Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Fullt på BB

 

”Fullt i hela SLL”, hur många gånger har jag inte läst den raden på förlossningens beläggningslista när jag kommer till jobbet. Det här är inget nytt. BB-krisen har varit ett faktum ett bra tag och trots pengar till förlossningsvården så räcker ändå inte personalen och platserna till. Mina kollegor på förlossningen kan inte springa snabbare än de redan gör. Vi gör alla vårt absolut bästa men det räcker bara så långt. Det är oundvikligt att med den höga belastning som råder att patientsäkerheten brister.

Annons
Annons

 

Det är så oerhört sorgligt att gravida behöver bära på oron om de kommer få plats på förlossningen när de ska föda. Det är så sjukt. Som att det inte är oroligt nog att skapa en människa inuti sig och veta att den människan måste ut på ett eller annat sätt. Kan vi åtminstone ge gravida den lilla respekten att veta att de kommer få hjälp när de ska genomgå vad jag vågar säga är det största i livet. Att politikerna tillåter denna behandling av kvinnor handlar 100% om den skeva kvinnosyn vi har. Då pratar jag dels om synen på kvinnodominerade vårdyrken där vi förväntas slita ut våra kroppar för att tjäna vårt ”kall”. Jag pratar även såklart om kvinnorna som bär och föder nästa generation som inte ens kan garanteras en säker förlossning i ett av världens rikaste länder. Det är en skam för Sverige.

Annons

 

 

4 kommentarer till “Fullt på BB”

 1. Stina skriver: 02 augusti, 2019

  Så sant och vansinnigt sorgligt faktum. Har haft turen att få plats och föda mina två barn (2015 och 2018) under säkra förhållanden i Göteborg. Overkligt att inte alla kvinnor i detta land kan räkna med det och även om de får det tillslut, skall behöva oroa sig inför. Katastrofalt. Tack för fin och lärorik instagram och blogg.


  1. asabea skriver: 11 augusti, 2019

   <3


 2. Sara skriver: 03 augusti, 2019

  Hemskt. Min största rädsla under graviditeten var att inte få plats i Stockholm. Men eftersom mitt bf var i januari försäkrade alla barnmorskor jag pratade med att ”januari är så lugnt att barnmorskorna slåss om patienterna”. Så blev det såklart inte. Fick ett av dom sista rummen i Stockholm den natten. Men blev utkastad efter 10 h i rummet då de tyckte det gick för långsamt och de satte mig i köket med värkar o patientskjorta medans pappor satt och åt lunch och glodde på mig. Värsta jag varit med om. Fick sen komma till ett delat minirum med bara en hård britsliknande säng i väntan på nytt förlossningsrum. Tog 8 h innan nästa blev ledigt. Är inte rädd för att föda barn igen men vill inte absolut inte göra det i Stockholm, såpass att vi faktiskt flyttar ifrån Stockholm nu till en mindre stad. Ingen borde behöva varken föda eller jobba under dessa förhållanden.


  1. asabea skriver: 11 augusti, 2019

   Fy fan vad ledsen jag blir. Så ska det inte gå till.


Dela på:
Annons
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/livet/njot-ut-den-har-helgen/