Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Låt min utveckla min kritik om intervjun om ”BB-krisen”

Jag har fått många reaktioner på det jag sa om Lisa Bjurvalds intervju på Nyhetsmorgon om ”BB-krisen” (se tidigare inlägg). Framförallt har jag fått mängder av förlossningsberättelser från kvinnor som vill berätta om sina positiva upplevelser av förlossningsvården.

Annons

Underbar läsning! Sen har jag fått medhåll från mina barnmorskekollegor som tyckte ungefär som jag i att det var ansvarslöst att tillåta en person att få sprida faktafel helt oemotsagt samt att det det inte är konstruktivt alls att uppmuntra gravida att de ska oroa sig inför sin förlossning.

Annons

Jag har även fått ett gäng meddelanden från personer som inte håller med mig i min kritik. En poängterade att jag är Stockholms-centrerad och mina erfarenheter av att träffa nyförlöstas och höra deras upplevelser inte säger nåt om hur det är ute i landet. En poäng jag håller med om, de jag träffar har inte behövt åka 30 mil till närmsta förlossningsavdelning vilket såklart påverkar ens upplevelse. Dock att jag har lyxen att få ta det av många berättelser i och med min instagram också ❤️

Den främsta kritiken kom från de som höll med om det som sades i intervjun och menade att jag förminskade problemet i vården och motarbetade debatten. Några skrev att det är bra med någon som äntligen talar sanning om hur det är och inte hymlar om verkligheten. Där håller jag inte med. För det jag motsätter mig är som sagt INTE att man kritiserar vården, är arg, och kräver förändring, det jag motsätter mig är att man tillåts sprida rena faktafel på ett av Sveriges mest sedda nyhetsprogram. Exempelvis beskrivningen av en sfinkterruptur var helt felaktig, likaså att beskriva en sfinkterruptur som något som automatiskt leder till ett handikapp. Hon målade även upp det som att sfinkterrupturer enbart beror på ”BB-krisen” när sanningen är att det kan ske även om alla gör rätt och det kan läka helt utan men för många. Jag tycker även det var illa av journalisten som intervjuade att inte be henne utveckla olika påståenden tex den om att det inte gör någon nytta alls att inte ha smärtlindring hade jag velat höra mer om. Sanningen är att smärtlindring av olika slag har för- och nackdelar.

Det jag motsatte mig allra mest var att hon uppmuntrade gravida till att de borde vara oroliga inför sin förlossning. Ilska, vilja att förändra, ja, men oro vem hjälper det? Inte de som ska föda i alla fall. Snarare kan oro skapa en rädsla och otrygghet som missgynnar förlossningen och bidrar till en negativ upplevelse. Även att lägga allt ansvar på de som är gravida, att det är de som ska vara arga och kräva förändring av politiker tycker jag är fel, åtminstone borde den andra föräldern som ofta finns med i bilden nämnas. Ska inte de vara lika arga och kräva lika mycket förändring?

Annons

Nej vi får agree to disagree här, jag uppskattade verkligen inte denna retorik och att det fick sändas helt utan någon sakkunnig motpart på plats.

Dela på:
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/barnmorskeriet/bb-krisen/