Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Frågor om att jobba som barnmorska, del 2

Här kommer resten av svaren på frågorna om att jobba som barnmorska. Ooootroligt tillfredsställande för mig som har lätt ocd att svara på i princip alla frågor jag fått. Jag hatar att jag annars inte brukar svara på allt. Men det här var ett bra upplägg tycker jag, att köra lite på instagram och lite på bloggen. Aja, puss hej!

Annons

—————-

Tror du att det är en fördel med att gå till förlossningen med en gång som ny?

Det får man ju höra ofta under utbildning, ”börja på förlossningen direkt annars kommer du aldrig våga” och liknande kommentarer har jag fått höra mycket från äldre kollegor. Men så enkelt tycker jag inte det är. Det beror på vad man vill jobba med under sitt yrkesliv, vad man är för typ av person, hur ens liv ser ut för tillfället etc. etc. All erfarenhet är bra att ha men jag tycker inte man behöver göra nånting i en viss ordning. Jag pratade med en väldigt erfaren barnmorska för inte så länge sen som gav ett annat perspektiv än vad jag hört tidigare, hon menade på att det också kunde vara en fördel att börja på förlossningen senare i karriären när man är mer bekväm i sin roll som barnmorska och jag kan tycka det ligger nåt i det. Det finns för- och nackdelar med allt och olika vägar passar olika människor helt enkelt.

Hur ofta jobbar man?

Beror på vart man jobbar? Och hur många procent. Som sagt så finns det en stor variation på arbetsplatser, man kan jobba allt från dagpass måndag till fredag, natt alla olika dagar i veckan, tvåskift osv. Det påverkar hur många pass i månaden man jobbar. Jobbar man natt med OB så innebär det färre arbetspass än om man bara jobbar dagtid till exempel.

Annons

Jag vill bli barnmorska! Hur har du utbildat dig, hur lång tid, vad har du kunnat göra för val osv?

Utbildat mig som alla andra dvs tre år till att bli sjuksköterska och 1.5 år till att bli barnmorska. Hmm vet inte riktigt vad du menar med val jag har gjort.

Hur går tankarna när en bm gräver i någons fiffi, speciellt första gången?

Tankarna är på det jag undersöker efter. För mig/oss är det inte konstigare att undersöka någons vagina än det är att undersöka en arm eller någon annan kroppsdel. Men första gångerna är kanske lite pirriga, dock att man blir van redan som sjuksköterska att komma nära folks underliv tex när man ska sätta kateter eller byta en äldre persons blöja.

Hur länge har du jobbat som barnmorska?

Inte länge alls, sedan januari 2018.

Annons

Får man dåligt samvete som BM om patienten spricker mycket?

Tror jag talar för alla barnmorskor att man vill att ens patient ska brista så lite som möjligt under förlossningen och man gör allt för att undvika en stor bristning och det känns inte kul alls när det sker.

Hur hanterar man förlossningar som inte går bra? Tex dödsfödda.

Det är säkert lite olika riktlinjer på olika arbetsplatser men min erfarenhet är att all involverad personal får möjligheten, eller uppmuntras, att samtala tillsammans vid ett flertal tillfällen för att gå igenom vad som har hänt och på så sätt bearbeta det och om det behövs finns möjlighet till vidare samtal med kurator.

Ok sjukt fånig fråga men är ganska spruträdd och känslig för nålar m.m. Skulle du gissa att det är ett hinder för att utbilda sig till SSK och sen BM? Blir nervös av att tänka på det. // Jag har lite svårt för kroppsvätskor, är det nåt man kommer över?

Flera som ställt liknande frågor. Jag kan personligen inte relatera till att vara rädd för nålar och blod men jag vet att det var ett par stycken när jag pluggade till sjuksköterska som var det! Sen är det väl ingen som älskar illaluktande kroppsvätskor men man vänjer sig tycker jag.

Annons

Jag tror verkligen att det går att öva bort rädsla för blod, stick och sår också, om man inte har en väldigt svår fobi då kanske man behöver professionell hjälp. Men det blir lite som kbt när man tvingas utsättas för det regelbundet. Det är ju inte heller så att man dag 1 behöver sticka folk och se massa blod och vätskor, utan både sjuksköterske- och barnmorskeutbildningen börjar med en termin av teori sen får man börja öva på dockor och se handledaren utöva olika ingrepp innan man provar själv.

Blir man undersköterska under ssk-studierna? Och hur ser möjligheterna för undersköterska på förlossingen ut?

När jag pluggade kunde man arbeta som undersköterska efter tre terminer på sjuksköterskeprogrammet, jag vet inte om det har ändrats nu.

Jag tror jobb som uska på förlossningen är ganska populärt men på somrarna behövs det mycket personal så det är ett bra tillfälle att söka, gärna i god tid.

Drömmer om att jobba som BM, men det känns så långt bort! Fel inställningjag vet… jag är uska.

Annons

Det är en lång, men rolig, väg dit.

Vad menas med evidensbaserad vård?

Att man utövar vård som grundar sig i forskning, dvs att man har evidens för att vården gör nytta.

Har du exempel på Socialstyrelsens vård som du säger emot?

Det handlar främst om samsovning. Jag brukar berätta om Socialstyrelsens rekommendationer för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd men ger också alternativ på hur man gör samsovning så säker som möjligt om föräldrarna önskar det.

Måste man jobba efter examen som ssk eller kan man vidareutbilda sig till BM direkt?

Annons

Vissa lärosäten har ingen gräns på hur länge man ska ha jobbat (andra har en gräns på 1 år) så man kan komma in direkt efter examen. Dock så baseras antagningen på hur länge en jobbat som sjuksköterska, så det kräver att det inte är många mer erfarna sjuksköterskor som söker samma termin.

Hur trivdes du med att jobba som ssk? Vad är största skillnaden mot att jobba som BM?

Jag trivdes bra, särskilt på gynavdelningen. Men jag trivs ännu mer som barnmorska, det är kul att kunna mer och ha mer eget ansvar tycker jag. Största skillnaden är just det, att man är expert inom ett område och har mer eget ansvar.

Vilka är de tråkigaste/jobbigaste arbetsuppgifterna?

Hmm administrativa uppgifter är kanske de tråkigaste, typ dokumentera och klicka runt på datorn, men det kan ha sin charm det med.

Vilken avdelning är mest populär/svårast att få jobb på? MVC? Förlossningen? Osv. // Vilka jobb är ”enklast” att få är det t.ex stor efterfrågan på förlossningen men inte på UMO?

Annons

Har ingen källa på det men min känsla är att det i Stockholm åtminstone är absolut lättast att få jobb på förlossningen. Svårast vet jag inte men ungdomsmottagning kanske.

Är du nöjd med den genomsnittliga lönen eller tycker du den bör vara mer utifrån det arbete ni gör?

Lönerna varierar mycket beroende på arbetsplats. Jag tycker lönerna på förlossningen och andra akuta avdelningar borde vara högre.

Är det ett varierat yrke alltså dag till dag?

Ja på så sätt att man träffar nya patienter med ny krav, behov och historier varje dag.

Hur funkar det att kombinera med familjeliv? Kan man jobba t.ex. dagtid enbart på förlossning/BB?

Annons

I Stockholm kan man inte det vad jag vet, kanske i andra delar av landet. Men många lyckas kombinera det med ett familjeliv, mycket beror på hur ens familjesituation ser ut i övrigt. Många som jobbar på sjukhus och har småbarn verkar trivas bra med att jobba natt vilket innebär färre pass och man kan hämta och lämna på förskola osv.

Känns som ett stort steg från sjuksköterska till barnmorska? Vad är det svåraste med förändringen?

Ja jag skulle säga att det är tydligt att det är två olika yrken. Den främsta skillnaden som jag också skrivit tidigare är just att man har mer eget ansvar och inte behöver konsultera läkare inför lika många beslut. Jag tycker personligen inte det är en svår, snarare än rolig förändring.

Hej ditt konto ÄÄÄGER! Jag ska bli barnmorska, varit säker på det sen jag var typ 0 känns det som haha och är nu snart klar med ssk-utbildningen och vill veerkligen läsa direkt till bm, är det nåt du skulle avråda ifrån? // Hur länge rekommenderar du att jobba som ssk innan man pluggar vidare till barnmorska?

TACK! Jag tycker det är bra om man har viss vana med basal omvårdnad och omhändertagande av patienter och att man känner sig bekväm med grundläggande praktiska kunskaper som ingår i sjuksköterskeyrket t.ex. blodprovstagning, sätta urinkateter, sätta infart etc. den biten bör sitta när man börjar plugga till bm tycker jag men det är ju olika hur snabbt man lär sig det. Jag tror inte det finns nån viss tid man bör ha jobbat, det beror på hur snabblärd man är och hur man är lagd som person. Men jag tycker inte det är någonting man behöver stressa fram heller, att arbeta som sjuksköterska kan vara väldigt kul och är en värdefull erfarenhet för ens framtida karriär som barnmorska.

Vad gör barnmorskan av aborterad foster?

Där jag har arbetat så gjorde vi såhär när det gällde sena aborter: när fostret var framfött togs det ut till sköljen där vi fixade så fint som möjligt med fostret i en liten korg med täcke om det var så att föräldrarna ville se den. Föräldrarna fick sen se fostret och ha den hos sig så länge de ville. När fostret inte var hos föräldrarna hade vi dem i kylen. Fostret var kvar på avdelningen så länge föräldrarna var det. Föräldrarna kunde sen välja om de ville ordna egen begravning eller anonymt omhändertagande vilket innebar att fostret kremerades och sprids över en minneslund i Stockholm. I vissa fall så skickas fostret för obduktion innan den begravs.

4 kommentarer till “Frågor om att jobba som barnmorska, del 2”

 1. Karin skriver: 29 september, 2019

  Du måååste öka radavståndet på dina texter. Det är för tight och i princip oläsbart. Antar att du klistrat in texten direkt i editorn. Annars, så bra svar! Tack för att du är grym


  1. asabea skriver: 04 oktober, 2019

   Jag måååste ingenting 🙂 Men tack för förslaget!


 2. Julia skriver: 30 september, 2019

  Tack för alla bra svar ! ?


  1. asabea skriver: 04 oktober, 2019

   Varsågod ?


Dela på:
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/barnmorskeriet/svar-pa-fragor-om-att-jobba-som-barnmorska-del-1/