Asabea Britton
Asabea är barnmorskan som tagit Instagram med storm! Genom sina folkbildande stories berättar hon allt du inte visste att du behövde veta om kvinnokroppen. Hon reder ut allt från bristningar till kejsarfödsel och lyfter ständigt viktiga frågor. I bloggen svarar hon varje vecka på läsarnas frågor och du får följa med i hennes vardag – från jobbet som barnmorska till fritiden med familj och vänner.
Annons

Be att få en gynundersökning på BB

På den eftervårdsavdelning där jag jobbar har vi som rutin att erbjuda en gynundersökning innan hemgång till alla som fött och fått en grad 2 bristning eller sfinkterskada. De som inte fått nån bristning eller endast en grad 1 erbjuds bara undersökning om de har besvär. Jag älskar att vi har den rutinen. Dock så är sommarsituationen som den är och tidsbristen är ett faktum för oss som jobbar så för att få ihop det har cheferna sagt att vi måste dra in på vissa av de saker som vi normalt har tid att göra. En av sakerna de sagt att vi kan strunta i är att inspektera bristningen på de som fått en grad 2 bristning men inte har besvär. Sfinkterrupturer behöver fortfarande inspekteras av läkare.

Annons

Jag vet att man på många anda avdelningar och sjukhus inte ens har rutinen att inspektera bristningar innan hemgång men jag tycker det är en så förhållandevis enkel sak som kan göra så stor skillnad för en människa så jag vill liksom inte tumma på den, inte ens på sommaren. Då skiter jag hellre i att äta lunch (vilket såklart inte är hållbart i längden men men).

Annons
Den ofta så bortprioriterade kvinnliga anatomin

Oftast inspekterar jag en bristning grad 2 och kan visa personen som sitter i gynstolen med en handspegel hur fint det ser ut och oftast så blir den som sitter i stolen glatt överraskad, jag skulle säga att det är så 9 av 10 gånger. Men det händer också att det inte ser så bra ut, att jag märker att man på förlossningen sytt fel, att stygn gått upp, att en infektion är på g eller att personen fått ett allvarligt framfall. När det har skett i sommar kan jag ju inte hjälpa att tänka på hur det hade blivit om jag inte erbjudit dessa personer en koll av deras bristning innan de gick hem, det skulle kunna innebära ett onödigt långdraget lidande för dem.

Det jag vill säga med allt det här är att jag skulle rekommendera alla nyförlösta som fått en grad 2 eller allvarligare bristning att få den påtittad ordentligt av en barnmorska innan man lämnar BB. Det är helt okej att be om det tycker jag. Om fler ber om det kanske fler avdelningar gör det till en rutin. Sen vill jag starkt rekommendera att titta själv hur man ser ut med en spegel både innan och efter man fött barn. Jag erbjuder alla jag undersöker att få titta själv i spegel, jag tycker det är viktigt på så många plan, inte minst för då vet man utgångsläget och kan märka själv om nåt inte verkar läka som det ska.

Annons

En fråga till er som läser det här och har fött barn och fått en bristning grad 2 eller mer, blev ni undersökta på BB?

38 kommentarer till “Be att få en gynundersökning på BB”

 1. Amanda skriver: 11 augusti, 2019

  Jag födde för två veckor sedan och fick grad 2. De trodde grad 3 först så syddes på operation med spinalbedövning (2 yttre och 3 inte stygn). En sjuksjuksköterska tittade på mig när jag låg som vanligt i sängen och lät mig kolla med spegel när vi skulle hem från bb.

  Jag blir orolig när jag läser detta, jag hade velat bli undersökt i gynstol. Jag har inte haft så ont, men det ilar. Starka ilningar när jag märker att jag måste tömma tarmen (även gaser) eller kissa. Kan det vara framfall?


  1. asabea skriver: 12 augusti, 2019

   Verkligen inte meningen att oroa dig och jag tycker inte du ska vara orolig. Blev du sydd på operation dessutom så gjordes det med största sannolikhet korrekt. Framfall känns mer som en tygndkänsla i underlivet och syns ofta som någonting utbuktande i underlivet om man tittar med spegel.


 2. Sara skriver: 12 augusti, 2019

  Hej, med min första fick jag en grad 3 och då gjorde de kontroller på mig. Födde min andra för två veckor sedan på Danderyds och fick en grad 2, blev inte erbjuden någob undersökning innan hemgång. Hade tacksamt tagit emot en undersökning om det hade erbjudits.


 3. Anna skriver: 12 augusti, 2019

  Hej Asabea och tack för en jättebra och informativ blogg! När jag födde min son för 3 år sedan fick jag en grad 2 bristning som syddes ihop och läkte fint, kan dock inte minnas att jag blev undersökt innan hemgång (födde dock i samma veva som BB Sophia och Södra BB stängde så det har ju sin förklaring) men ännu konstigare tycker jag var att jag inte blev erbjuden en undersökning vid återbesöket hos mvc efter 2 månader? Jag bad om en och fick en, men trodde absolut att man gjorde en undersökning automatiskt, men kan såklart ha fel, det kanske bör göras redan på BB. Nu är det snart dags att föda igen och ska absolut be om en undersökning denna gång om det behövs ☺️


  1. asabea skriver: 12 augusti, 2019

   Ja det var lite slappt tycker jag! Jag tycker absolut man som barnmorska ska erbjuda att undersöka på efterkontrollen.


 4. Emelie skriver: 12 augusti, 2019

  Ingen av mina två förlossningar (båda grad 2) har blivit kollade på BB/patienthotell.


  1. asabea skriver: 13 augusti, 2019

   Tack för info. Hoppas det har läkt bra ändå!


 5. Lisa skriver: 12 augusti, 2019

  Jag fick en grad två bristning i februari. Några få stygn och blev inte undersökt innan hemfärd, utan först på återbesöket 4 dagar efter förlossningen. Den var i gynstol och fick höra att allt såg väldigt fint ut. Jag fick dock min efterkontroll hos mödravårdscentralen först 13 veckor efter förlossningen. Den hade jag gärna haft tidigare då jag kände mycket oro och rädsla inför läkningen. Hade också mycket frågor om avslag och ilningar som jag hade velat veta mer om. Kände att jag inte visste alls mycket om tiden efter förlossningen och att allt var så nytt och lösligt.


  1. asabea skriver: 13 augusti, 2019

   Nej jag förstår det, det är så mycket som kan hända efter förlossning och mycket som det inte pratas om.


 6. Sandra skriver: 12 augusti, 2019

  Bad tom att bli kollad men hon som jobbade kom knappt in i vårt rum och varje gång jag frågade sa hon nästa gång! Tillslut va jag så irriterad och kände mig bortprioriterad att jag struntade i de! Självklart gick stygnen upp och de tog längre tid att läka!


  1. asabea skriver: 13 augusti, 2019

   Nej, så illa!


 7. Hanna skriver: 12 augusti, 2019

  Jag blev klippt och fick även sy lite inuti slidan (gissar på grad 2, står inget i min journal) och blev undersökt på BB. Var inte så sugen på att hoppa upp i gynstolen, men det var himla bra tyckte jag! Blev erbjuden att titta, men ville inte, så min man gjorde det istället. Barnmorskan tyckte att det ev. behövdes sy ett stygn till längst in i klippet, så blev undersökt av överläkare dagen efter som höll med. Dock sydde hon tre stygn istället för ett, med gel(?)bedövning. Gjorde himla ont och såhär i efterhand skulle jag ha sått på mig med att jag ville ha mer bedövning, men när jag sa att jag gärna ville bli bedövad med spruta sa läkaren att eftersom hon bara skulle sy ett stygn så skulle det bli samma antal stick, något som ju inte stämde i efterhand.

  Skulle även ha velat ha mer bedövning när jag syddes på förlossningen. Där sa barnmorskan att jag inte fick ta mer lustgas, men det gjorde ju så himla ont att bli sydd. Mer bedövning är absolut något jag ska ta med till nästa förlossning, om det blir någon!


  1. asabea skriver: 13 augusti, 2019

   Ja gud ja man måste vara välbedövad när man blir sydd! En yttre PDB bad jag om innan jag skulle sys även om det bara var en grad 1.


 8. Emma skriver: 12 augusti, 2019

  Födde i mars och fick be om det. Men då var det en läkare som kom. Fick även be om läkarkontakt för att få info om vad som hänt i underlivet.


 9. Emma skriver: 12 augusti, 2019

  JAG VILL HA DIG SOM BARNMORSKA!! Födde i januari i Göteborg, så det var ingen sommarsituation (kan dock ha varit personalbrist/många födande ändå, jag vet inte). Fick en grad 2 som den typ första barnmorskan på BB lovade mig att en läkare skulle kolla innan jag gick hem samt att jag fick se med spegel. Hon föreslog allt det här. Jag frågade efter det här dag 3 men alla tittade konstigt och sa att det räckte med att en bm kollade. Jag efterfrågade när det skulle vara men inget svar. Vi pratar om att äntligen få åka hem men vaga svar på undersökningen. När vi är halvt ihoppackade frågar jag återigen om undersökningen och det låter som att det är onödigt, men hon frågar iaf om jag vet var jag är sydd. Nej det vet jag inte. Jag får äntligen en undersökning men utan spegel och bara direkt på sängen. När den är klar hämtar bm ett papper med en bild där hon markerat var jag är sydd. Står lite lätt om bristningar och vad jag ska göra/vara uppmärksam på.

  Sa jag förresten att det inte ens var någon som nämnde att jag blivit sydd?! De sa något om tråd när de va där nere efter förlossningen men ingen talade om något för MIG!

  M v h aurora och specialförlossning nästa gång.


  1. asabea skriver: 13 augusti, 2019

   Ledsen att du fick ett sånt bemötande. Hoppas verkligen det blir bättre nästa gång.


 10. Denise skriver: 12 augusti, 2019

  Födde på Östra i Göteborg i slutet av maj. Fick en grad 2 bristning. Barnmorskan jag hade på fl arbetade på bb dagen efter och var inne hos mig och pratade igenom förlossningen samt erbjöd sig att titta så det blev bra men jag tackade nej. Sen erbjöd de sig att kolla på 48-timmars kontrollen den med Pku.
  Nu är jag grundligt undersökt på återbesöket på mvh. Passade på att ta cellprov och sätta inte spiral när hon ändå var där och kollade.

  Jag är så imponerad av hur bra förlossningsvården funkar i Göteborg!


  1. asabea skriver: 13 augusti, 2019

   Wow! Vilken kontinuitet! Underbart!


 11. My skriver: 12 augusti, 2019

  Hej! Vad bra att du informerar om detta! Jag fick en grad 2-bristning och bad själv om att få bli undersökt innan jag lämnade BB. Det kom då ner en underläkare från gyn och kollade mig liggandes i sängen. Fick inte se med spegel eller beskrivet hur det såg ut. Men ska ta ditt tips och kolla själv! Blir det en nästa gång så kommer jag att be om en beskrivning också. Tack för bra blogg och insta!


  1. asabea skriver: 13 augusti, 2019

   Bra!


 12. Matilda skriver: 12 augusti, 2019

  Fött 1 barn på SöS (bristning grad 2). Kontroll på bb innan hemgång och också på liljeholmens mvc sen. Min kompis sa till mig innan att ABSOLUT titta i spegel på efterkontrollen, att det kanske låter läskigt men att man blir positivt överraskad haha och hon hade helt rätt!


  1. asabea skriver: 13 augusti, 2019

   Så bra att du vågade kolla! De allra allra flesta blir glatt överraskade som sagt.


 13. Sanna skriver: 12 augusti, 2019

  Med först barnet (2014) blev jag klippt (förlöstes med sugklocka (Kiwi), syddes på förlossningssalen av barnmorska+student. Det måste väl klassas som en grad två bristning? Har något svagt minne av att dem typ sa på BB att inte vill du bli undersökt innan hemgång, det behövs nog inte.

  Med andra barnet (2017) fick jag grad 2 bristning som syddes av barnmorska+student på förlossningssalen. Fick åka hem direkt från förlossningen när bebis var 12 timmar och Bilicheck var gjord (långfredag så ingen som kunde komma på hembesök på hela helgen annars hade vi fått åka hem redan efter 6 timmar). Ingen kontroll då, bara kolla så jag inte blödde för mkt.


  1. asabea skriver: 13 augusti, 2019

   Klipp innebär att man åstadkommer en kontrollerad Grad 2 bristning, och jag tycker absolut man bör undersöka dem på BB särskilt då det kan vara ganska smärtsamt. Hoppas du inte haft några besvär i efterhand.


 14. Emma skriver: 12 augusti, 2019

  Tack för alla bra och värdefulla inlägg!
  Jag fick bristning grad 2, blev undersökt och sydd på ett bra sätt tycker jag. Har inte haft några större besvär av dem. Däremot undrar jag om jag kan ha fått invärtes bristningar högre upp som inte upptäcktes eller kunde sys, just eftersom de sitter på insidan. Anledningen till min fundering är därför att när jag och sambon har sex (sonen är 1,5 år) gör det ont om han kommer för långt in. Det är vid en viss punkt där det alltid känns obehagligt när han nuddar. Kan det bero på en bristning som läkt lite fel?
  Tacksam för svar! ?


  1. asabea skriver: 13 augusti, 2019

   Hej! Omöjligt för mig att säga såklart utan att veta mer men jag tänker snarare spontant att det kan handla om att cervix kommit längre ner efter förlossningen och att det är det som känns vid sex?


 15. Annie skriver: 12 augusti, 2019

  Jag fick en grad 2 bristning när jag födde för 2 månader sedan och fick den sedan undersökt på BB innan vi åkte hem. Barnmorskan uppmanade mig också att kolla i spegel av precis samma anledning som du. Hon sa det till mig när jag först nekade till spegeln att hon tyckte jag borde kolla och lovade mig en positiv överraskning. Och ja vad fint det såg ut! Är så glad att hon pushade mig till att kolla för det kändes ju så mycket värre än det såg ut!


  1. asabea skriver: 13 augusti, 2019

   Va bra!! Glad jag blir.


 16. Josefine skriver: 13 augusti, 2019

  Jag hade en väldigt stöttande bm på BB som gick igenom hela ”protokollet” från förlossningen och förklarade vad allt betydde – första dagen. Redan då började hon peppa för en undersökning innan jag åkte hem. Jag var så rädd och skärrad så hade hon inte stöttat och uppmuntrat mig så snabbt hade jag antagligen åkt hem utan undersökning och med en skräckslagen känsla inför vad bristningen skulle innebära/se ut. Spegeln var ju en så himla bra grej alltså. Världens bästa BM, blir gråtig när jag tänker på hur fin hon var!


  1. asabea skriver: 13 augusti, 2019

   Åh! Det är så det ska vara.


 17. Josephine skriver: 13 augusti, 2019

  Hej! Älskar din blogg och instagram, du är grym! Och verkar vara en riktigt engagerad barnmorska, så fint :)! Jag blev inte erbjuden undersökning på BB, fick en grad 2, första barnet.
  Men allt var fint på efterkontrollen. Dock verkar jag ha ansträningsinkonstinens men endast en kort stund efter toabesök är ”riskzonen”. Vet inte vad jag kan göra åt det själv, glömmer bort att göra knipövningar..Jag vet att man inte ska ha någon form av inkonstinens efter förlossning.


  1. Edith skriver: 20 augusti, 2019

   Det finns en app som är superbra där dom förklarar hur man gör knipövningarna och man kan ställa in ett larm så att appen påminner samma tid varje dag om att göra övningarna. Knip heter appen 🙂


 18. Lisa skriver: 14 augusti, 2019

  Blev undersökt innan vi åkte hem. Hon tittade så att allt såg bra ut osv. Det var inget jag bad om själv, utan rutin. Jag födde i Borås 🙂


  1. asabea skriver: 20 augusti, 2019

   ??


 19. Ponka skriver: 14 augusti, 2019

  Tack för en fantastisk blogg (och instagram)! Jag fick både grad 1 och 2 bristningar. Grad 2 fick jag i slidan (vilket jag fick lära mig bara dagar innan jag födde att man kunde få) som syddes av läkare på förlossningen. Jag blödde mycket från bristningarna, men blev inte erbjuden någon undersökning på BB. Blev kollad på efterkontrollen av bm som bekräftade att jag läkt fint. Dina inlägg om bli undersökt på BB kom efter jag födde och hade nog behövt blivit undersökt då jag var så svullen efter förlossningen och hade kanske behövt bli uppmanad att titta. Fick sån chock över svullnade efter jag kissat första gången och torkade mig. Önskar att jag fått reda på att man kan bli svullen och brista i slidan.
  Jag undrar över en sak, medan läkarna sydde mig så stoppade de in ett finger i analen, första gång sa det men inte andra. Förstod inte varför och hann aldrig fråga. Vet du varför?
  Tack igen för allt du gör!


  1. asabea skriver: 20 augusti, 2019

   Hej! Man ska alltid kolla med ett finger i analen (men jag tycker man måste informera först!) för att kunna lyfta upp vävnaden och se ordentligt vad som skett, framförallt för att tydligt kunna se om någon av sfinktrarna är skadade.


 20. Emilia skriver: 16 augusti, 2019

  Jag födde i Halmstad och blev undersökt innan jag åkte hem. Jag fick grad två bristning. Dem sa att dem hade det som rutin där innan alla åkte hem. När hon undersökt och sa att allt såg bra ut sa hon ”nu ska du kolla” så tänkte jag åh nej för att jag tänkte att de skulle se hemskt ut där nere med tanke på hur ont och öm jag var. Men blev positivt överraskad för det såg ju helt normalt ut. Är glad att hon ”tvingade” mig att titta själv för hade nog inte vågat göra det hemma och det kändes lugnande att ha sett och veta att de såg bra ut.


  1. asabea skriver: 20 augusti, 2019

   Yay Halmstad!!!


Dela på:
Annons
Laddar
https://asabeabritton.motherhood.se/barn/veckans-fraga-och-fjarde-trimestern/