de flesta kliniker vad jag vet men jag tycker ändå det är värt att skriva om så att man ökar chansen att en stressad barnmorska inte navlar av för snabbt. Förslagsvis kan man skriva ”om omständigheterna tillåter vill jag att man tillämpar sen avnavlig och inte navlar av innan navelsträngen slutat pulsera”. Jag ska skriva ett inlägg snart om sen avnavlig och vad det innebär.

8. Önskemål kring amning. Framförallt om man inte vill amma är det bra att skriva det. Vill man amma kan det va bra att skriva att man inte vill att amningen störs för efterskötning och annat om det inte är absolut nödvändigt.

9. Många skriver att de vill att barnmorskan gör vad de kan för att man inte ska få någon bristning. Absolut att man kan skriva om man är särskilt rädd för det här med vaginala bristningar och att man vill ha guidning men jag tycker det är överflödigt att skriva att barnmorskan ska jobba för att motverka det för det jobbar alla redan för!

 

Det var det jag kunde komma på just nu. Fyll på i kommentarerna om ni har nåt mer tips!

Annons

 

 

 

8 kommentarer till “Nio tips på vad du kan skriva i ditt förlossningsbrev”

 1. Caisa skriver: 13 juli, 2019

  Kan tipsa om att skriva i sitt brev ifall man vill få k-vitamin till bebisen och oxytocin till sig själv direkt när bebisen är ute.
  Jag blev inspirerad att be om att få sista minutrarnas förlossningen filmade och det var en student som ville! Den filmen är himla viktig för mig nu, så glad att jag har den! <3
  Men där ser man hur jag får dessa två frågor liksom innan vår son är ens 30 sekunder gammal. Jag sa bara ja, ja visst liksom – men dels så störde det vårt moment lite och dels så blev jag förvirrad eftersom jag precis krystat ut en bebis och var heeelt hög på hormoner och inte riktigt visste vad som var upp och ner och kände mig inte klar nog för eller sugen på att svara på frågor . Hade varit samma om dom typ bad om mitt personnummer eller vad som helst, det var liksom tillfället inte själva frågan!. Önskade att jag fått frågan tidigare 🙂 . Det är en pytteliten detalj och jag är otroligt glad för personalen som var med, hade min drömförlossning tack vare dem, men ett tips iaf om någon ska föda snart och drömmer om de där allra första magiska minutrarna när en får se vem man burit på så långe!


  1. asabea skriver: 15 juli, 2019

   Ja det är ett bra tips!


 2. Charlotte skriver: 14 juli, 2019

  Instämmer i vad du skriver om att ha en student med. Jag har aldrig skrivit ett förlossningsbrev men mitt första barn förlöstes av en student och alla var så noggranna och tydliga. Det kändes som att vi fick mycket uppmärksamhet och trots att hon inte var så erfaren så var vi helt trygga då hennes handledare hade full koll.


 3. Emelie skriver: 14 juli, 2019

  Väntar mitt första barn i september. På punkten ”särskilda önskemål” har jag även lagt till förhoppning/önskemål om i vilken ställning jag vill föda i. T ex att jag vill undvika gynställning men gärna provar förlossningspall eller att föda på alla fyra 🙂


  1. asabea skriver: 15 juli, 2019

   Bra!


 4. Ilse skriver: 17 juli, 2019

  Så bra blogg Asabea! Jag har inte skrivit mitt förlossningsbrev än men har en fråga om det. Jag väntar mitt andra barn i mitten på september och har en son som föddes augusti -18, alltså kommer det endast vara ca 12 månader emellan förlossningarna. Min moderkaka kom inte ut efter förra förlossningen utan fick tas ut på op, förlorade 2,5 l blod. Undrar om du spontant tänker på något jag bör skriva just med tanke på att det är så pass tätt mellan förlossningarna? Tack <3!


  1. asabea skriver: 21 juli, 2019

   Hej! Personalen ska ha koll på din tidigare förlossning och de komplikationer som skedde, så de bör ha extra beredskap för en eventuell blödning eller kvarhållen moderkaka. Så det är inget som ska behöva nämnas i brevet, men du kan ju berätta om det är nåt kring hanteringen av en ev blödning/kvarhåller moderkaka som du skulle vilja att de gör eller tänker på. Kanske nåt som var bra sist eller som var mindre bra. Att du fött tätt kam du ju nämna, även om det också står i din journal.


 5. Theresa skriver: 21 mars, 2021

  Hej Asabea, jag har inga tips utan vill bara tacka för inlägget. Jag ska föda vårt första barn om bara en månad och använde precis ditt inlägg för att skriva förlossningsbrevet. Det är min man som läser din blogg och vidarebefordra inlägg till mig 🙂


Dela på:
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/okategoriserade/lat-mig-klaga-lite/